Local

Els joves talents del Barça agafen protagonisme al Palau

La pedrera dona vida en aquest inici de curs als equips de futbol sala, handbol i hoquei patins

Aquesta setmana s’ha produït una foto històrica al Palau. El Barça de futbol sala va alinear dimarts, en partit de Lliga, a sis jugadors de la pedrera. L’abraçada al cercle central de Martí Antolín, Adrián Tapias, Harrison Santos, Aniol Vendrell, Mamadou Touré i Pau López no només representava la seva felicitat, sinó la d’una Masia que aquest curs batega amb força també als esports del Palau.

"Ara els nois del Barça Atlètic tenen la seva oportunitat per a demostrar en quin nivell estan i fins a quin punt ens poden ajudar. Està clar que són els jugadors del primer equip els que han de tirar això endavant, però els jugadors del segon equip ens han d’ajudar. Ens hem de contagiar de la seva il·lusió i de les seves ganes", va explicar al final del partit contra el Manzanares el tècnic del Barça de futbol sala, Jesús Velasco.

Tot i que la porta s’ha obert als joves del futbol sala per una sèrie de lesions, la presència de la pedrera ja és un fet habitual al Palau. I això és producte de la feina de molts professionals del Club vinculats a la seva formació durant molts anys, una tasca impulsada ara amb el programa Barça Talents.

Una feina de molts anys

El programa Barça Talents, promogut pel Centre d’Excel·lència del Barça, inclou a uns 170 esportistes de totes les disciplines professionals del Club, i tracta de dotar de les millors eines (nutrició, preparació, psicologia, etc) als jugadors i equips més a prop de l’elit.

L’escena d’aquest dimarts amb l’equip de futbol sala no és fugaç, ja que, sense anar més lluny, dos dels protagonistes, Harrison i Touré, sumen diverses aparicions aquesta temporada, Champions League inclosa. L’handbol i l’hoquei patins també compten amb nois de La Masia habitualment.

L’entrenador del Barça d’handbol, Carlos Ortega, ha fet debutar aquesta temporada tres jugadors en competició oficial: Filip Saric, Oriol Zarzuela i Petar Cikusa. Aquest últim, juntament amb el seu germà bessó Djordje, ambdós residents a La Masia, són els nois de moda de l’handbol europeu.

Petar Cikusa viu en dinàmica de primer equip des de l’inici de temporada, i és un fixe en les convocatòries d’Ortega tant en la Lliga Plenitude Asobal com en l’EHF Champions League, on s’ha destapat com un dels primeres línies més prometedors d’Europa.

"Petar ha sortit en un moment complicat, quan el partit estava més difícil, i no li ha pogut la pressió. Ha estat com si portés jugant tota la vida", va dir el preparador blaugrana a Montpeller, just després que el jove català anotés 4 gols en la seva presentació en la màxima competició continental.

Tant ell com el seu germà Djordje, també habitual en la dinàmica del primer equip i que ja va debutar la temporada passada, ja han representat la selecció espanyola absoluta abans de complir la majoria d’edat.

Rutines professionals assimilades a La Masia

El central d’ascendència balcànica ha estat molt ben acollit també al vestidor, acostumat des de la seva arribada a La Masia a les dinàmiques i eines dels equips professionals. "Estic tranquil. Ja fa temps que estic amb els jugadors del primer equip i surto a jugar molt tranquil. Estic molt content com està anant tot", resumeix Petar Cikusa.

I l’hoquei patins no es queda enrere. Edu Castro ha donat l’alternativa aquest curs a Eloi Cervera, Jan Munné i Jan Curtiellas, tots tres amb 18 anys, a més de convocar amb certa assiduïtat Joan Ruano, que tot just va debutar la temporada passada.

"El missatge principal és que gaudeixin, perquè darrere del debut hi ha molts anys de feina, de treball i d’esforç", destaca Castro, que ja ha fet debutar 18 joves des que és entrenador blaugrana.

"Afortunadament, la base del Barça està demostrant tenir molta qualitat i poder ajudar-nos en moments, no només puntuals, sinó estructurals dels partits", celebra el míster.

I això ho veuen no només els debutants, sinó tots els que venen darrere. I és que el Centre d’Excel·lència, a més, promou activitats d’apropament entre les categories inferiors i els primers equips per fer més tangible el somni de jugar al Palau.

Així, tant el primer equip d’handbol, com el de futbol sala i el d’hoquei patins reben la visita durant la temporada d’una representació de jugadors dels equips juvenils, que assisteixen a totes les rutines dels jugadors professionals en un partit oficial al Palau. Gràcies a l’activitat 'Us visitem' viuen les xerrades, els silencis, els mals i bons tràngols als que, amb sort, s’enfrontaran ells en un futur.

Aquest dimarts, precisament, tres juvenils del futbol sala van poder viure des del vestidor i a peu de pista com sis nanos poc més grans que ells complien el somni de jugar amb el primer equip. El camí de La Masia al Palau existeix i està més concorregut que mai.

 

Més notícies aquí