1996-08. Un club centenari
Són poques les entitats que aconsegueixen esdevenir centenàries, poques les que aconsegueixen aquesta constància i continuïtat. El Centenari volia ser el punt d’enllaç entre un passat gloriós i un futur ple d’il·lusions.
Els actes commemoratius van ser un esclat de barcelonisme, un recorregut emotiu per la història del Club que es va festejar durant tot l’any. Hi van participar diverses personalitats destacades de la cultura catalana, i s’hi van implicar entitats i mitjans de comunicació. El reconegut artista Antoni Tàpies va fer el cartell oficial del Centenari, i es va sumar, així, a l’obra d’altres artistes i escriptors de prestigi internacional que han col·laborat a engrandir l’univers simbòlic del FC Barcelona.
La temporada 1998/99, coincidint amb la celebració del Centenari, va esdevenir històrica també pels èxits esportius: les quatre seccions professionals del Club –futbol, bàsquet, handbol i hoquei patins– van guanyar el títol de Lliga.
L’any 2003, amb l’elecció de Joan Laporta com a president, va arribar una generació de dirigents joves i dinàmics que van generar un autèntic revulsiu al Club. La prioritat de la seva acció de govern era fer possible un equip esportivament guanyador que realimentaria la dimensió social de l’Entitat.
Amb aquesta nova etapa comencen uns anys espectaculars des de molts punts de vista: èxits esportius, increment exponencial de la massa social, dimensió econòmica que situa el Club a l’elit mundial i aposta solidària de proporcions inèdites fins llavors, materialitzada en l’acord de col·laboració que el Barça signa amb l’UNICEF el 2006 i que projecta la imatge solidària del Barça a tot arreu i globalitza definitivament el més que un club.
LES DUES LLIGUES DE VAN GAAL
Després de 39 anys sense aconseguir-ho, amb Louis van Gaal el Barça tornava a fer el doblet (Lliga i Copa). La segona temporada (1998/99) del tècnic holandès al FC Barcelona també es va veure recompensada amb el campionat de Lliga, i van aconseguir, així, dos campionats de manera consecutiva.
ACTES DE CELEBRACIÓ DEL CENTENARI
El Club va desitjar que la celebració del Centenari del FC Barcelona s’allargués tot un any. Els aficionats i els esportistes van participar en una gran festa col·lectiva des del 28 de novembre del 1998 fins al 29 de novembre del 1999.
Els actes van començar amb una gran festa a l’Estadi. És especialment recordat el moment en què Joan Manuel Serrat va cantar el Cant del Barça des del mig del rectangle de joc, davant de més de cent mil espectadors. Posteriorment, el 28 d’abril del 1999, un dels actes més emotius va ser el reconeixement als centenars de futbolistes que fins aleshores havien defensat la samarreta blaugrana. Tots els jugadors supervivents que havien passat per les files del FC Barcelona van fer una volta d’honor pel Camp Nou.
ARRIBA LA PRIMERA EUROLLIGA
L’11 de maig del 2003 el Barça de bàsquet trencava la maledicció europea i guanyava l’esperada Eurolliga, antigament anomenada Copa d’Europa. Després de cinc desfetes, l’equip entrenat per Svetislav Pesic i liderat per Dejan Bodiroga, Sarunas Jasikevicius i Juan Carlos Navarro alçava el trofeu somiat en derrotar la Benetton de Treviso per 76-65 en un Palau Sant Jordi ple de gom a gom. Dejan Bodiroga va ser escollit MVP de la Final Four disputada a Barcelona.
NOVA ETAPA AMB EL PRESIDENT LAPORTA
El juny del 2003 el soci barcelonista va donar la seva confiança a una nova Junta Directiva encapçalada per Joan Laporta. La nova directiva va fitxar Rijkaard com a entrenador i Ronaldinho com a principal icona a la gespa. El Club venia de quatre campanyes en blanc i l’arribada del brasiler va generar una il·lusió col·lectiva en el barcelonisme com no es veia des de feia anys.
El conjunt de Rijkaard va guanyar la Lliga 2004/05 amb autoritat, títol que va revalidar la temporada següent. Era la confirmació d’aquell potent equip liderat per Ronaldinho, amb una plantilla reforçada per Edmílson, Giuly, Belletti, Sylvinho i, sobretot, Deco i Eto’o i amb la decisiva participació de jugadors del planter com Valdés, Oleguer, Puyol, Xavi i Iniesta.
PARÍS VIU LA SEGONA CHAMPIONS
El 17 de maig del 2006 el Barça va conquerir la segona Copa d’Europa, a París, davant de l’Arsenal, el qual va vèncer per 2-1. Els gols d’Eto’o i Belletti van il·luminar l’estadi Saint Denis. Era el triomf del futbol alegre, l’anomenat jogo bonito, un estil de joc valent i atrevit, lloat arreu. Milers de socis i aficionats van celebrar el triomf a París, mentre milions ho feien a Barcelona i en altres ciutats de dins i fora de Catalunya.
ACORD HISTÒRIC AMB L’UNICEF
L’any 2006 es va signar un acord històric amb l’UNICEF pel qual el Club es comprometia a col·laborar econòmicament amb l’associació per la protecció de la infància i, a més, a lluir el seu anagrama a la samarreta del primer equip de futbol. El primer partit amb la samarreta amb el logotip de l’UNICEF va ser el 12 de setembre del 2006, al Camp Nou, davant el Levski de Sofia, corresponent a la Lliga de Campions. Va ser una exhibició blaugrana que va acabar amb un clar 5-0.
Més notícies aquí