Joan Laporta: "El Barça no ha realitzat mai cap actuació amb la intenció d’alterar la competició"
El president del FC Barcelona, Joan Laporta, ha comparegut aquest dilluns en roda de premsa per donar explicacions sobre l'anomenat ‘cas Negreira’, el qual ha centrat l’actualitat als mitjans de comunicació durant les darreres setmanes. Durant una exposició inicial que ha durat 35 minuts, Joan Laporta ha defensat la innocència del Club: “Tinc el ple convenciment que el FC Barcelona no ha realitzat mai cap actuació que tingués com a intenció o finalitat alterar la competició a fi d’obtenir algun avantatge esportiu a favor”.
I ha seguit així: “A aquesta afirmació categòrica s’hi afegeix el fet que l’Agència Tributària, en un escrit dirigit a la Fiscalia, ha manifestat que no ha pogut demostrar que els pagaments efectuats pel FC Barcelona a empreses relacionades amb l’exvicepresident del Comitè Tècnic d’Àrbitres tinguessin incidència en l’elecció dels àrbitres o alteressin els resultats dels partits. No ho han pogut demostrar perquè no era possible”.
Joan Laporta, que ha arrencat el seu discurs defensant els 123 anys d’història del Club i l’honestedat dels títols assolits durant les últimes dècades, ha volgut recordar que “mantenir relacions d’assessorament en matèria tecnicoarbitral amb empreses relacionades amb persones amb experiència al món del futbol i amb una àmplia trajectòria dins del mateix estament arbitral no constitueix en si mateix cap tipus d’actuació il·lícita i molt menys un il·lícit penal”.
En aquest sentit, ha explicat que aquest tipus d’assessorament professional és habitual “en els grans clubs de futbol” i que actualment està internalitzat al si del Barça, “de manera clara i transparent amb les corresponents factures detallades per conceptes”. “No hi ha hagut mai cap ànim d’ocultació”, ha afegit.
Ara bé, el president Joan Laporta ha volgut deixar clar que una altra qüestió ben diferent seria que alguna persona física o entitat privada externa hagués aprofitat aquest context per cometre irregularitats o actes il·lícits de qualsevol tipus en benefici propi. “Si això hagués passat, el Club seria el primer a actuar per defensar l’honorabilitat del Club. El FC Barcelona seria víctima i en cap cas seria responsable de cap delicte”, ha declarat Joan Laporta. En el torn de preguntes posterior, el president ha estat clar pel que fa al seu mandat: “Que en el meu mandat no s’ha ficat la mà a la caixa ho puc garantir, no en tingueu cap dubte”.
629 informes, 43 CDs i 4 informes preliminars
Durant la seva exposició, Joan Laporta ha mostrat també les conclusions de l’Informe Preliminar del Departament de Compliance, que vetlla pel ple compliment de totes les normatives i polítiques per prevenir i detectar possibles conductes irregulars dins de l’entitat. En aquest informe destaca la xifra de documentació obtinguda, que són 629 informes tecnicoarbitrals, 43 CDs i quatre informes diversos, a banda de tota la documentació física més antiga ja inexistent i que habitualment es destrueix transcorreguts 5 anys d’emmagatzematge. Tal com ha explicat, no hi ha cap document previ al 2013.
Preguntat sobre el total de pagaments duts a terme, Joan Laporta ha recordat que la suma total abasta fins a 18 anys i que “eren informes importants i necessaris”. Sobre la teoria que aquests pagaments tenien l’objectiu de “buscar la neutralitat”, el president blaugrana ha respost que això és una hipòtesi personal del senyor Negreira i així ho referenda l’Agència Tributària.
En un altre ordre de coses, Joan Laporta ha insistit en la importància de respectar la presumpció d’innocència. “Cal deixar treballar la Justícia i, en nom del FC Barcelona, exigeixo la màxima responsabilitat a les persones que dirigeixen les institucions representatives del futbol espanyol, europeu i mundial i també als mitjans de comunicació”, ha explicat. Ha lamentat que “aquells que haurien de guardar la necessària prudència pel bé del futbol”, posant com a exemple Javier Tebas, president de LaLiga, siguin els primers a apuntar-se a una condemna mediàtica de manera prematura.
Alhora, Joan Laporta també ha agraït la prudència d’altres estaments del futbol. En aquest cas, s’ha referit a Luis Rubiales, president de la RFEF; José Manuel Franco, president del Consejo Superior de Deportes; o a Gianni Infantino, president de la FIFA. Sobre la UEFA, ha valorat positivament que no s’apunti al linxament públic al qual sí que s’hi han afegit altres esferes. “Últimament Ceferin està actuant amb la prudència que requereix el seu càrrec. Estem en contacte amb la UEFA i ells saben que s’estan validant unes hipòtesis que són falses”, ha explicat, més enllà dels interessos contraposats que pot haver-hi entre totes dues entitats pel posicionament del FC Barcelona a favor de la creació de la Superlliga.
En aquest sentit, Joan Laporta ha reiterat la idea que ja va exposar fa unes setmanes, a l’inici del cas Negreira. “És una trama perpetrada pels qui volen perjudicar la reputació del Barça, desestabilitzar-lo i fins i tot controlar-lo i apropiar-se’l”. I ha continuat així: “El catalanisme inherent al Barça, la catalanitat oberta al món que sempre ha defensat el FC Barcelona, i que ha estat respectada pels culers de tot el món, no es perdona des d’algunes esferes de poder, no de totes afortunadament”.
El posicionament del Reial Madrid
Per acabar la seva exposició, Joan Laporta s’ha referit al Reial Madrid, que s’ha personat en el cas. “Parlem d’una entitat que històricament ha tingut una relació molt estreta amb el poder polític, econòmic i esportiu. Durant set dècades i de manera gairebé ininterrompuda els presidents del Comitè d’Àrbitres van ser socis, exjugadors o exdirectius del Reial Madrid, i alguns casos tot a la vegada. És a dir, durant 70 anys socis, exjugadors o exdirectius del Reial Madrid designaven els àrbitres que havien d’impartir justícia en el terreny de joc”. En aquesta línia, Joan Laporta ha explicat que ara mateix les relacions entre el FC Barcelona i el Reial Madrid “estan tocades” i considera que el club blanc es va precipitar personant-se com a acusació particular.
Més notícies aquí