Joan Bladé: “Volem ser els millors d’Europa amb el major número de jugadors de la casa”
El FC Barcelona de bàsquet camina cap a un nou model de secció. Un model que ha estat explicat aquesta tarda a la sala de premsa del Palau Blaugrana, on s’han donat les primeres pinzellades del nou projecte del Club. L’exposició s’ha fet a càrrec de Joan Bladé, directiu responsable de la secció; Albert Soler, director dels esports professionals; Rodrigo de la Fuente, mànager esportiu del bàsquet; i Pere Capdevila, secretari tècnic del bàsquet base.
Tots quatre han marcat un objectiu comú: aconseguir ser el millor equip de bàsquet europeu amb el major número possible de jugadors de la casa. Per fer-ho, doncs, és indispensable millorar el bàsquet de formació i apostar per la seva qualitat: “Tanquem una etapa, però n’obrim una de nova. Volem ser el millor equip del món en formació i que els nois vegin que, amb esforç, és possible arribar al primer equip”, ha comentat Joan Bladé. També, sobretot, perquè en l’horitzó hi ha un gran repte: el Nou Palau. “Hem d’omplir el Nou Palau, il·lusionar-lo, i tenir un equip que no només sigui competitiu, sinó que guanyi amb gent de la casa”, ha dit Albert Soler.
La formació, el primer pas cap a l’èxit
La realitat que actualment viu el bàsquet europeu, amb la fortalesa de l’NBA, obliga els clubs a replantejar els seus projectes. “Els joves jugadors somien en creuar l’Atlàntic i això obliga els clubs a adaptar-se i definir nous mètodes d’actuació, amb unes directius clares: ser forts en la base i intentar que si els nois que arriben al primer equip marxen, vulguin tornar”.
Pere Capdevila ha assegurat que, “malgrat l’alt nivell mostrat, per a nosaltres no és suficient”. “Hem d’aconseguir, amb més regularitat, ser la millor escola formativa del món. La nostra feina ha de ser preparar jugadors perquè puguin fer el salt i, així, nodrir el primer equip. La nostra prioritat, doncs, no és guanyar títols. És la formació”, ha etzibat.
En aquesta línia, Albert Soler ha afegit que es “donaran més oportunitats als joves valors”, que, a més, podran treballar directament amb el primer equip. Una idea refermada per Rodrigo de la Fuente: “Constantment volem tenir gent jove entrenant amb el primer equip, que l’entrenador tingui un ull en els joves del Barça B i que els utilitzi si són necessaris en una temporada en què jugarem molts”. “Volem que el màxim número de jugadors joves arribin a l’elit. Però això també depèn d’ells, del seu treball, de la seva mentalitat i de la seva competitivitat. Nosaltres els ajudarem en tot el que puguem, però ells també han de fer un gran esforç”, ha comentat.
Un projecte a llarg termini
Que el model comenci a funcionar aquesta temporada no significa que els primers resultats es vegin ja. Com tot, necessitarà un temps d’adaptació. “Construirem un equip que ho pugui guanyar tot, competitiu, però cada vegada més estarà format per gent de la casa. Aquest ‘cada vegada més’, però, no serà immediat, perquè hem d’anar pas a pas. No volem cremar etapes i, si cal, serem proactius en la política de cessions dels nostres joves jugadors”, ha dit Albert Soler.
No és vol anar massa ràpid i “requerirà temps”, tal i com ha confirmat el directiu Joan Bladé. És per això que tant el Pere Capdevila com el Rodrigo de la Fuente han signat un contracte per a les properes tres temporades, perquè es pensa a llarg termini. També ha allargat tres anys més el seu contracte l’Alfred Julbe, l’entrenador del Junior i del Barça B, perquè per al Club “és una figura indispensable”. Així ho ha confirmat Soler, que, a més, ha afegit que “gaudeix de la seva feina, fent de pont entre el primer equip i les categories inferiors”.