L’Espai Barça, guardonat per la seva vocació innovadora
Quan encara és només un projecte, l’Espai Barça ja està rebent nombrosos elogis procedents dels circuits professionals del disseny i l’arquitectura que destaquen la seva vocació renovadora en els processos de planificació i construcció. L’últim en arribar ha estat el Innovation Award (Premi a la Innovació) atorgat en els TheStadiumBusiness Design & Development Awards, uns premis que reconeixen el lideratge i les troballes en el disseny, desenvolupament, construcció i rehabilitació de les principals instal·lacions esportives d’arreu del planeta.
L’Espai Barça ha estat el guanyador gràcies a la implementació de la tecnologia BIM (Building Information Modeling), un mètode que permet integrar software, models tridimensionals i bases de dades per desenvolupar un plànol virtual únic que simula un edifici construït amb tots els seus components. Mitjançant la realització, des del 2014, de més de 5.000 escàners de làser s’ha pogut elaborar una exhaustiva radiografia del Camp Nou que permet gestionar dades en relació a l’estructura, les mides, els materials, la despesa, l’anàlisi energètica, les fases de construcció o qualsevol paràmetre que es consideri necessari per gestionar el futur edifici.
El guardó el van recollir en una gala celebrada recentment a Barcelona, William Mannarelli, director de l’Àrea Patrimonial del FC Barcelona i Ramon Jesús González, BIM Manager de l’Espai Barça. El FC Barcelona va desbancar en aquests premis a projectes tan audaços com el del primer sostre translúcid de la NFL al US Bank Arena de Minneapolis o el de la pantalla perimetral en tecnologia LED del Mercedes-Benz Stadium, a Atlanta.
Beneficis de la tecnologia BIM: estalvi i sostenibilitat
El FC Barcelona ha assumit el lideratge de la introducció d’aquesta metodologia a l’Estat espanyol que ajudarà a inspirar una nova generació d’arquitectes i enginyers perquè puguin aplicar-la en els seus futurs projectes. La utilització de la tecnologia BIM en l’Espai Barça va ser presentada en el Sports Techology Symposium que es va celebrar el passat octubre en les instal·lacions del Club.
Gràcies a la tecnologia BIM, l’Espai Barça podrà estalviar fins un 20% en el pressupost de construcció i més d’un 15% anual en gestió i manteniment. El desenvolupament virtual del projecte permet analitzar i simular tot el procés constructiu per assegurar que en el Camp Nou es podran disputar tots els partits durant la construcció. D’aquesta manera es minimitzen els riscos del projecte i s'incrementa l'eficiència i la sostenibilitat de tot el procés, des de la fase de disseny i construcció, fins a la posada en marxa i gestió futura de l’edifici.
L’eficàcia d’aquesta metodologia es considera tan notable que la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Barcelona s’han compromès a implantar aquest sistema en les obres públiques de nova construcció de més de 2 milions d'euros, a partir de 2018.
Més notícies aquí