Local

Les cinc dades del Barça - Rayo Vallecano

Curiositats de l'últim enfrontament com a local dels blaugranes aquesta temporada

El Barça disputarà el seu últim partit com a local de la temporada 2023/24 (19.00 hores, Movistar+). Ho farà contra el Rayo Vallecano d'Iñigo Pérez. Els blaugranes volen acomiadar-se de la seva afició fins a la temporada que ve amb una victòria sobre un conjunt madrileny que s'ha trobat gran part de l'any a la zona mitja-baixa de la classificació.

Vols venir al FC Barcelona vs Rayo Vallecano?
Aconsegueix ara les teves entrades.
Compra entrades

Un Rayo (gairebé) salvat

Tot i que els rayistes han estat gairebé tot el curs vorejant la zona de descens, arriben a aquesta penúltima jornada amb la salvació virtual aconseguida. La victòria que van aconseguir entre setmana contra el Granada (2-0) després de jugar 85 minuts amb un menys per l'expulsió de Trejo, els acosta gairebé definitivament a la permanència. Amb només un punt, aquesta seria matemàtica, però en cas de perdre els dos partits i produir-se algun triple o quàdruple empat, podrien perdre la categoria. Així, buscaran un punt que els doni la tranquil·litat absoluta per evitar disgustos en la darrera jornada.

Bons precedents històrics

El Barça únicament ha perdut dos enfrontaments com a local contra els vallecans. I ha concedit només tres empats. D'aquesta manera, el Barça ha guanyat en 15 de les 20 ocasions que ha rebut el Rayo a casa. 68 gols a favor en totes aquestes ocasions, una mitjana de 3,4 per partit. Els blaugranes en dues ocasions han aconseguit imposar-se 6-0 (temporades 1996/97 i 2013/14) i una 7-1 (1988/89). En contra, només ha rebut 13 dianes, distribuïdes en 11 xocs.

Contra el Rayo es va produir una de les majors golejades com a local del Barça a la Lliga. El 14 de gener del 1979, els madrilenys van caure 9-0, en un partit on la llegenda austríaca Hans Krankl va fer cinc dels gols. Únicament en un partit els blaugranes han marcat més gols (10-1 contra el Nàstic de Tarragona, l'11 de setembre del 1949).

Veterania al terreny de joc

El Rayo Vallecano és l'equip amb major mitjana d'edat de la Lliga. Entre tots els jugadors de la plantilla que almenys han disputat un partit, el conjunt 'rayista' té una mitjana de 29 anys i 239 dies. A més, Falcao, amb 38 anys i dos mesos, és el setè jugador més veterà en haver jugat un partit de Lliga. Trejo, amb 36 anys i 16 dies, ocupa la divuitena posició. 

Un cas totalment oposat al del Barça, que té la segona plantilla més jove de la competició (25 anys i 57 dies) i qui ha alineat els quatre jugadors més joves de la Lliga: Lamine YamalPau CubarsíHéctor FortMarc Guiu.

Joventut a les banquetes

La situació sobre la gespa i a la banqueta del Rayo és totalment oposada. Mentre que el conjunt vallecà és el més veterà de la Lliga, el seu entrenador, Iñigo Pérez, és el més jove de la competició amb 36 anys (és un mes més gran que Claudio Giráldez). L'entrenador pamplonès, al càrrec de l'equip des de fa tres mesos, ha aconseguit revertir el rumb del conjunt madrileny després de Francisco Rodríguez. Iñigo, amb una base establerta gràcies a ser el segon entrenador d'Andoni Iraola, ha estat clau per la dinàmica dels seus jugadors. Xavi Hernández completa el podi d'entrenadors més joves de la competició amb 44 anys.

Poc moviment entre els dos equips

El Rayo actual compta a la seva plantilla amb Ivan Balliu, el lateral dret albanès amb passat al futbol base blaugrana (va arribar fins al Barça B). Un cas similar és el d'un dels grans referents històrics del quadre de Vallecas, Roberto Trashorras, qui després d'un periple pel futbol espanyol va aterrar al Rayo, on va vestir durant set anys la seva samarreta.

Més notícies aquí