Local

Barça i Alemanya: una relació amb 125 anys de vida

Hansi Flick serà el tercer tècnic germànic de la història del Club, després de Hennes Weisweiler i Udo Lattek

Tot i que en els últims 50 anys pel FC Barcelona només hagin passat set figures alemanyes, el cert és que el Club i el país germànic tenen una llarga història plegats. És una història que es remunta als orígens del Club. Durant la fundació del Club el 29 de novembre del 1899, Hans Gamper i onze homes més, entre ells l’alemany Otto Maier, es van reunir al Gimnàs Solé per formar una associació que portaria el nom i l’escut de la ciutat: el Futbol Club Barcelona. Otto Maier també va ser jugador del Club fins al 1902.

Un altre alemany, Eduard Schilling, va participar com a davanter en el primer partit de la història del FC Barcelona, jugat davant un equip de la colònia anglesa de la ciutat el 8 de desembre del 1899.

Tots els entrenadors de la història del Barça
Consulta tota la relació d'entrenadors que han ocupat la banqueta del primer equip del FC Barcelona
LA LLISTA COMPLETA

Haas i Gmelin, presidents del Club

En aquests primers anys de vida del Club dos alemanys van arribar a ser presidents del Club: Pau Haas (1902-03) i Otto Gmelin (1909-10). Udo Steinberg (1901-10), Friedrick Matthias (1906), Julius Müller (1908-10), Walter Rositzky (1911-13), Emyl Walter (1924-31) i Kurt Zaro (1956) van ser altres futbolistes que van jugar al FC Barcelona durant els primers 60 anys de vida del Club.

Weisweiler i Lattek, els primers tècnics alemanys

A partir d’aquell moment, el volum d’alemanys vinculats al FC Barcelona es va reduir de manera notable. Fins que el 1975 Hennes Weisweiler, guanyador de la Copa de la UEFA amb el Borussia Mönchengladbach la temporada prèvia, va agafar les regnes del primer equip i es va convertir en el primer entrenador alemany de la història del Club. Malauradament, les coses no li van sortir del tot bé i només va seure a la banqueta culer un únic any.

Schuster, el primer crac mediàtic

Anys més tard, el 1980, aterraria a Barcelona el primer gran crac mediàtic alemany de l’era moderna: Bernd Schuster. Va ser futbolista culer del 1980 al 1988, temps en què va coincidir amb Udo Lattek, el segon tècnic alemany de la història del Club. En aquest cas, Lattek també arribava després d’haver triomfat al Borussia Mönchengladbach i al Bayern Munic. Lattek va seure a la banqueta culer poc més d’una temporada i mitja, abans de ser cessat el març del 1983, amb Diego Armando Maradona també en nòmina.

Des de llavors, només quatre alemanys més han passat pel Club. Són Robert Enke (2002-03), Kevin-Prince Boateng (2019) i els actuals Marc-André ter Stegen (2014-…) i Ilkay Gündogan (2023-…). Amb tots dos es retrobarà ara Hansi Flick, ja que també els va dirigir durant la seva etapa com a seleccionador alemany.

Més notícies aquí