Local

Tino Pérez: "Espero que el meu Barça guanyi sent alegre i arribant a porteria"

El nou entrenador del Barça de futbol sala, ja preparat per a l'inici de la temporada 24/25, repassa l'actualitat de l'equip culer abans del debut contra ElPozo Múrcia

El Barça de futbol sala 24/25 comença a rodar oficialment aquest diumenge, amb el primer partit de lliga contra ElPozo Múrcia (13 d'octubre, 12.30 hores). Han estat uns mesos llargs d'espera, però amb el Mundial finalitzat ara ja és el torn de començar la competició. I els culers comencen una nova etapa, amb Tino Pérez al capdavant. Les lesions produïdes majoritàriament després del Mundial estan sent un maldecap per a un tècnic que, malgrat tot, afronta el repte amb moltes ganes i molt esperançat.

Primer de tot, com porta aquests primers mesos?

"La veritat és que estic molt content tant a nivell professional com personal. La meva família està molt feliç, ens sentim molt bé a Barcelona i estem “a prop” de casa. Aquí tothom m'ha acollit molt bé, tant els que van començar la pretemporada amb mi com els que s'han anat incorporant a poc a poc de les seleccions. La gent és encantadora i estic molt feliç de poder tenir la possibilitat d'entrenar jugadors d'aquest altíssim nivell".

Què significa per a vostè aquest repte?

"Estic gaudint molt de fer el que més m'agrada. Crec que és la millor manera de tornar a l'elit. És un autèntic privilegi poder treballar en un club tan ambiciós com aquest, amb les possibilitats que hi ha no només de talent sinó també d'instal·lacions i estructura. De fet, estem en una situació delicada, perquè hem perdut molts jugadors després del Mundial, però si hi ha un club que pot resoldre aquesta situació és el Barça. Té una estructura mèdica eficaç, molt bona, i si jo fos jugador i estigués lesionat no podria estar en un millor lloc. A més a més, organitzativament és un luxe. Comptem amb una plantilla de jugadors boníssims i per sota arriben els nois del Barça Atlètic que estan fent una grandíssima feina. Ens estan ajudant moltíssim a organitzar bé els entrenaments i poder pensar ja en el primer partit de lliga en les millors condicions possibles".

Ho acaba de dir. Com ja va passar l'any passat, les lesions obligaran a convocar nois del Barça Atlètic. Ha pogut entrenar aquestes setmanes amb ells. Li agrada el que veu?

"Sí, és un grup molt disciplinat i homogeni pel que fa al talent. Potser no tenen aquest jugador una mica més desequilibrant, però és un grup amb el qual es pot treballar molt bé. Tots van a una, creixen alhora, ningú no va per darrere de ningú i, encara que fa pocs dies que treballo amb ells, ja començo a veure coses. A poc a poc es van destapant. Gràcies a ells ens hem pogut organitzar i fer entrenaments de qualitat totes aquestes setmanes. Fins i tot hem jugat amistosos, amb Matheus, Nakata i Feixas del primer equip. Aquesta setmana ja decidirem qui ens acompanya a Múrcia, mirant també de minimitzar tots els problemes que els puguem ocasionar en la seva competició. Però bé, aquest és l'avantatge de ser al Barça, que té una formació brillant a totes les categories inferiors. Ens agrada molts poder comptar amb aquest recurs tan valuós. La temporada passada només vam aconseguir la Copa, però és cert que vam assolir un altre èxit: que el planter del Barça de futbol sala sigui reconegut. Estan arribant moltes ofertes per jugadors del filial i això també és motiu d'orgull, perquè es valora la gran feina que s'està fent diàriament".

Podríem dir, doncs, que allò que més l'ha sorprès ha estat l'estructura del club?

"Sí, i a tots els nivells. Ja no només en l'equip professional sinó també en la base. No és habitual que els equips formatius tinguin preparadors físics, metges o fisioterapeutes propis i tot estigui tan professionalitzat. S'hauria de poder veure més. A més, els mitjans que tenim ens faciliten molt la feina. Però alhora ens exigeix ​​donar el millor de nosaltres mateixos cada dia per aconseguir resultats.

“L'avantatge de ser al Barça és que té una formació brillant a les categories inferiors. És un recurs molt valuós. Això també és motiu d'orgull"

TINO PÉREZ

Va parlar amb Jesús Velasco? Li va explicar una mica què es trobaria?

