Local

Alejandro Balde: “És una bogeria tot el que m'ha passat”

El lateral esquerre explica als mitjans del Club com ha viscut la temporada de la seva eclosió

Si la vida ha canviat per algú aquesta temporada, aquest algú ha estat Alejandro Balde. Una pretemporada magnífica als Estats Units li van obrir les portes del primer equip a un futbolista que ha aprofitat cadascuna de les oportunitats rebudes. Des del lateral esquerre, el '28' del Barça ha aportat velocitat, intensitat i profunditat i agafa el relleu a la posició d'un dels seus ídols, Jordi Alba. De tot això, de la seva lesió i de moltes més coses ha conversat Balde amb els mitjans del Club.

El més recent que hem vist de Balde va ser la malaurada lesió de l'últim partit a l'Spotify Camp Nou contra el Mallorca. Què vas pensar en aquell moment i com et trobes ara?

"Va ser un cop dur per a mi lesionar-me en l'últim partit a casa, però ja penso en la següent temporada, en recuperar-me bé i pensar en positiu, que serà el millor per tornar aviat amb l'equip i ajudar en tot el que pugui. Per sort estic cada dia millor."

La lesió final embruta una mica aquesta gran temporada que has fet? O et quedes molt més amb allò positiu que has viscut?

"Ha estat un any increïble tant a nivell personal com col·lectiu. He après molt i he tingut molts més minuts del que esperava. Soc un jugador molt jove i he d'aprendre molt encara. La lesió no taca la temporada, perquè em vaig lesionar al final de tot."

Vols la samarreta d'Alejandro Balde?
El lateral, present i futur del Barça, és un dels jugadors de moda, i la seva samarreta pot ser teva
COMPRA-LA!

Com dius, aquesta temporada ha estat la de la teva eclosió, jugant 44 partits en totes les competicions. Com ha estat la consolidació al primer equip?

"Només tinc 19 anys i tot ha passat molt de pressa. Al principi d’aquesta temporada no sabia quin seria el meu futur, però al final amb esforç i dedicació van arribar les oportunitats i, finalment, he acabat disputant molts minuts."

Durant la pretemporada, especialment als Estats Units, vas fer un gran treball. Va ser el teu punt d'inflexió?

"L’any passat tenia un peu al primer equip i l’altre al Barça Atlètic. Al principi de la temporada no sabia si sortiria cedit o no i, per aquest motiu, la pretemporada me la vaig prendre com un repte per demostrar del que era capaç."

En la teva posició hi havia una llegenda del Barça com Jordi Alba i a última hora va arribar Marcos Alonso. Convertir-te en titular tenint aquesta competència dona més valor a la teva temporada?

"La competència sempre ha estat sana. Si ells estaven en bona forma, jo ho havia d’estar més per guanyar la titularitat, em feien ser millor. Si volia jugar sabia que havia de millorar dia a dia, però confiava en les meves capacitats."

Tot i que ets lateral esquerre, aquesta temporada també t’hem vist jugar a la banda dreta. Com ha estat l’adaptació a aquesta posició?

"Va ser totalment nou. Mai havia jugat a la banda dreta, però al final si ets jugador de futbol has de ser capaç d’adaptar-te a qualsevol circumstància que es pugui donar en un partit. Crec que em vaig acabar adaptant ràpidament."

En què pot continuar millorant Balde?

"En molts aspectes, però sobretot en defensa. També en l’última passada. Al final són coses que amb el temps aniré perfeccionant. Només tinc 19 anys i encara em queda molt recorregut i coses per aprendre i perfeccionar."

Ara fa una mica més d’un any, vas viure l’arribada de Xavi a la banqueta. Com va ser l’adaptació al seu model de joc?

"Des del primer moment ens va posar les coses molt fàcils, coneix molt bé la casa i això sempre ajuda. El primer dia ens va deixar molt clares les seves idees i a partir d’aquí els jugadors ens vam intentar adaptar a la seva manera de fer."

Primera temporada completa al primer equip, guanyant Lliga i Supercopa i sent protagonista en tots dos títols. Com ho has viscut?

"Han passat moltes coses. En aquest esport tot passa molt de pressa i no he tingut temps per pensar en tot el que m’ha passat. Ara un cop ha finalitzat la temporada he tingut més temps per analitzar-ho i és una bogeria."

L’afició mostra una especial estima pels jugadors més joves. Com rebeu tot aquest suport?

"La gent està molt contenta amb nosaltres, no només amb mi, també amb Gavi, Pedri, Ansu, Araujo... Només puc donar les gràcies a tots els culers pel suport que ens donen sempre. Aquesta temporada ha estat espectacular, ens han animat durant tota la temporada. Els jugadors no seríem el que som sense ells."

Amb les porteries a zero i els pocs gols encaixats, la defensa ha estat clau per alçar-se amb el títol de Lliga. Com valores la temporada defensivament?

"En el futbol es dona molta importància a l’atac, però també se li hauria de donar a la defensa, perquè si no encaixes gols tens més oportunitats de guanyar els partits. Si t’he de ser sincer no ens hem fixat massa en els rècords. Hem anat partit a partit per intentar guanyar els partits i això implicava que no ens marquessin gols."

Pensant en la pròxima temporada, el Barça retorna al bombo 1 de la Champions. Es pot començar a pensar en la competició europea?

"La temporada que ve hem d’anar a totes a per la Champions. Portem dues temporades on ens han eliminat en fase de grups i crec que tenim equip per a competir."

Quin és el teu referent futbolístic?

"El primer que em passa pel cap és Jordi Alba. Al final és el jugador que ha jugat en la meva posició al Barça i he crescut veient-lo jugar. A banda, també em fixo molt en Alfonso Davies, el lateral esquerre del Bayern, ja que tenim un estil de joc molt semblant."

Amb quins jugadors tens més afinitat dins del vestidor?

"Em quedo amb Ansu o Pablo Torre. A l’Ansu el conec des de la nostra etapa a la Masia, portem junts des que teníem 10 anys i a sobre tenim el mateix origen, els dos tenim família de Guinea-Bissau. I al Pablo Torre també el coneixia abans d’arribar al primer equip. He coincidit amb ell a les categories inferiors de la selecció durant molts anys."

Quines aficions té Alejandro Balde, a banda del futbol?

"Quan vull desconnectar normalment acostumo a quedar amb els meus amics. Passo gran part del temps amb ells i quan vull distreure’m no em parlen de futbol i així puc evadir la meva ment."

Més notícies aquí