Acte de suport als Drets Humans del Barça i la Fundació amb el vicepresident Rafael Yuste i Jules Kounde al Port de Barcelona
El Moll de Bosch i Alsina del Port de Barcelona ha estat l’escenari escollit per celebrar l’acte de presentació de “La samarreta amb més història”, la campanya global engegada fa uns dies pel FC Barcelona i la seva Fundació per commemorar els 75 anys de la Declaració Universal dels Drets Humans. L’acte ha comptat amb la presència del vicepresident Rafael Yuste, la directora general de la Fundació, Dra. Marta Segú, el president del Port de Barcelona, Lluís Salvadó, i del jugador del primer equip masculí Jules Kounde, així com de l’activista social Mamadou Dia i representants institucionals i de diverses entitats socials.
La campanya, liderada per l'Àrea de Barça Identity amb l'objectiu d'impulsar els valors del Club i de la Fundació, crea un missatge dirigit a tot el món, des de Barcelona a Nova York o Tòquio, i relata la història de milions de persones que veuen vulnerats els seus drets fonamentals i han de deixar casa seva a causa de la guerra, la persecució o la pobresa extrema per trobar en un altre país una vida digna. L’elecció del Port de Barcelona es deu al fet que moltes d’elles han de creuar el mar en embarcacions precàries. Moltes arriben al seu destí amb la samarreta del Barça i d’altres, malauradament, ni tan sols hi arriben. Aquesta samarreta és un símbol d’aquestes persones i l'Àrea de Barça Identity potencia l'ADN del Barça a través de missatges i accions que transmeten valors més enllà del futbol.
S’utilitza la “samarreta amb més història” com a element principal de la campanya per denunciar la contínua vulneració dels drets humans que té lloc a tots els racons del planeta i vol interpel·lar a tothom, perquè després de 75 anys de la Declaració Universal dels Drets Humans, encara estem molt lluny d'aconseguir-los.
Aquesta campanya vol posar en valor els projectes de la Fundació FC Barcelona i el compromís social del Barça en defensa dels drets humans i en suport de les persones, especialment infants i joves, que viuen en situacions d'alta vulnerabilitat social. Una campanya on es dona valor al vessant social i solidari de l'entitat i explica per què el Barça és “Més que un Club”.
La campanya es va iniciar el passat 4 de gener amb l’exposició d’un perfil d’una samarreta del Barça dins d’una caixa de metacrilat a la plaça de la Universitat de Barcelona. Aquesta estructura disposa d´un QR que dona accés al vídeo de la campanya i enllaçarà també amb el web de la Fundació per conèixer la seva tasca.
Durant l’acte, una estructura amb un perfil simbòlic de la samarreta del Barça s’ha col·locat sobre el mar per escenificar el perillós trajecte que fan moltes persones migrants al món. Aquesta estructura compta amb panells on s'explica el testimoni de diversos joves que han arribat a Catalunya [PS1] i que participen en programes d'inclusió de la Fundació FC Barcelona així com la història del Mamadou Dia, un jove senegalès que va marxar del seu país en pastera i va arribar a les costes d’Europa el 2006. Actualment és escriptor i activista i ha creat al Senegal una entitat anomenada Hahatay, que col·labora amb la Fundació Barça, precisament amb l’objectiu de crear oportunitats pels joves al seu país d’origen i evitar que es juguin la vida en aquesta perillosa travessa vers el somni europeu que en molts casos no s’arriba a complir mai.
Han obert l’acte el president del Port Barcelona, que ha donat la benvinguda als presents, i la directora general de la Fundació, que ha explicat l’objectiu de la campanya. Després que Mamadou Dia hagi explicat la seva experiència vital com a exemple del camí que han de fer milions de persones al món a la recerca d’una vida més digna, ha tancat l’acte el vicepresident Rafael Yuste.
A continuació Kounde ha lliurat una samarreta del Barça a l’activista Mamadou Dia com a símbol del suport del Barça als drets humans de totes les persones vulnerables que es juguen la vida per una oportunitat de futur.
Declaracions de Rafael Yuste, vicepresident del FC Barcelona
Des del FC Barcelona i la Fundació Barça tenim un ferm compromís en la defensa dels drets humans. Vull aprofitar aquest acte per recordar els milers de persones que han mort o desaparegut durant el seu trajecte, creuant mars i deserts, persones anònimes que mai coneixerem però que les seves famílies ploren i enyoren, així com moltes altres que han patit abusos greus durant el seu periple cap al somni d’una vida millor.
Declaracions de la Dra. Marta Segú, directora general de la Fundació FC Barcelona
Des del FC Barcelona i la Fundació demanem voluntat per obrir vies legals i segures perquè les persones que fugen de la pobresa, del canvi climàtic, de les guerres i persecucions puguin fer-ho sense jugar-se la vida. Demanem als països occidentals i a tots els països rics del planeta més humanitat, un tracte digne i que protegeixin la vida de les persones.
I sobretot més generositat, atès que els països rics només reben el 25% de les persones que fugen. El 75% restant es queden als països del seu entorn, sovint també països en vies de desenvolupament sense els recursos ni la capacitat necessària per acollir-los de forma adequada.
Declaracions de Mamadou Dia, emprenedor social, escriptor i activista
Des de l'organització Hahatay que vaig crear a Barcelona el 2013 i que ara treballa a Gandiol (Senegal) estem molt involucrats en els drets humans i la creació d'oportunitats per als joves i les dones. Hahatay és fruit del meu viatge d'anada i tornada, un camí difícil ple d'injustícies i històries de vida, però també un camí bonic i ple d'aprenentatges.
El 2006 vaig agafar una pastera, juntament amb 83 joves a qui injustament els països occidentals els neguen el visat per poder viatjar dignament. Molts han de creuar fronteres per injustícies socials o polítiques. Quan arriben són retinguts a Centres d'Internament d'Estrangers (CIE) o abandonats a xarxes de clandestinitat. Avui amb la meva veu, amb tots ells i elles, reclamem justícia, respecte i humanitat. Volem que, a través d'aquest acte, es respectin i es compleixin els drets humans, que les persones puguin viure dignament als seus països i quan vulguin puguin viatjar lliurement. El món ha de ser casa nostra.
Més notícies aquí