"Sí, perquè ens portem molt bé. Especialment em va començar a explicar coses quan ja es va saber que jo fitxaria pel Barça. Som molt bons amics des de fa anys. Tots dos som de Toledo, hem treballat junts, també el vaig substituir a l'Inter i portem camins molt similars. De totes maneres, ell ja em va dir que una cosa és el que em podia explicar i una altra el que percebria. Fins que no ets aquí no veus 100% la grandesa d'aquest club. També és cert que he arribat molt receptiu i m'he trobat un nivell de companyonia molt alt amb el cos tècnic, amb els jugadors i amb Jordi Torras, que ja el coneixia de la seva etapa de jugador i hem mantingut la relació durant anys. Tot plegat fa que em senti molt còmode i estigui com a casa, com al meu Toledo natal".

Tot i els paral·lelismes amb Velasco, ara comença una nova etapa. Com vol que sigui el seu Barça?

"Crec que cada equip ha de tenir una mica la cara del seu entrenador, la seva personalitat. A mi m'agrada ser directe i espero que el meu Barça, quan tingui la pilota, vagi a l'atac. M'agradaria veure un joc força vertical, dinàmic, amb molta mobilitat entre els quatre jugadors de pista, que no parin quiets. Que per aquest esforç i sacrifici hagi de fer canvis continus. Evidentment, l'objectiu és guanyar, però si guanyem sent alegres i arribant a porteria molt millor. Per descomptat, també ens hem de preocupar de la defensa, perquè vull un equip ordenat i disciplinat, que sàpiga què ha de fer tant en defensa com en atac. I aquí crec que tenim jugadors de molta imaginació, creatius, que en aquests darrers metres poden ser desequilibrants".

O sigui, que ens ho passarem bé.

"Espero que sí. I si no, doncs m'ho haureu de dir. Us deixo la porta oberta perquè em digueu "no estàs complint amb la teva paraula". Sóc força receptiu i m'agrada escoltar els altres. Puc demanar una mica de paciència al principi, però d'aquí a uns mesos ja no. Així que anem a totes".

Quins objectius es marca?

"Doncs aquí els meus objectius són els mateixos que els del Club. Per a mi és fonamental guanyar títols. I, evidentment, l'objectiu més important és tornar a la Champions la temporada vinent. Perquè una Champions sense el Barça és menys Champions. És clar que el més important és el demà i anar pas a pas, i que lluitem per tots els objectius que se'ns posin per davant. Però la lliga és on centrarem tota la nostra atenció. Tant de bo totes les lesions que estem vivint ara siguin compensades més endavant i puguem arribar al final de la millor manera possible. Així que sí, la nostra idea, especialment, és sortir a guanyar la lliga".

Imagino que és conscient de la pressió que hi ha sempre per guanyar al Barça

"Sí, és clar, però la pressió ens fa millors. Quan no hi ha pressió, les persones tendim a relaxar-nos. Per això crec que des del punt de vista professional i de l'esport tenir pressió és bo. El fet de competir per guanyar i que ja des de dalt se t'exigeixi a tu com a entrenador i tu hagis d'exigir als jugadors és el millor que pot passar. Crec que si això no passa no hi ha la mateixa passió. Perquè això també forma part de l'ambició. I al final, és clar, encara que hi ha altres factors a valorar, s'acaba mesurant l'èxit pels títols”.

“Espero que, quan el meu Barça tingui la pilota, jugui directe, dinàmic i amb molta mobilitat entre tots els jugadors. Si guanyem sent alegres i arribant a porteria molt millor”

TINO PÉREZ

El primer partit d'aquest nou projecte no serà fàcil, davant d'ElPozo a Múrcia. Un autèntic partidàs per debutar. Què espera?

"Encara que quedi una mica teòric, vull guanyar. Però més enllà d'això, que és el més important, buscaré que ja es comencin a veure coses de les que hem estat treballant dia a dia per al nou Barça. Perquè tot és un procés. No hem de pensar en les baixes, sinó que ens toca mirar la gent que tenim disponible i els nois del B que ens ajudaran. I començar ja a crear un bon bloc que pugui competir al millor nivell. Això és el que espero".

I la setmana vinent, per fi, el Barça de futbol sala torna al Palau. Ha vingut com a visitant i sap com és l'afició blaugrana, i ara per fi la podrà gaudir com a local. Què els hi diria?

"Que espero que segueixin venint i que ens segueixin donant el suport que sempre ens han donat. La gent del Palau és una afició molt sana, honesta, respectuosa i esportiva, que sempre està amb l'equip. L'any passat no van arribar els títols que s'esperaven, però mai no hi va haver una mala paraula. Estrany és el dia que l'equip no agraeix a l'afició el seu suport després del partit. I és molt bonic de veure. Al principi, evidentment, els hi demano paciència, però els hi dic que creguin en nosaltres, que no deixin de tenir fe, que lluitarem per tot. I que, des de ja, 'Força Barça'".

Més notícies aquí