La Unió Esportiva Olot, un club amb vincles històrics amb el FC Barcelona
El FC Barcelona jugarà aquest dimecres el primer amistós de la pretemporada 22/23. I ho farà a Olot, contra la Unió Esportiva Olot, en el tancament dels actes del centenari del club de la Garrotxa.
Un amistós que fa 42 anys que no es dona, ja que l’últim cop que els culers van visitar l’Estadi Municipal amb el primer equip va ser el 1980. El filial, en la lliga domèstica, i més recentment l’equip masculí de l’Agrupació de Jugadors del FC Barcelona, també en commemoració dels 100 anys de l’entitat olotina, han jugat en els darrers anys a l’Estadi Municipal.
Però, malgrat aquests pocs precedents (10 en total del primer equip), a l’Olot i al Barça els uneixen vincles històrics que fan que els dos clubs vagin de la mà. Els repassem:
Joan Gamper, molt present en l’arribada del futbol a la Garrotxa
L’inici del futbol a Olot està estretament lligat al Barça. I és que els primers partits els va organitzar qui seria un president barcelonista, Joaquim Peris de Vargas, un capità de l’exercit que estiuejava a Olot i que el 1902 ja havia ensenyat a jugar a futbol a joves olotins.
Peris era directiu de la junta del Barça i va convèncer Joan Gamper perquè, l’any 1912, passés uns dies de vacances a Olot. Així doncs, entre tots dos van promoure la fundació de l’Olot Deportivo, que es va convertir en el degà del futbol garrotxí. Aquest equip, precedent de l’actual UE Olot, es va estrenar precisament contra el Barça. Va ser el 15 de setembre de 1912, al camp dels Desemparats, i en aquell escenari es va poder veure un jove Paulino Alcántara, que es va acabar convertint en el primer crac blaugrana de la història.
Aquest Olot Deportivo va patir la crisi provocada per la Primera Guerra Mundial i només va poder durar tres anys, però sí que va deixar petjada i moltes ganes de jugar a futbol. D’aquesta manera, van començar a aparèixer clubs per tot el territori. Un d’ells, l’Olot FC, que cent anys després encara existeix i que ara té el nom d’Unió Esportiva Olot.
Els colors inicials, blaugranes
Després d’aquesta aventura inicial, finalment l’any 1921 es va fundar l’Olot FC. I, com que el Barça tenia molt arrelament a la Garrotxa, la nova entitat va decidir vestir de blaugrana. Ho va fer fins al 1939, quan les autoritats franquistes no van permetre la identificació Olot – FC Barcelona i el van acabar substituint pel blanc.
Un color que va durar fins al 1956. No es va tornar, però, al blaugrana inicial, sinó que es va optar pel vermell de la samarreta i el blau dels pantalons, colors que avui en dia encara són vigents.
L’escut, inspirat en el del Barça
En la seva fundació, el club olotí no només va agafar els colors del Barça sinó que va copiar l’escut. Tenia la forma d’olla característica del del Barça i la mateixa distribució dels elements. A la part superior hi havia la senyera, i en el lloc de la Creu de Sant Jordi es podia veure l’ala de la ciutat d’Olot. Al mig, una franja horitzontal amb el nom Olot FC i, a sota, la pilota en un costat i les franges blaugranes en l’altre.
També amb l’aparició del franquisme es va obligar el club a canviar l’escut, ja que no es podia assemblar al del Barça, símbol de catalanitat. Va desaparèixer, doncs, la forma d’olla, mentre que l’ala de la ciutat va guanyar pes en detriment de la senyera construint una figura més poligonal i envoltada amb la bandera d'Espanya.
La inauguració de l’Estadi Municipal
Diu la llegenda que l'Estadi Municipal d'Olot, inaugurat el 1955, es va fer amb les mateixes dimensions que el Camp de les Corts. Sigui o no sigui cert, el que està clar és que el Barça va tenir un protagonisme especial en la seva inauguració, ja que el primer partit a l'Estadi Municipal el van disputar els juvenils de l'Olot i els del Barça.
Més notícies aquí