Local

Èxit de la jornada "Barça: femení, plural" en la celebració del Dia de les Dones

L’acte, organitzat pel Grup Edelmira Calvetó i que ha comptat amb la presència del president Bartomeu, ha reivindicat la igualtat en el món de l’esport i ha exposat les dificultats de la dona en la pràctica esportiva

Coincidint amb el Dia Internacional de les Dones, el FC Barcelona ha celebrat una jornada a l’Auditori 1899, organitzada pel Grup Edelmira Calvetó (GEC), que presideix la secretària de la Junta Directiva, Maria Teixidor, en què, sota el títol Barça: femení, plural, ha donat visibilitat a la dona a través de diferents àmbits de l’esport, que han estats tractats en diferents ponències i taules rodones que s’han desenvolupat al llarg de la jornada amb una gran presència de públic. 

El president blaugrana Josep Maria Bartomeu i la secretària de la Junta Directiva i presidenta del Grup Edelmira Calvetó, Maria Teixidor, han estat els encarregats d'obrir la jornada. "Aquest és un repte que assumim i tot i que som conscients que estem lluny del que seria el més just, continuem treballant per fer visible el paper de la dona. Segurament som el primer club del món amb més sòcies dones. Cal seguir treballant per aconseguir un canvi en la mentalitat col·lectiva per assolir la plena igualtat", ha assegurat el president blaugrana. Per la seva part, Maria Teixidor ha iniciat la jornada fent un resum dels objectius del programa que cal desenvolupar: "Avui reivindiquem totes les esportistes i dones que van fer història i les que avui segueixen fent història i que volen expressar-se en femení".

La jornada ha estat moderada per la periodista Marta Carreras, i ha comptat a la primera xerrada amb la participació de l’exjugador Guillermo Amor, actual director de Relacions Institucionals i responsable del futbol formatiu professional del Club, i de les jugadores de l’equip de futbol femení blaugrana, Sandra Paños i Alexia Putellas, que han comentat algunes de les seves experiències en el camí que les va portar al Barça i de la seva adaptació a l’estil de joc i als valors que defensa.

Esportistes amateurs

Les jugadores dels esports amateurs han estat les protagonistes de la segona taula rodona, en què han participat Anna Bové (atletisme), Camila Maldonado (voleibol), Daniela Blanco (patinatge), Martina Cornet (hoquei herba) i Sheila Dixon (bàsquet), les quals han exposat les dificultats que han de superar les esportistes amateurs per a la pràctica del seu esport. La majoria d’elles han admès que la dificultat de compaginar l’esport amb la feina o els estudis, la falta d’ajudes econòmiques i la situació en què es troben davant la perspectiva de ser mares són motius que fan que més d’una vegada puguin pensar en la retirada esportiva.

Després de l’exposició de les esportistes amateurs, la directora de la Fundació Barça, Mària Vallès, ha presentat l’estudi Dones esportistes: discriminacions, barreres, eleccions, en què s’han pogut comprovar tots els entrebancs que han de superar les dones per arribar a la pràctica esportiva i les prioritats que marquen la seva elecció a l’hora d’optar o no per seguir practicant un esport.

Marca personal i patrocini

La segona part de la jornada ha estat centrada en la marca personal i la reivindicació d’una comunicació igualitària.

Gemma Cernuda, Arancha Ruiz i Estrella Montolio han efectuat, amb un objectiu clarament reivindicatiu de la figura de la dona, tres entretingudes ponències encaminades a destacar el paper de la dona en qualsevol tasca i posició, la creació d’una marca personal i la lluita que cal fer per no tirar mai enrere en una situació en què els homes tenen clarament més privilegis.

El paper dels patrocinadors s’ha vist enfortit amb la presència de les representants de Stanley Black & Decker i de Gillette, Julieta Verrier i Jaweira Ali, respectivament, que han refermat els valors d’apostar per l’esport femení i per la innovació en el camp de la publicitat. Stanley és el primer patrocinador de la samarreta del Barça Femení, mentre que Gillette ha efectuat recentment una gran campanya publicitària encaminada a modificar els estereotips masculins.

Premi Edelmira Calvetó per a Maria Planas i Encarna Hernández

En el decurs de l’acte també s’ha lliurat el Premi Edelmira Calvetó a dones que van ser pioneres en el món del bàsquet: Maria Planas, l’entrenadora que va contribuir decisivament al salt qualitatiu del bàsquet femení, i Encarna Hernández, més coneguda com La Niña del Gancho, que no ha pogut estar present en la celebració d’aquesta jornada, i el seu premi ha estat recollit per les seves amigues Sara i Raquel, productores del documental dedicat a la seva figura.

Maria Planas ha recollit el premi i s’ha referit als esforços que havien de fer les dones en els seus anys de joventut per arribar a destacar en el món de l’esport, però també ha llançat un missatge a les joves d’avui en dia, “no us rendiu mai per aconseguir els vostres somnis”.


Pots tornar a gaudir de la jornada de manera íntegra en aquest vídeo:

Més notícies aquí