Local

Els blaugrana a la història de l'Eurocopa

Un viatge al passat recordant com els ha anat als representants el Barça en edicions anteriors de l'Eurocopa

Amb l'Eurocopa a punt de començar 12 mesos més tard del planejat originalment, repassem com li ha anat als diferents jugadors del Barça a les seves combinats nacionals des que la UEFA va celebrar el torneig per primera vegada el 1960. Fins a 13 jugadors han conquerit aquesta competició mentre eren futbolistes del Barça: Olivella, Fusté, Pereda, Zaballa, Sadurní, Puyol, Xavi, Iniesta, Piqué, Pedro, Cesc, Valdés i Sergio. 

El quiz blaugrana de l'Eurocopa 2020
Podràs superar les 24 preguntes, una per cada selecció classificada per la cita europea, que et plantegem?
Posa't a prova!

1960: Retirada de la selecció espanyola

El format actual de 24 equips està molt lluny de la primera edició a França, que va comptar amb només quatre finalistes. El Barça comptava amb diversos habituals en la selecció espanyola. Però el general Franco es va negar a permetre que l'equip jugués els seus quarts de final contra l'URSS comunista, motiu pel que van ser desqualificats.

1964: La selecció espanyola guanya com a local

Espanya va ser seu de 1964, i el Camp Nou va ser la seu d'una de les semifinals. Ferran Olivella, Josep Maria Fusté, Jesús María Pereda (a la foto de dalt), Salvador Sadurní i Pere Zaballa del Barça eren a la selecció espanyola, que va arribar a la final contra l'URSS. Aquesta vegada sí van jugar contra els soviètics, i Pereda va marcar el primer dels dos gols amb què es va endur el trofeu.

1976: Cruyff i Neeskens veuen la vermella

Johan Cruyff i Johan Neeskens van anar a Iugoslàvia el 1976 amb el meravellós equip holandès que havia perdut la final de la Copa del Món dos anys abans. Però van perdre per 3-1 davant Txecoslovàquia en una semifinal en la qual les dues estrelles blaugranes van ser expulsats.

1980: Or per a Schuster

A Itàlia 1980, el torneig va incloure una fase de grups per primera vegada. Espanya, entrenada per la llegenda blaugrana Ladislao Kubala, comptava amb cinc jugadors blaugranes actuals a la plantilla (Migueli, Juan Manuel Asensi, 'Lobo' Carrasco, Antonio Olmo i Pedro María Artola). No van aconseguir brillar, aconseguint només un punt en un grup compartit amb Itàlia, Bèlgica i Anglaterra.

Alemanya Occidental va guanyar el trofeu, i Bernd Schuster, guanyador de la Pilota de Plata (com a segon millor jugador del torneig), fitxaria pel Barça poc després.

1984: Espanya arriba a la segona final

A França 1984 va ser una campanya molt més reeixida per a la selecció espanyola. Víctor Muñoz, Carrasco, Julio Alberto Moreno i Marcos Alonso van estar en l'equip que va arribar fins a la final, on van perdre 2-0 davant la França de Michel Platini.

1988: Glòria per a Koeman i Rijkaard

Andoni Zubizarreta, Víctor Muñoz i Ramón Calderé no van aconseguir treure Espanya de la fase de grups. El Barça també va estar representat per Gary Lineker, que amb Anglaterra va perdre els seus tres partits.

Però el torneig organitzat per Alemanya Occidental va ser fabulós per a dos futurs entrenadors de Barça, Frank Rijkaard i Ronald Koeman, ja que Holanda va guanyar el que, fins ara, segueix sent el seu únic gran èxit internacional.

1992: Laudrup es perd el millor moment de Dinamarca

Quatre anys després, i Ronald Koeman era jugador de Barça. De fet, va ser l'únic que va marxar a Suècia, pocs dies després de marcar el gol que va suposar la primera Champions blaugrana.

Holanda va tenir una bona ratxa cap a les semifinals, però va perdre en els penals davant Dinamarca. Els danesos només van arribar a la final com reemplaçaments tardans de la Iugoslàvia devastada per la guerra, però sorprenentment van guanyar el trofeu. La superestrella del Barça Michael Laudrup, però, va decidir no interrompre les seves vacances i, com a resultat, no va participar en la competició.

