Wenger: “L’entrenador del futur serà un director d’empresa empleat per un club de futbol”
Arsène Wenger ha estat una de les veus destacades d’aquest divendres del Congrés Sports Tomorrow amb una intervenció en la que ha donat la seva visió sobre l’aplicació de la tecnologia en el futbol, el rol de l’entrenador i com s’ha de comunicar amb els jugadors i els efectes de la pandèmia, entre d’altres temes.
Es tracta d’una de les figures més respectades del món del futbol. Després de 22 anys com a entrenador de l’Arsenal, el francès és actualment el Responsable de Desenvolupament Global de Futbol de la FIFA i amb el bagatge d’aquesta dilatada experiència i des d’aquesta nova mirada global Wenger, visualitza el futbol del futur i quin rol tindrà l’entrenador, ben diferent al que va viure en la seva etapa com a tècnic.
Per a Wenger “l’entrenador del futur serà com un director d’una empresa però que estarà empleat per un club de futbol·” I ho desenvolupa: “L’entrenador arribarà a un club amb la seva pròpia empresa formada per un grup de col·laboradors; analistes, preparadors físics, tècnics informàtics, entre d’altres i per prestar els seus serveis durant un temps i quan acaba la seva relació, perquè el l’acomiaden, per exemple, marxarà amb aquesta mateixa estructura en busca d’un altre club”. Wenger recorda que aquest es un tipus de relació que ja es dona en l’àmbit del jugadors, sobre tot en les gran estrelles, “que arriben a un club amb el seu nutricionista, el seu expert en xarxes, i el seu propi preparador físic i que tots ells acaben formant un equip al voltant de l’equip”.
L’ex tècnic de l’Arsenal creu que tot i la vàlua dels entrenadors i del que puguin aportar com a professionals, els clubs han de preservar la seva identitat. “Abans de res com a club has de definir qui ets, quina es la teva identitat, i quins son els teus valors i aleshores son els entrenadors que s’han d’adaptar al club i als seus principis, i no a l’inrevés”. I a continuació posa el Barça com exemple de institució que manté la seva identitat “de més que un club i que representa Catalunya i els valors d’un territori”.
L’anàlisi de dades i la realitat virtual en el futbol
Wenger es mostra clarament partidari d’incorporar les novetats tecnològiques i l’anàlisi de dades en la feina de l’entrenador. “Les dades son ciència objectiva. Sempre he pensat que la ciència em pot ensenyar a entendre millor el món en el que visc. I per això penso que l’entrenador modern ha de ser obert de ment i incorporar-la en el seu dia a dia” explica Wenger, tot i que a continuació afegeix que la ciència mai ha de substituir les decisions de l’entrenador.
El francès creu també que tal com està evolucionant futbol, amb més partits i menys temps per entrenar, l’ús de la tecnologia a través de les imatges serà fonamental. “Des de que vaig començar com entrenador fins que vaig acabar es va anar reduint el temps que passava al camp entrenant amb els meus jugadors”. Per substituir la manca d’entrenaments, Wenger creu que el paper del vídeo i dels analistes serà cada cop més important. Tant es així que preveu novetats en aquest camp: “La nova etapa en l’anàlisi del partits serà la incorporació de la realitat virtual, amb imatges tridimensionals que permetran als jugadors reviure els partits i entendre perquè van prendre unes determinades decisions i per que van deixar de prendre unes altres. Això facilitarà la feina dels entrenadors, tant a nivell individual com col·lectiu”, afirma.
Xavi, el jugador que més informació captava del joc
L’ús de la tecnologia proporciona també dades molt rellevants que contribueixen a definir les qualitats individuals del jugadors. I Wenger explica una de ben curiosa. La Premier League va realitzar fa un temps un estudi per analitzar els moviments i el comportament dels jugadors durant els 10 segons previs a rebre la pilota. Es tractava de veure quantes vegades el jugador mirava al seu voltant per captar la màxima informació possible i que després li servis per prendre la decisió correcta quan li arribés la pilota. “Vàrem concloure que els bons jugadors analitzen el seu entorn, de mitjana, entre quatre i sis vegades durant aquests deu segons. Els millors jugadors ho fan entre 6 i 8 cops. D’aquest estudi, afegeix Wenger, se’n va despendre que el jugador que més processava l’entorn per captar el màxim d’informació era Xavi, amb un registre de 8.3”.
La clau de la comunicació amb els jugadors: convèncer-lo que el pots fer millor
Pel que fa a la comunicació de l’entrenador amb els jugadors, l’ex entrenador de l’Arsenal té la seva pròpia recepta. “Bàsicament els has de convèncer que allò que els hi dius o la informació que els hi dones els faran millors jugadors. Es potser la única manera de captar la seva atenció” I afegeix: “El problema es que els entrenadors sempre sobreestimem la eficiència de la nostra comunicació. Quan parles amb un jugador penses que has aconseguit transmetre-li la teva idea, però si després li preguntes a ell el que ha entès, segurament et sorprendrà”, conclou. Wenger afegeix que per que la comunicació amb els jugadors sigui eficient s’han de definir bé els rols dins del club i de l’equip i que cadascú transmeti aquella part d’informació que li pertoca.
L’afectació de la pandèmia en el futbol
Wenger assenyala dos dels efectes més negatius produïts per la pandèmia del covid-19 en el món del futbol: Per una banda l’impacte en la economia -explica que el futbol ha perdut com a conseqüència de la pandèmia 15.000 dels 45.000 milions d’euros de volum de negoci global que genera es a dir, un terç del seus ingressos- i per l’altra l’absència de públic als estadis. Sobre aquest darrer aspecte l’ex entrenador de l’Arsenal afegeix que “aquesta situació ens ha fet veure que els seguidors son una part molt important del futbol professional i que sense ells el futbol no es el mateix. S’ha perdut la intensitat emocional i necessitem d’aquesta intensitat perquè el futbol sigui sent realment futbol”.
En aquest context de crisi Wenger creu que es més important que mai seguir apostant per la pedrera. “El futbol formatiu sempre ha de ser una prioritat, amb Covid o sense. Si agafes equips com el Manchester o el Barça veus que els seus períodes més exitosos han coincidit quan la base dels seus equips eren jugadors formats a la casa. Ara, amb el Covid tenim una bona oportunitat per pensar com reestructurar el futbol i el futbol formatiu ha de jugar un paper vital”, conclou el francès.
Més notícies aquí