Local

Laporta recull l’aval dels compromissaris per continuar treballant el projecte de la Superlliga

El president defensa una competició de màxim nivell que garantiria la sostenibilitat econòmica del Club i demana confiança als socis per “seguir defensant els interessos del Barça”

En el novè punt de l’ordre del dia de l’Assemblea, el president Joan Laporta ha informat als socis compromissaris del projecte de la Superlliga, fent un exhaustiu repàs dels antecedents, de l’evolució del procés i de la situació actual d’aquesta competició que va impulsar inicialment un grup de 12 clubs europeus i que, actualment “està viu, però no està prou madur per deixar-lo en les seves mans”, per la qual cosa, no s’ha pogut sotmetre a la votació dels compromissaris. “No hi haurà votació perquè no hi ha format. En canvi, sí que us demano si us plau que em permeteu seguir defensant els interessos del Barça. Aquest projecte ens convé, estic convençut, i en el moment en què es desencalli portarem el format aquí perquè ens l’autoritzin”.

Demano si us plau que em permeteu seguir defensant els interessos del Barça

Joan Laporta

Els antecedents

Abans d’arribar a aquesta conclusió, però, Laporta ha exposat davant els socis l’evolució del procés d’aquest projecte que es va trobar sobre la taula quan va arribar a la Presidència, i del qual, va tenir coneixement durant la campanya electoral. El president ha reconegut que el tema era urgent, “molts clubs portaven molt de temps treballant”, i que quan va poder llegir tota la documentació i consultar-ho amb els advocats va poder confirmar “per primer cop que el projecte era factible”.

D’una banda, les condicions econòmiques són molt favorables, perquè el projecte esportiu i econòmic de la Superlliga inclou una inversió de 3.500 milions d’euros i “ens garanteix més de 700 milions d’euros per temporada més variables”. A més de les condicions econòmiques, però, s’afegia un altre condicionant: “El record de l’error històric que vam cometre de no voler acceptar la invitació per disputar la Copa d’Europa quan es va crear perquè es va decidir seguir disputant la Copa de Fires. En el nostre lloc va acceptar la invitació un altre club i va guanyar les cinc primeres edicions de la Copa d’Europa”.

Segons ha admès Laporta, el gran error ara ha estat “no saber explicar-ho bé, i és important, cabdal, explicar bé aquest projecte”, que ha de comptar amb la complicitat dels seguidors de tot el món, però el president blaugrana està convençut que “aquesta serà la competició esportiva més atractiva del món, amb meritocràcia, solidaritat i unes regles de gestió que impediran que els clubs-estat alterin la competició”. En aquest sentit, Laporta ha reconegut que la situació dels clubs és “molt delicada” i que les audiències “han baixat molt”. “A França, han baixat a la meitat, just quan un club estat està invertint més que mai i pot pagar a un jugador el doble del salari. Aquestes pràctiques sí que adulteren la competició”, ha afegit el president.

La situació actual

Després que els 12 clubs que van formar part inicialment de la fundació de la competició anunciessin les seves intencions, es van produir les reaccions del món del futbol i també del món polític en contra del projecte. Aquestes pressions van provocar que 9 dels 12 “abandonessin provisionalment” el projecte “amb les responsabilitats econòmiques que d’això se’n deriven”, una penalització de 350 milions d’euros de la qual el Barça està exempta, ja que Laporta es va reservar l’opció de poder marxar si els compromissaris no acceptaven participar en aquesta competició.

La UEFA va amenaçar els tres clubs que es van mantenir ferms (Barça, Reial Madrid i Juventus) amb expedients sancionadors, però “els tres clubs vam aconseguir que un jutge impedís a la UEFA que ens sancionés per parlar, per debatre”. “Aquest jutjat mercantil de Madrid està dient a la Unió Europea que verifiqui si la UEFA i la FIFA estan treballant en règim de monopoli en el futbol. I a un tribunal suís se li ha dit que informi a la UEFA i la FIFA que no ens pot sancionar per debatre sobre la creació d’una nova competició. I és aquí a on la UEFA ha paralitzat el seu expedient sancionador contra nosaltres”.

En conseqüència, la UEFA “ha reculat seguint la recomanació del tribunal suís”, però el president blaugrana s’ha mostrat ferm a mantenir la posició “perquè la legalitat ens empara”. “Volem seure a dialogar amb la UEFA, però no va voler. El nostre sentiment s’ha de respectar. No demanarem perdó per pensar i ser amos del nostre destí”.

Laporta ha assegurat també que el projecte preveu la meritocràcia i la solidaritat. “Volem ajudar tota la piràmide del futbol. La solidaritat de la UEFA preveu el repartiment de 180 milions a repartir entre 55 federacions, i el projecte de la Superlliga, destina 400 milions a la solidaritat”.

Intervenció de l’expresident Joan Gaspart

En el torn d’intervencions dels compromissaris ha demanat la paraula l’expresident Joan Gaspart per defensar els arguments de la Junta Directiva i donar-los suport. “a”El Barça ha de liderar el diàleg amb la UEFA. Tens el nostre recolzament per dialogar amb la UEFA i defensar les idees que penses que són millors pel Club. Tots els clubs menys dos, nosaltres i un que no anomenaré, són propietat d’una persona. La UEFA no es pot tancar al diàleg i si un club pot liderar aquest diàleg, és el Barça”.

Més notícies aquí