Local

Així s'ha fet una portada per a la història

Amb la idea de recrear el moment fundacional del FC Barcelona, vam triar l’il·lustrador català Joan Mundet, que ha reimaginat, un per un, els dotze fundadors per compondre una imatge històrica

Com no podia ser d’una altra manera, el 125è aniversari del FC Barcelona és el gran protagonista del número de desembre del 2024 de la REVISTA BARÇA. No són poques les icones gràfiques que representen aquesta important efemèride: el logo, el cartell de Miquel Barceló, la mascota… Tot i així, l’equip de la revista ha apostat per una portada diferent del que ja se li havia ofert a l’afició culer. La idea ha estat retornar al moment de la fundació, a aquell històric 29 de novembre del 1899 i al Gimnàs Solé. Com seria la imatge dels dotze fundadors sortint d’aquella reunió, origen del FC Barcelona?

Després d’un exhaustiu treball de cerca, l'equip de disseny de la REVISTA BARÇA es va posar en contacte amb Joan Mundet, reputat il·lustrador que va merèixer, l’any 2011, el Premi Nacional de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Mundet, nascut l’any 1956 a Castellar del Vallès, és especialment conegut per ser l’autor de les il·lustracions de la sèrie de novel·les del Capitán Alatriste, d’Arturo Pérez-Reverte, i de les seves adaptacions al còmic. Sigui com sigui, la seva experiència en novel·la històrica gràfica va ser determinant perquè fos escollit per dibuixar els dotze fundadors del Barça.

Es conserven fotografies confirmades d’onze dels assistents a la reunió al Gimnàs Solé. Són les que van inspirar Joan Mundet per reimaginar el moment fundacional del FC Barcelona. Així, el seu llapis va traçar els rostres de Gamper, Wild, els germans Parsons, Maier, Ducay, Ossó, Cabot, Pujol, Llobet i Terrades. A alguns, això sí, els va haver de rejovenir respecte de la imatge de referència fins a l’edat que tenien el 29 de novembre del 1899, i a Otto Künzli -de qui, de moment, no existeix una imatge confirmada-, se’l va inventar.

Un quadre imponent

El cas és que Mundet va crear, potser caldria dir va recrear, una imatge mai vista fins ara. Els dotze fundadors apareixen dempeus, liderats per Joan Gamper, a la porta del Gimnàs Solé, component un quadre imponent, que fa justícia a la importància d’aquell moment. Tots vestits i pentinats d’acord a l’època. Trajos, armilles, corbates, corbates de llacet… Dotze joves que miren al futur des del 1899.

“Primer vaig definir l'escenari. Després, vaig fer els retrats dels dotze fundadors a partir de les fotos de referència. Vaig inventar la posició del cap de cadascun d’ells utilitzant les imatges de guia i tenint en compte fotografies de grup de l’època. Vaig mirar que cadascú fos cadascú i, a partir dels retrats del personatge, vaig decidir la posició de les mans, del cos...”, explica Joan Mundet. “Un per un, peça a peça, vaig fer una còpia en blau sobre paper de dibuix de l'escenari i dels personatges, de cos sencer i amb el cap inclòs. Sobre aquesta còpia, vaig passar-ho tot a tinta xinesa”, hi afegeix. “Amb tots els elements a punt, vaig poder muntar l'escena, col·locant els personatges al seu lloc. A l’hora de fer el muntatge final, per tal que es llegís bé la capçalera de la REVISTA BARÇA, vaig enfosquir el fons i vaig pujar el to dels vestits dels personatges”, conclou.

 

Més notícies aquí