Local

Johan Cruyff va lluir fa 45 anys el primer braçal de capità amb la senyera

L’1 de febrer del 1976, en un partit contra l’Athletic, el Club va expressar per primer cop a la història la seva identitat catalanista en aquest distintiu

L’1 de febrer del 1976 es va produir un fet històric per al FC Barcelona, aleshores desapercebut i ara, amb la perspectiva que dona el temps, força transcendental. Aquell dia el capità del primer equip de futbol, Johan Cruyff, va lluir la senyera catalana al seu braçal distintiu per primera vegada a la història del Club.

Després de la mort del dictador Francisco Franco el novembre del 1975 bufaven vents d’una difícil i complicada transició cap a un règim democràtic a l’estat espanyol. En aquest nou estat de coses la Junta Directiva del FC Barcelona, presidida per Agustí Montal Costa, se sentia especialment còmoda, ja que tota la seva trajectòria i sensibilitat avalava un sentiment liberal i catalanista d’acord amb allò que s’albirava amb els nous temps. Ja el 21 de juliol del 1975, encara en vida del dictador, el Club havia recuperat el català com a idioma oficial, i el 28 de desembre havien onejat unes senyeres encara proscrites a les grades del Camp Nou amb motiu d’un Barça-Reial Madrid retransmès per TVE a tot Espanya.

Vols sentir-te com el capità del Barça?
Llueix el braçalet de la senyera com el que porten els quatre capitans culers: Messi, Piqué, Sergio i Sergi Roberto
Vés a la botiga!

Amb aquests valents antecedents, aquella directiva de morro fort no va tenir cap problema a demostrar ben aviat amb quina identitat nacional s’identificava el capità del FC Barcelona, una entitat que ja feia vuit anys que s’havia definit expressament com “Més que un club” en paraules del seu president Narcís de Carreras. 

Aquell primer de febrer del 1976, el rival al Camp Nou era un equip afí en sentiment nacional com l’Athletic Club de Bilbao. Johan Cruyff va lluir amb orgull la senyera al seu braç esquerre i la festa va ser rodona amb la victòria blaugrana per 2-1, amb gols d’Asensi i Neeskens de penal i una actuació estel·lar del crac holandès, qui sap si especialment motivat per la simbologia que duia a la seva samarreta. Per cert, aquell transcendental canvi al braçal de capità no va ser publicitat. Ni el Club ho va comunicar a ningú en la prèvia ni la premsa del dia després se’n va fer ressò. Feia poc més de dos mesos des de la mort del dictador.

Els orígens del braçal de capità

El braçal és el distintiu que distingeix el capità de la resta dels seus companys. Es va començar a utilitzar per primera vegada la temporada 1974/75 a la Lliga espanyola. El capità barcelonista era aleshores el defensa Antoni Torres, que portava un braçal blanc senzillament perquè era un color que contrastava amb la indumentària blaugrana. En aquella mateixa temporada, l’1 de desembre del 1974, Johan Cruyff va esdevenir capità per primer cop en un partit oficial. Així, com a capità, l’holandès va ser el primer blaugrana que es va posar a la samarreta un braçal amb els colors de la senyera aquell 1 de febrer de fa avui tot just 45 anys.

Més notícies aquí