1996: Cinc països, sense semifinalistes

En la primera fase final de 16 equips a Anglaterra, quatre dels nou jugadors del Barça (Abelardo, Sergi Barjuan, Guillermo Amor i Miquel Àngel Nadal, a més de Luis Enrique) van estar convocats amb la selecció espanyola. Equip que va eliminar a Bulgària (amb Hristo Stoichkov, llavors de Parma però a punt de tornar al Barça) i Romania (Gheorghe Popescu i Gheorghe Hagi) a la fase de grups.

També van progressar tots els altres representants del Barça, Luís Figo amb Portugal, Robert Prosinečki amb Croàcia i Jordi Cruyff amb Holanda.

Però tots van perdre els seus respectius quarts de final i el Barça no va tenir representants en les semifinals.

2000: La connexió holandesa

La Euro 2000 d'Holanda i Bèlgica va produir la peculiar situació que el Barça tingués el doble de jugadors en la selecció holandesa (Michael Reiziger, Frank de Boer, Boudewijn Zenden, Phillip Cocu, Patrick Kluivert, Ronald de Boer) que en la selecció espanyola (Pep Guardiola, Abelardo, Sergi).

Espanya va perdre als quarts davant França i Holanda va caure davant Itàlia en els penals en la semifinal, però Kluivert va acabar com a màxim golejador conjunt del torneig amb cinc gols.

L'únic altre jugador de Barça, Luís Figo, també va ser semifinalista amb Portugal.

França va acabar guanyant el títol amb una gran quantitat de jugadors relacionats amb el Barça a la plantilla (Lilian Thuram, Laurent Blanc, Emmanuel Petit, Christophe Dugarry i Thierry Henry), encara que cap d'ells estava a les files blaugrana en aquell moment.

2004: Blaugrana-holandès de nou

A Portugal 2004, l'equip holandès va tornar a estar ple d'estrelles de l'Barça (Reiziger, Giovanni van Bronckhorst, Cocu, Edgar Davids, Kluivert i Marc Overmars), però es va veure superat davant Suècia en els penals en quarts de final.

La selecció espanyola (Carles Puyol, Gabri i Xavi) no va aconseguir passar del seu grup.

2008: Victòria de la selecció espanyola

Quatre anys després i en la plantilla holandesa no hi havia jugadors del Barça, sinó tres (Eric Abidal, Henry i Thuram) a la francesa que no van aconseguir guanyar un partit.

La Portugal de Deco i la Itàlia de Gianluca Zambrotta no van arribar més enllà dels quarts, però Carles Puyol, Andrés Iniesta i Xavi van jugar papers fonamentals per dur a Espanya a l'títol (els productes de la Masia Pepe Reina, Fernando Navarro i Sergio García també van estar en l'equip).

Espanya va vèncer 1-0 a Alemanya a Viena per guanyar el trofeu per segona vegada, i Xavi va ser nomenat Jugador del Torneig.

2012: Espanya torna a fer-ho

Després d'haver guanyat la Copa del Món en 2010, Espanya va aconseguir tres victòries seguides en el torneig al vèncer 4-0 a Itàlia a la final de Kíev. Carles Puyol i David Villa es van perdre el torneig per lesions, però van estar Iniesta i Xavi (aquesta vegada va ser el torn d'Iniesta de ser nomenat MVP de l'torneig), i el Barça també va estar representat per Gerard Piqué, Pedro, Cesc Fàbregas, Víctor Valdés i Sergio Busquets.

L'únic altre jugador blaugrana va ser Ibrahim Afellay, la selecció holandesa va perdre els tres partits.

2016: Portugal guanya a París

En l'última Eurocopa de França, el Barça va estar representat per cinc països diferents, i l'únic que no va aconseguir sortir dels grups va ser Turquia, capitanejat per Arda Turan.

La selecció espanyola (Piqué, Marc Bartra, Busquets, Iniesta i Jordi Alba) va caure contra Itàlia als vuitens de final i la Croàcia d'Ivan Rakitić va perdre davant Portugal.

La magnífica selecció gal·lesa va acabar amb Bèlgica i el torneig de Thomas Vermaelen en els quarts de final, deixant a Marc-André ter Stegen com a únic representant del Barça a les semifinals.

Portugal va passar a guanyar la competició per primera vegada, amb un equip que tenia un exjugador de Barça (Ricardo Quaresma) i un altre que s'incorporaria a el club la temporada següent (André Gomes).

Els cracs de la història blaugrana
Coneix a totes les llegendes que han passat pel FC Barcelona al llarg de la història
LLEGIR MÉS

 

Més notícies aquí