Local

Un precedent per a l'optimisme de cada culer classificat per a les semifinals

Lamine Yamal, Pedri, Ferran, Fermín i Kounde a l'Eurocopa, i Araujo a la Copa Amèrica, encara tenen opcions d'aixecar un títol continental, i tots tenen una dada històrica per a creure que ho faran

Fins a sis jugadors del FC Barcelona encara mantenen intactes les seves opcions d'assolir la glòria continental i poder guanyar l'Eurocopa, en el cas dels espanyols Lamine Yamal, Pedri, Ferran i Fermín i del francès Kounde, o la Copa Amèrica per part de l'uruguaià Araujo. Tots ells ja estan classificats per a les semifinals dels seus tornejos respectius, i ja que només quatre seleccions europees i quatre d'americans opten al títol, han augmentat molt les probabilitats de tocar metall aquest estiu.

Amancio, Iniesta... i Mikel Merino

Tot i que, en el quadre europeu, les seleccions d'Espanya i de França es veuran les cares aquest pròxim dimarts a les 21.00h, i una ja es quedarà a les portes de la final, totes tenen una dada històrica que els convida a ser optimistes. També l'Uruguai. Pel que fa a la selecció espanyola, la classificació agònica per a les semifinals, amb el gol de Mikel Merino contra Alemanya en el minut 119 de la pròrroga, suposa un fet gairebé inèdit. La diana del navarrès és la tercera en tota la història de la selecció espanyola en una segona part de la pròrroga en un gran torneig, i en les dues anteriors va acabar aixecant el títol.

Per a trobar la primera cal retrocedir a l'Eurocopa de 1964. En les semifinals, un gol del madridista Amancio en el minut 115 contra Hongria (2-1) va classificar La Roja per a la final, on va guanyar l'URSS, també 2-1, en el primer gran títol d'Espanya. La segona, inoblidable, va ser la final del Mundial del 2010, amb l'icònic gol d'Andrés Iniesta en el minut 116 contra els Països Baixos que va cosir l'estrella a la samarreta espanyola. Ara, el tercer, el de Merino, veurem si acaba amb la mateixa sort.

El primer penal de la carrera de Kounde

Ho voldrà evitar, primer, la França de Jules Kounde, que també té motius per a creure-hi. Els francesos també van necessitar l'èpica per a classificar-se, i els precedents no els somreien massa. Les últimes quatre vegades que havien arribat a una pròrroga en un gran torneig havien estat eliminats. L'última que els havia sortit cara va ser a l'Eurocopa del 2000, on a la final, un gol d'or de David Trezeguet en el minut 103 els va donar la copa. Aquest cop, contra Portugal la classificació es va decidir des dels 11 metres, amb Kounde assumint la responsabilitat de xutar, i marcar per l'escaire, el primer penal que xutava... en la seva carrera! Personalitat brutal del blaugrana, que vol que li serveixi per a ser campió d'Europa.

Primera semifinal de l'Uruguai des del 2011

Travessant l'oceà Atlàntic, no ha estat menys agònica la classificació uruguaiana. En un duel culer entre Araujo i Raphinha, que se les han tingut en els primers minuts, tot s'ha complicat per l'Uruguai amb la lesió del blaugrana en el primer temps, que ha hagut de sortir del partit. A la segona meitat, Nández ha estat expulsat en el minut 74, i Brasil tenia un final de partit amb superioritat per tal d'evitar els penals, però no ha pogut. Allà, el porter Rochet ha estat decisiu i el combinat charrúa ha progressat a semifinals, una ronda que no assolia des del 2011. Aquell any, la va guanyar. Ara, veurem si amb Araujo o sense, pot tornar a conseguir-ho.