El primer himne de la història del FC Barcelona, interpretat per primera vegada en cent anys
El primer himne de la història del FC Barcelona es va poder sentir per primera vegada el 17 de juliol del 1910 al camp del carrer Indústria, i el 5 d’agost passat, 107 anys després, el Cor Mestre Pacheco de Mondoñedo (Lugo) el va tornar a interpretar en aquesta localitat gallega, ciutat natal del seu compositor, José Antonio Lodeiro Piñeiroa, amb motiu de l’homenatge que li va retre la Penya Barcelonista de Mondoñedo. D’aquesta manera es va tancar el cercle d’aquest primer himne oficial blaugrana, el més antic del futbol espanyol.
El Club va tenir coneixement d’aquest himne del 1910 l’any 2014, i va fer una crida als socis i aficionats per col·laborar en la recerca de la partitura d’aquesta composició musical. D’aquesta manera, a finals d’octubre d’aquell any Xabier Andrés Garrote va cedir al FC Barcelona una partitura manuscrita per a piano de l’himne de Lodeiro, per bé que sense la lletra. El document estava dipositat a l’Arxiu Musical de la banda Garrote de Ortigueira A Coruña. Un cop descoberta la partitura, el 28 de novembre del 2014 es va poder interpretar al Museu del FC Barcelona el primer himne del Club gràcies al músic Ignasi Terraza, un dels pianistes de jazz més prestigiosos de l’estat espanyol.
Faltava, però, la lletra per completar aquest himne, i finalment al mes d’abril d’enguany el Club va tenir accés per gentilesa d’Antonio Ramos a una antiga partitura de l’himne del 1910 que n’incloïa la lletra, obra de Santiago Albert. Així, gairebé cent anys després, s’ha pogut sentir de nou la música i la lletra del primer himne del Barça, l’equip que “sabe luchar, sabe triunfar y siempre la gloria alcanzó”.
‘Foot-ball Club Barcelona’
S’ha de posar en context històric aquest primer himne reconegut en la història del Club. El 17 de juliol del 1910 van tenir lloc al camp del carrer Indústria la clausura de la temporada i l’homenatge al FC Barcelona, campió de Catalunya, de la Copa dels Pirineus Orientals i d’Espanya. Es va celebrar un partit entre el primer i el segon equip del FC Barcelona, que van saltar al terreny de joc als acords de l’himne Foot-ball Club Barcelona, compost pel músic major de la banda del regiment d’infanteria d’Alcántara núm. 58, el gallec José Antonio Lodeiro Piñeiroa (1868-1934), destinat a Barcelona els anys 1907-1915.
Aquest himne va estar vigent fins al 25 de febrer del 1923, quan, en ocasió d’un homenatge tributat a Joan Gamper, se’n va estrenar un de nou, amb lletra de Rafael Folch i música d’Enric Morera. Malauradament, amb el pas del temps el Foot-ball Club Barcelona de José Antonio Lodeiro va caure en l’oblit i durant moltíssims anys la historiografia blaugrana va registrar erròniament l’himne del 1923 com el primer de la història del Club.
Des que es va descobrir l’existència de l’himne de Lodeiro Piñeiroa, la Penya Barcelonista de Mondoñedo ha reivindicat la figura del compositor gallec, i el 5 d’agost li va retre un emotiu homenatge que va comptar amb l’assistència del president de la Federació de Penyes Barcelonistes de Galícia, Salvador Cerviño, l’exjugador blaugrana Manolo Tomé i el membre del Centre de Documentació i Estudis del FC Barcelona Manel Tomàs.
La jornada va començar al migdia, amb una recepció a l’Ajuntament de Mondoñedo. En el transcurs de l’acte, l’alcaldessa Elena Candia va ressaltar que la història de la seva ciutat i la del FC Barcelona tenen punts en comú, la qual cosa constitueix “un orgull i un privilegi”. Per la seva banda, Manel Tomàs va indicar que l’exemple de Lodeiro simbolitza la tradicional universalitat i l’esperit d’integració del Barça, “un club que ja en aquell llunyà 1910 era capaç de captivar afeccionats arribats d’altres terres de l’estat espanyol.”
Després d’una xerrada col·loqui sobre la vinculació del FC Barcelona amb Galícia, a la nit es va descobrir una placa en honor de José Antonio Lodeiro a la façana de la seva casa natal, i el Cor Mestre Pacheco de Mondoñedo va interpretar el primer himne del FC Barcelona.
Més notícies aquí