Local

El Barça en el Dia contra l’LGTBI-FÒBIA organitza un taller a la Masia a càrrec de Panteres Grogues

Joves esportistes han tingut accés a aquesta activitat dins del programa Aula de Formació Continuada de la Masia, en el marc del Mes Europeu de la Diversitat

Avui dimecres 17 de maig se celebra el Dia Internacional contra l’Homofòbia, la Bifòbia i la Transfòbia i el FC Barcelona, en el seu compromís per contribuir en l’erradicació de situacions de desigualtat del col·lectiu LGTBI en el món de l’esport, ha celebrat un taller dirigit a joves esportistes de la Masia a càrrec de Panteres Grogues. Joan Miró, president d’aquesta associació multiesportiva LGTBIQ+ que reivindica la lluita contra l’homofòbia en el món de l’esport, i Martina de Popolo, vocal d’activisme d’aquesta, s’han encarregat de conduir la jornada.

L’Auditori de la Masia ha estat l’escenari de la formació que s’emmarca en el seu projecte Aula de Formació Continuada, espai que agrupa activitats formatives complementàries conduïdes per professionals experts en diferents temàtiques i/o persones que a través del seu testimoniatge aporten valor a la formació integral dels nois i noies.

Una cinquantena de joves esportistes de la Masia, juntament amb l’equip Fundació Barça Genuine, també convidat a la sessió, han pogut prendre consciència, a través d’una xerrada i un posterior taller participatiu, sobre la discriminació que encara avui pateixen les persones homosexuals, transsexuals i bisexuals, en una societat on sentir casos de violència o faltes de respecte a determinats col·lectius simplement per la seva orientació sexual és més habitual del que pot semblar.

Aquest taller interactiu ha donat l’oportunitat als i les joves d’experimentar en primera persona les mostres de rebuig o prejudicis, a través d’agressions físiques, psicològiques, intel·lectuals i morals de les persones per la seva orientació sexual, identitat o expressió de gènere que segueixen presents en l’actualitat social i esportiva.

Per què se celebra el 17 de maig?

No va ser fins al 1990 que l'Organització de les Nacions Unides (ONU) va deixar de considerar l'homosexualitat com una malaltia, concretament el 17 de maig. Per commemorar aquest dia, es va triar el 17 de maig com a data del Dia Internacional contra l'Homofòbia, Transfòbia i Bifòbia.

El primer dia contra l'homofòbia no es va celebrar fins a l'any 2005. Actualment ja és habitual que hi hagi manifestacions a països de totes les parts del món que busquen reivindicar la igualtat de drets per a homosexuals, transsexuals i bisexuals.

L’esport com a eina de normalització social

El passat 18 de febrer del 2022 el FC Barcelona i Panteres Grogues van signar un conveni de col·laboració que establia les bases de la cooperació entre les dues entitats i, en el cas del Club, aquest centrava el seu interès en la formació i assessorament relatiu a la diversitat de gènere, identitat i orientació sexual, així com la lluita contra l’LGTBI-fòbia en el món de l’esport, tal com estableixen els Estatuts del Club.

Algunes de les activitats que ja s’han dut a terme arran d’aquest conveni han estat, per exemple, les xerrades sobre esport i persones LGTBI+ a càrrec de Joan Miró, president de Panteres Grogues, a l’Auditori de la Masia. L’objectiu d’aquestes xerrades, que van tenir lloc en el marc del Mes Europeu de la Diversitat el passat mes de maig del 2022, era oferir una visió global d’aquest col·lectiu i sensibilitzar els equips tècnics formatius de les seccions d’handbol, bàsquet, hoquei patins i futbol sala, així com a l’equip educatiu de la Masia. Un altre exemple és la jornada esportiva celebrada al febrer passat, amb motiu del Dia Internacional contra l’LGTBI-fòbia en l’Esport que va tenir lloc el dia 19. La Ciutat Esportiva Joan Gamper va acollir una diada de partits amistosos entre l’Agrupació Barça Jugadors i els veterans de bàsquet i handbol del Club, contra els respectius equips dels Panteres Grogues.

 

Més notícies aquí