L’esport femení continua reclamant igualtat de drets, oportunitats i recursos amb l’esport masculí

L’esport femení continua reclamant igualtat de drets, oportunitats i recursos amb l’esport masculí

La Fundació FC Barcelona i DIPLOCAT organitzen una jornada sobre esport i gènere amb experts internacionals

La Fundació FC Barcelona i DIPLOCAT han organitzat aquest dijous conjuntament la jornada “Esport i gènere, una visió internacional”. L’acte s’ha fet a l’Auditori 1899 del FC Barcelona i ha comptat amb la participació d’experts i professionals de l’esport de Catalunya i de l’estranger. L’objectiu era debatre sobre l’esport com a element d’inclusió social, tot tenint en compte de manera prioritària la perspectiva de gènere. La jornada ha estat conduïda per la periodista esportiva Laia Bonals.

La benvinguda ha anat a càrrec d’Elena Fort, vicepresidenta del FC Barcelona i patrona de la fundació del club, i Laura Foraster i Lloret, secretària general de DIPLOCAT. Fort ha refermat el compromís ferm i irrenunciable del Barça a favor de la equitat entre homes i dones i s’ha preguntat què podem fer per assolir aquesta equitat en un món tan masculinitzat com el de l’esport. La seva recepta: “Parlar-ne, com fem avui, i perdre la por. Reivindicar-nos i fer-nos visibles”. Per la seva banda, Foraster ha dit que la situació de les dones i noies que participen en l’esport d’elit ha millorat en els darrers anys amb la creixent visibilització i consolidació de referents femenines en diferents esports, i que és fantàstic que les nenes i noies s’hi puguin emmirallar i empoderar-se. “Ens n’alegrem dels avenços aconseguits, però lamentem que es continuin perpetuant desigualtats i estereotips de gènere en tots els nivells i àmbits esportius, que encara situen les dones en una posició d’inferioritat, com ara la desigualtat salarial, una cobertura mediàtica menor o l’encara baixa i poc reconeguda presència femenina en càrrecs directius i esportius tècnics”, ha afegit. 

Passat i futur


Tot seguit, Susanna Soler Prat, professora a l'Institut Nacional d'Educació Física i coordinadora del Grup d'Investigació Social i Educativa de l'Activitat Física i l'Esport, ha parlat del vincle entre esport i  gènere des d'una perspectiva històrica i amb una mirada de canvi cap al futur. Segons la professora, el camí que va des de considerar les dones com un element decoratiu a aconseguir omplir el Camp Nou amb 91.648 espectadors per un partit de futbol femení és llarg i ple d’obstacles. I no s’hi arriba per inèrcia, sinó gràcies a l’activisme, a la implicació d’algunes persones concretes i a canvis profunds en la societat i en l’opinió pública. En aquest sentit, el paper dels mitjans de comunicació és cabdal.

A continuació, una primera taula rodona ha exposat diferents iniciatives per tal de promoure la igualtat d'oportunitats en l'esport. Hi han participat Francine Raveney, secretària executiva adjunta de l'Acord Parcial Ampliat per a l'Esport del Consell d’Europa; Laura Rahola, cap de comunicació de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona; Èlia Soriano, directora executiva de l’Institut Català de les Dones; i la mateixa Fundació FC Barcelona, representada per la seva directora, Marta Segú. Totes quatre han coincidit en la importància d’elements com la presència de noies i dones a l’esport base i a les organitzacions esportives, l’existència de referents, que els entrenadors tinguin consciència de gènere, disposar de dades a nivell europeu, el rol dels mitjans i les xarxes socials, una legislació que acompanyi i, encara que sigui impopular, la capacitat de sancionar en cas d’incompliment. 

Experiències personals


La segona taula rodona ha servit per presentar experiències personals d'esportistes d'elit, que han parlat de les dificultats i els reptes que avui dia encara afronten pel fet de ser dones. Les esportistes que hi han pres part són Maria Planas, ex-entrenadora i seleccionadora de bàsquet a Catalunya i Espanya; Gaëlle Thalmann, ex-portera del Real Betis i actual cap de la secció femenina de futbol al FC Lugano; Sabine Hazboun, responsable de programa a la Fundació Olímpica per als Refugiats i ex-nedadora olímpica amb Palestina; i Laia Soler, del Centre d'Excel·lència Esportiva del FC Barcelona. Totes han parlat dels obstacles que s’han trobat al llarg de la seva carrera, des de situacions d’incomprensió i desconeixement, fins a prejudicis o fins i tot actituds de menyspreu. Un dels elements que han esmentat és la necessitat que l’esport femení tingui en compte el cicle menstrual de les dones. Davant dels obstacles, la solució passa per l’esforç i la constància, a banda del suport de la família i de l’entorn.

Han tancat l’acte Manuel Szapiro, director de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona, i Marta Segú, directora de la Fundació FC Barcelona.
Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut