Local

El FC Barcelona posa en marxa la planta de tractament d'aigua regenerada de la Ciutat Esportiva Joan Gamper

El Club ha instal·lat un nou sistema global de gestió hídrica per tal de substituir l’aigua de pou i de canonada i utilitzant la regenerada pel reg dels camps de gespa

L’aigua és un recurs natural vital per a la vida i les activitats que desenvolupen els humans i la resta d’éssers vius del planeta i l’episodi de sequera que ha viscut Catalunya els últims mesos ha estat considerat com un fet històric. En aquest sentit, l’optimització de recursos, com en aquest cas el de l’aigua, és un dels criteris que defineixen el compromís del FC Barcelona amb la sostenibilitat, un dels pilars del Pla Estratègic 2026. D’aquesta manera, i des del 2021, el Club ha assolit un estalvi en el consum d’aigua en la seva activitat diària, posant en marxa tota una sèrie de mesures a les seves instal·lacions, i s’ha convertit en un referent en polítiques d’eficiència hídrica.

El FC Barcelona ha implementat un sistema global de gestió d’aigua per poder regar o mullar els camps de gespa natural amb aigua regenerada procedent de les Estacions Depuradores d’Aigua Residual (EDAR) del Prat i de Gavà.  Amb aquesta finalitat, el sistema consisteix en el transport d’aigua en camions cisterna fins a la Ciutat Esportiva Joan Gamper, on s’han instal·lat dos dipòsits en superfície de 50 m3 cadascun. A continuació, es duu a terme una prefiltració, i s’adreça a la planta d’osmosi i s’emmagatzema en dos dipòsits soterrats, de 320m3 i 60m3. Posteriorment, es realitza una desinfecció i el tractament d’ozó previ al reg o mullada de la gespa. Cal destacar que, a causa de la minimització del drenatge i l’aigua regenerada que tornarà de nou a una EDAR, serà molt minimitzada. Tot aquest procés és un clar exemple d’economia circular aplicat a l’estalvi d’aigua i la inversió total del Club ha estat d’1,4 M€.

D’aquesta manera, s’ha fixat un nou sistema de gestió de l’aigua per poder controlar l’origen, la qualitat de l’aigua d’entrada, els tractaments necessaris i els volums d’entrada i sortida de cada dipòsit, adaptant-los per poder incrementar el seu emmagatzematge. El resultat final serà una progressiva substitució de l’aigua de canonada i de pous pel reg o mullat dels camps de gespa natural.

Eficiència, estalvi i regeneració de camps de gespa

El Club ha aconseguit un estalvi del 38% en el consum d’aigua per visitant a la Ciutat Esportiva Joan Gamper amb la implantació d’una sèrie de mesures per afavorir l’estalvi d’aigua a les seves instal·lacions. Sens dubte, els principals aspectes en què es consumeix aigua en les instal·lacions del FC Barcelona és en el reg de la gespa. Per a la gespa artificial, s’ha procedit a la reutilització de l’aigua de rebuig d’osmosi, prèvia per la que passa l’aigua abans de regar o mullar els camps i s’han aturat, ja siguin els regs o els mullats, en els entrenaments dels Juvenils A i B, i el Femení B. Per altra banda, amb la gespa natural també hi ha hagut una reducció en el temps de mullats als camps dels primers equips de futbol masculí i femení i el Barça Atlètic.

A aquestes actuacions d’estalvi d’aigua, també cal afegir-hi la incorporació de tecnologia que permet conèixer millor l’estat de la gespa en qualsevol moment, mitjançant l’increment de sensors al camp d’entrenament Tito Vilanova, a l’Estadi Johan Cruyff i a la resta de camps de gespa natural. La nova informació obtinguda ha permès adaptar els aparells d’aspersió, revisar tots els elements per evitar possibles pèrdues puntuals d’aigua, i la instal·lació de comptadors volumètrics per poder zonificar els consums. També s’han instal·lat càmeres remotes per detectar dèficits hídrics i optimitzar el reg o mullat, així com l’ús de rehumectants per optimitzar i mantenir la infiltració i retenció d’aigua al sòl.

Sumant-se a les mesures d’eficiència implantades pel FC Barcelona per l’estalvi d’aigua i en relació amb els canvis de gespa anuals que es produeixen, s’ha optat per la no regeneració estival del camps, amb l’objectiu de reduir les necessitats hídriques. D’aquesta manera, es duran a terme regeneracions parcials a la primavera i amb repeticions a la tardor, per afavorir la seva germinació amb el mínim consum d’aigua possible. Això també té un impacte en l’elecció de les varietats de gespa, apostant per aquelles ressembrades amb màxima resistència a l’estrès hídric.

El resultat fins a dia d’avui ha estat un estalvi d’aigua de reg superior al 20% i està previst que aquesta xifra augmenti en aquesta temporada d’estiu, on les accions tindran més efecte a causa de la major necessitat hídrica de la gespa.

Més notícies aquí