Així s'assessora els esportistes de la Masia
- Viber
- Messenger
- Copia l'enllaç
Aquest diumenge es compleix la segona setmana de confinament decretat pel Govern per intentar aplanar la corba de contagis pel Covid-19. I en aquestes dues setmanes els professionals de la Masia no han parat d'assessorar els esportistes de la Residència Masia - Oriol Tort, així com també els esportistes no residents que juguen al FC Barcelona.
Així doncs, un total de 670 jugadors/es reben diàriament les recomanacions gestionades a través del Servei Integral a l'Esportista de la Masia perquè mantinguin unes rutines d'entrenament invisible. De manera regular, aquestes recomanacions s'envien en funció de com es generen esdeveniments o en funció de les converses amb les famílies i les preocupacions que els van sorgint. Les recomanacions es basen en quatre aspectes: la col·laboració familiar, el teletreball, les rutines diàries i el control tecnològic.
En l'aspecte familiar, des de la Masia es recomana que durant el confinament és el moment d'ajudar-se mútuament i fer equip, repartir les tasques domèstiques en funció de l'edat, compartir moments d'oci conjuntament i aprofitar per fer tasques que en altres moments de l'any no es poden fer per falta de temps.
És molt important també dosificar el temps que es dedica als aparells electrònics. Per protegir-se cal limitar, també, l'accés als informatius un cop al dia i així evitar generar sensacions d'ansietat o inseguretat.
L'objectiu és intentar mantenir el contacte amb els jugadors i les famílies com si fos una dinàmica normal. A més, els jugadors/es estan a casa seva, en els seus entorns, per tant, les famílies agraeixen que estiguin amb ells.
De fet, les famílies estan prenent un paper encara més actiu amb els estudis dels seus fills, la convivència a casa, i el retrobament amb els seus germans/es, que han passat de veure’ls només en partits el cap de setmana, o en molts casos, només en períodes de vacances, a conviure una altra vegada a casa en el dia a dia. Aquí és on la Masia, a través dels seus integradors/es, fa un assessorament a les famílies.
És important destacar que hi ha tres tipus d'acompanyament per part dels tutors. Primerament, les tutories individuals, que es fan intentant mantenir la forma en dinàmica normal, per comentar tots els aspectes necessaris. I el que és important, es fa a través d'una trucada de vídeo perquè també es puguin veure les cares mútuament.
Aquestes tutories individuals amb les famílies serveixen per gestionar qualsevol tipus de situació que pugui preocupar, i veure l'impacte de la situació en l'aspecte emocional. A través d'elles es dona pas al segon tipus d'acompanyament. I és que en aquestes tutories es percep la dinàmica familiar i en aquells entorns que comparteixin tasques, ansietats o algun tipus de problema es fan altres sessions tutorials en petits grups per compartir-les i afrontar-les de manera conjunta en grups reduïts.
Però no tot són tasques o rutines, sinó que també cal preveure la part d'oci.
Actualment, estem en un temps en què s'ha paralitzat tot i amb aquesta paràlisi ara no es pot pretendre omplir d'activitats els esportistes constantment quan sempre es té en compte que cal tenir temps per a l'oci. Des de la Masia s'insta a gaudir del temps d'oci per no carregar-los de massa tasques i ser coherents.
Una de les activitats que ha tingut èxit ha estat la de les recomanacions culinàries. Els diferents tutors/es del cap de setmana, que són els encarregats de la gestió de l'oci, preparen algunes activitats i una d'aquestes ha estat relacionada amb la cuina. Per tant, s'han rebut receptes de cuina i fins i tot alguns s'han atrevit amb el repte de cuinar. Una manera original que té com a objectiu l'oci i que s'allunya dels dispositius electrònics.
I el tercer tipus d’acompanyament són les tutories grupals, que estan centrades a reforçar les activitats amb tot l'equip i que tenen com a objectiu mantenir el sentiment de grup unit. I aquí n'hi ha de dos tipus: les que es fan amb els jugadors i on es treballen temes grupals com l'ordre, la convivència i la formació acadèmica, i les que es fan amb la participació, també, dels entrenadors.
En aquestes, es consensua amb el tècnic un tema referit a la part esportiva per treballar diferents aspectes com la cohesió de grup, els reptes d'equip, la comunicació. I tot això es fa, per exemple, a través de preguntes amb l'eina Kahoot. Preguntes per generar competitivitat sana i alhora aprenentatge de la identitat del Club pel que fa a valors. L'objectiu és que se sentin actius mentalment i que alhora estiguin units a la resta de l'equip.
Al cap i a la fi, és important destacar que l'objectiu principal és que, a través de la Masia, les famílies i la part esportiva empenyen cap al mateix costat per acompanyar l'esportista en tot el que necessiti durant aquest període excepcional.
- Viber
- Messenger
- Copia l'enllaç