10 curiositats de la història del Barça a l'Estadi Olímpic

La nova casa blaugrana per a la temporada 2023/24 ja ha vist uns quants partits dels culers, i hi han passat fets que segurament desconeixies

Els blaugrana es traslladen a l’Estadi Olímpic Lluís Companys de cara a la propera temporada mentre les obres de l’Espai Barça no permetin que els blaugrana disputin els seus partits a l’Spotify Camp Nou. Per aquest motiu, repassem algunes dades curioses sobre la relació dels blaugrana amb l’escenari que els acollirà abans de tornar a casa, estrenant-se primer amb el 28è Trofeu Joan Gamper que es disputa aquest 8 d'agost amb la visita del Tottenham Hotspur.

Sastre i Messi, primer i últim golejador culer

El 26 de maig del 1929, el Barça va fer el seu debut a l’Estadi de Montjuïc amb motiu de l’Exposició Internacional de Barcelona. Aquell dia, els culers van golejar 4-0 l’Atlètic de Madrid i el barceloní Josep Sastre es va convertir en el primer golejador culer en aquest estadi. 79 anys més tard, un tal Leo Messi va marcar l’últim gol blaugrana a Montjuïc. Ho va fer de penal, al minut 94 i per guanyar un derbi contra l’Espanyol (1-2) després que Henry empatés el gol inicial de Corominas.

Un lloc especial per a Leo Messi

Però l’argentí no només va marcar l’últim gol del Barça a Montjuïc, sinó que per a ell sempre serà un indret a recordar perquè és on va fer el seu debut oficial com a futbolista del primer equip del Barça. El 16 d’octubre de 2004, amb el 30 a l’esquena, va entrar al minut 82 en el lloc de Deco, únic golejador d’aquell partit contra l’Espanyol (0-1).

Debut a la banqueta...

També va viure el seu debut oficial a Montjuïc el tècnic anglès Sir Bobby Robson. Va ser el 25 d’agost de 1996, en el partit d’anada de la Supercopa d’Espanya contra l’Atlètic de Madrid. Va ser un dia rodó, perquè el partit va acabar amb un 5-2 a favor i tot i perdre 3-1 en la tornada, els culers van aixecar el títol.

..i també com a golejador

Aquell mateix dia també serà recordat com la nit en la qual Ronaldo Nazàrio va anotar el seu primer gol de blaugrana. I també el segon, ja que va marcar el primer i l’últim gol d’aquell enfrontament. Ronaldo, que només va estar una temporada al Club, va marcar un total de 47 gols en 49 partits.

ES CAT-AHFCB-3-FN-03632-0031

Els “Pitxitxis” culers a Montjuïc

Ronaldo, que només va jugar dos partits oficials amb el Barça a Montjuïc, és el màxim golejador amb quatre dianes, però no és l’únic, ja que Patrick Kluivert també va ser capaç de veure porteria quatre vegades.

L’Atlètic, víctima de les golejades

El Barça guanya molt, i a vegades goleja. I curiosament, les dues golejades més àmplies del Barça a Montjuïc van ser contra l’Atlètic de Madrid. Totes dues ja s’han mencionat, ja que una va ser en el primer partit de tots, aquell 4-0 del 1929, i l’altra va ser el 5-2 de la Supercopa del 1996.

Aquestes van ser en partit oficial, però també hi ha un 6-2 contra el Júpiter (1929) en un amistós a benefici de l’Hospital Clínic, i un altre amistós, de només 45 minuts, que el Barça va guanyar 5-1 al Sevilla el 1993 en un Torneig organitzar per celebrar el primer aniversari dels JJ.OO.

Un hat-trick en vuit minuts

I precisament en aquest mini partit d’una meitat contra el Sevilla, Julio Salinas hi va deixar la seva petjada amb un triplet de gols en només vuit minuts. Al minut 1, al 4 i al 8, el davanter va batre el porter sevillista Monchi.

Dos partits sense gols

Gairebé tots els partits que el Barça ha jugat a Montjuïc han vist, com a mínim, un gol. Només en dues ocasions ni Barça ni Espanyol van poder marcar, en dos derbis amb els pericos com a locals. Va ser el 2001 i el 2009, en el que és l’últim partit que el Barça hi ha jugat fins a l’actualitat.

I només un de competició europea

Aquest any Montjuïc viurà el seu primer partit de Champions amb el Barça, però no el primer de competició europea. Al 1996, dos gols de Ronaldo van servir per superar l’AEK Larnaca de Xipre en l’anada dels setzens de final de la Recopa, en un partit que no es va poder jugar al Camp Nou pel canvi de gespa que s’hi estava fent. Aquella Recopa no va acabar del tot malament, ja que, amb un altre gol de Ronaldo, els de Bobby Robson van desfer-se del PSG a la final.

Tres títols guanyats a Montjuïc

Tot i haver-lo trepitjat poc, els jugadors blaugrana hi han pogut aixecar tres títols. La Copa del 1957 (1-0 contra l’Espanyol) i dues edicions del Trofeu Joan Gamper. La del 1990, després de guanyar l’Spartak de Moscou a les semifinals i l’Anderlecht a la final, i la del 1996, quan van desfer-se del San Lorenzo de Almagro i de l’Inter de Milà.