10 anys sense Tito Vilanova

10 anys sense Tito Vilanova

El de Bellcaire d’Empordà va ser l'entrenador del Barça dels 100 punts a la Lliga de la temporada 2012/13

El 25 d'abril sempre serà un dia marcat al calendari del FC Barcelona. Perquè aquell mateix dia de l'any 2014 va morir Tito Vilanova, qui va ser jugador i tècnic del primer equip, a l'edat de 45 anys. El de Bellcaire d’Empordà, diagnosticat amb un tumor a la glàndula paròtide des del 22 de novembre del 2011, no va poder superar la malaltia i va deixar un buit molt difícil d'omplir en tota la família blaugrana. 

Aquest 2024, doncs, es compleixen deu anys de la mort d'una de les persones més importants de la història recent del FC Barcelona. Prova d'això és que el principal camp d'entrenament de la Ciutat Esportiva, el del primer equip, duu el seu nom. La Lliga dels 100 punts de la temporada 2012/13, molt especial però dura amb ell al capdavant de l'equip, i haver estat una peça molt important en l'engranatge del Barça de Guardiola l'avalen. 

Tito Vilanova / FOTO: ARXIU FCB

Clau en el millor Barça de la història

Com a futbolista es va formar a les categories inferiors i va arribar a jugar dos amistosos amb el primer equip l'any 1989. Però va ser com a tècnic quan va assolir el seu paper protagonista. Tito Vilanova va començar la seva carrera com a entrenador culer a mitjans de la temporada 2001/02, amb el Cadet B de Gerard Piqué, Cesc Fàbregas i Leo Messi. Posteriorment al seu pas pel Palafrugell, el Figueres i el Terrassa, es va reincorporar a la disciplina blaugrana la temporada 2007/08 com a ajudant de Josep Guardiola, llavors al Barça Atlètic. Sense saber-ho, va ser aquí on es va començar a crear el millor Barça de la història.

Just l’any següent, el curs 2008/09, el tàndem Guardiola-Tito es va fer càrrec del primer equip blaugrana per començar una era d'èxits, amb un total de catorze títols en quatre anys i un joc recordat arreu del món.

FestaCampionsUEFAChampionsLeague20102011_pic_2011-05-29celebracion59

El Barça dels 100 punts

L'anunci de la marxa de Guardiola l'abril del 2012 va fer que Tito Vilanova fos l'escollit per ocupar la banqueta del primer equip. Una temporada, la 2012/13, en què els resultats van ser positius i es va assolir una Lliga de rècord, la dels 100 punts. Amb un Barça líder des del principi fins al final, l'equip de Vilanova va aconseguir 100 dels 114 punts possibles, amb 115 gols a favor, 32 victòries, 4 empats i només 2 derrotes. A més, l’equip va arribar a les semifinals de la Champions i de la Copa del Rei.

Malgrat tot, no va ser un any fàcil quant a l'aspecte humà. I és que Tito Vilanova va haver de fer front a la seva malaltia, diagnosticada al novembre del 2011 però que al gener del 2013 el va obligar a deixar la seva activitat professional i ser baixa fins al 2 d'abril, quan va tornar a dirigir un partit (PSG-Barça, 2-2). Jordi Roura el va substituir durant la seva absència, no sense dificultats davant d'una situació molt complicada emocionalment. Perquè, a més, aquell mateix curs Éric Abidal també era baixa per un càncer de fetge que el va apartar dels terrenys de joc des del 26 de febrer del 2012 fins al 6 d’abril del 2013, quatre dies després del retorn de Vilanova. 

Una temporada molt complicada i que el documental de Barça Studios '100x100 Tito' recorda perfectament. Un cop moral sense precedents en l'esport d'elit, que va donar lloc a una comunió i a un esperit de superació dins del vestidor difícils d'igualar. El documental neix amb l'objectiu de rendir homenatge a Vilanova i compta amb la participació de la seva família, així com els jugadors i el cos tècnic d'aquella època.

Després de tot el que es va viure, celebrar la 22a Lliga, la de Tito i Abidal, va ser un motiu d'alegria. Ells dos van ser els encarregats d'aixecar aquell trofeu davant de l'afició blaugrana, en una imatge per al record.

Tito Vilanova i Éric Abidal aixequen el trofeu de campions de la 'Lliga dels 100 punts', la temporada 2012/13

Tito Vilanova i Éric Abidal aixequen el trofeu de campions de la 'Lliga dels 100 punts', la temporada 2012/13

Malauradament, finalment la malaltia va ser el motiu que va impulsar Tito Vilanova a deixar el càrrec d'entrenador barcelonista el curs següent, tal i com es va anunciar el 19 de juliol del 2013. El seu lloc el va ocupar el Tata Martino. El 25 d’abril del 2014 Tito Vilanova va morir amb 45 anys, deixant una petjada inesborrable.

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut