Local

El FC Barcelona augmentarà les mesures d'estalvi d'aigua en la fase d'emergència 1 decretada pel Govern

Les iniciatives d’adequació suposaran una reducció de més del 30% d’aigua de boca i amb el compromís que el Club redueixi un mínim del 50% el consum d’aigua d’origen freàtic en aquest any 2024

El FC Barcelona ha posat en marxa les mesures pertinents per adaptar-se a la fase d’emergència 1 per sequera decretada pel Govern de la Generalitat de Catalunya. L’optimització de recursos, com en aquest cas el de l’aigua, és un dels criteris que defineixen el compromís del Club amb la sostenibilitat, un dels pilars del Pla Estratègic 2025. En aquesta línia, i des del 2021, el FC Barcelona ha aconseguit la reducció del 38% del consum d’aigua per visitant a la Ciutat Esportiva Joan Gamper amb la implantació de sistemes intel·ligents d’optimització de reg i d’estalvi a totes les seves instal·lacions, així com adaptant a dispositius de baix consum el 65% dels 1.991 que requereixen aigua a les instal·lacions del Club.

Pel que fa a l’adequació a les mesures d’estalvi d’aigua de la fase 1 d’emergència decretada pel Govern, el FC Barcelona està implementant les mesures necessàries per reduir l’ús d’aigua d’origen freàtic i farà una inversió superior als 2 milions d’euros per l’ús d’aigua terciària en els sistemes de reg, per poder avançar en l’objectiu de ser autosuficients. Aquestes mesures suposaran una reducció de més del 30% d’aigua de boca. En aquesta mateixa línia, i amb l’objectiu també d’anticipar-se a situacions de sequera futures com l’actual, el Club es compromet a reduir un mínim del 50% el consum d’aigua d’origen freàtic en aquest any 2024.

En aquest sentit, des de fa anys l’aigua de rebuig del tractament d’osmosi que es duu a terme a la Ciutat Esportiva Joan Gamper es reutilitzava en la seva totalitat i es feia servir per mullar els camps de gespa artificial en entrenaments i partits reduint l’ús d’aigua ordinària. Tot i això, des del mes d’abril del 2023 no es reguen els camps de gespa artificial durant els entrenaments. En l’actualitat, i en el marc de la situació de sequera que s'està patint, pel que fa als camps de gespa natural, es mullen una vegada només per als primers equips de futbol masculí i femení i el Barça Atlètic. Per als dies de partit, els camps de gespa artificial no es reguen i els de gespa natural, en lloc de regar-los tres vegades, en funció de les condicions meteorològiques prèvies a cada partit, en l’actualitat només es mullen una vegada i una hora abans únicament quan juguen els primers equips de futbol masculí i femení i el Barça Atlètic.

Cal destacar que les regeneracions previstes per al final d’aquesta temporada 2023/24 seran menys intenses i es localitzaran en els indrets que més ho necessitin. A més, tots els aspectes relacionats amb la jardineria només tenen reg de supervivència.

El Club també treballa en l’eficiència en l’ús de materials, la reducció del consum energètic i dels residus o la reutilització de materials, com exemplifica el reciclatge del formigó i l’acer en les obres de l’Espai Barça i reduir un 50% la petjada de carboni, fet que també comporta un estalvi de l’aigua.

Compromís en l’aplicació de totes les mesures d’estalvi d’aigua

La fase d’emergència 1 de lluita contra la sequera que ha decretat el Govern de la Generalitat afecta 239 municipis de 16 comarques catalanes. En aquesta llista es troba Barcelona i tota la seva àrea metropolitana, àmbit geogràfic que inclou el FC Barcelona, així com les diferents actuacions de l’ús de l’aigua que realitza diàriament en les seves instal·lacions. El Club es compromet a aplicar totes les mesures d’estalvi d’aigua estipulades en aquesta fase d’emergència, sense perjudici de l’activitat diària dels equips i instal·lacions, i millorant l’eficiència dels recursos hídrics que els permetin l'estalvi d'aigua tant com sigui possible.

Més notícies aquí