Arrenca l'Europeu!

Arrenca l'Europeu!

França i Macedònia del Nord seran les encarregades de disputar el partit inaugural

L'Europeu de seleccions obre el teló aquest dimecres i s'allargarà fins al pròxim diumenge 28 de gener. Alemanya serà la seu de la màxima competició continental de seleccions, on fins a nou jugadors del Barça viatjaran per a intentar convertir-se en els nous reis d'Europa. Düsseldorf, la ciutat que acollirà el partit inaugural entre França i Macedònia del Nord, i el primer partit de l'amfitriona davant Suïssa, trencarà tots els rècords d'assistència amb ambdós partits sobrepassant els 50.000 aficionats. El MERKUR Spiel-Arena serà l'estadi on les quatre seleccions es posin a prova, un estadi de futbol ple per al títol més important d'Europa.

Les grans candidates

SuèciaEspanyaFrançaDinamarca i la local Alemanya parteixen com a les grans favorites a endur-se el cetre europeu. Les seleccions amb més títols continentals al seu palmarès i les que més vegades han quedat entre les tres primeres. Suècia és l'actual campiona i la que més cops ha sortit vencedora (5), i vol defensar amb èxit el seu títol, de la mà dels blaugranes Hampus Wanne i Jonathan Carlsbogard, a més de comptar amb Tomas Svensson com a entrenador de porters. Jim Gottfridsson, dos cops MVP de l'Europeu, serà la gran referència sueca.

Els "Hispanos" dirigits per Jordi Ribera van ser els finalistes en aquella edició, la qual hagués pogut suposar el tercer triomf consecutiu en un Europeu. Gonzalo Pérez de VargasAleix Gómez seran els representants del combinat espanyol per part del Barça. Els espanyols venen de guanyar el Torneig Internacional d'Espanya a Granollers, després de derrotar a Polònia, passar per damunt d'Eslovàquia i vèncer a l'últim partit a Sèrbia per 32-26.

La França de Dika Mem, Timothey N'guessan i Melvyn Richardson, vol acomiadar per la porta gran la llegenda de l'handbol amb passat culer, Nikola Karabatic -i per a molts, el millor de la història-. El lateral dret de 39 anys es retira aquesta temporada i vol sumar el quart Europeu per als gals. Per a fer-ho, ha reunit un dels equips més complets de tota la competició, on es troba el també exblaugrana, Ludovic Fàbregas

Emil Nielsen serà l'escut de la selecció danesa que vol aixecar per tercer cop el títol i apropar-se a Espanya com la selecció amb més aparicions al podi de l'Europeu. En el combinat escandinau s'hi troba també l'exlateral dret del Barça, Mikkel Hansen, que amb 36 anys continua sent una referència a escala continental. El quadre danès el completen, entre d'altres, dos dels millors jugadors del món com Emil Jakobsen o Magnus Landin Jacobsen del THW Kiel.

L'amfitriona Alemanya vol fer valer el caliu dels seus aficionats que animaran com mai perquè el capità, Johannes Golla, pugui aixecar el que seria el tercer campionat europeu per a les seves vitrines. Entre les files de la selecció, hi trobem un dels talents més especials del panorama europeu com Juri Knorr o un dels millors porters d'Europa com Andreas Wolff.

2023-12-7_FCBHANDBOLvsCELJE_058

Rivals dels blaugranes a la fase de grups

França i Alemanya són les grans candidates del grup A i es veuran les cares el dia 16 a les 20.30h. Ambdues volen classificar-se líders de grup contra Suïssa i Macedònia del Nord. Tots els partits d'aquest grup es disputaran a Düsseldorf.

  • França - Macedònia del Nord. Dimecres 10, a les 18.00 hores.
  • Suïssa - França. Diumenge 14, a les 18.00 hores.
  • França - Alemanya. Dimarts 16, a les 20.30 hores. 

Al grup B, Espanya farà el seu debut divendres davant una possible sorpresa com Croàcia al SAP Arena de Mannheim, seu del Rhein-Neckar Löwen. Aquest pavelló serà la casa dels grups B i E en tota la primera fase. Teledeporte i RTVE Play emetran tots els partits dels "Hispanos".

  • Espanya - Croàcia. Divendres 12, a les 20.30 hores.
  • Romania - Espanya. Diumenge 14, a les 18.00 hores.
  • Espanya - Àustria. Dimarts 16, a les 20.30 hores.

Suècia, la gran favorita del grup E, debutarà contra Bòsnia i Hercegovina i s'enfrontarà també a GeòrgiaPaïsos Baixos.

  • Suècia - Bòsnia i Hercegovina. Dijous 11, a les 20.30 hores.
  • Geòrgia - Suècia. Dissabte 13, a les 20.30 hores.
  • Suècia - Països Baixos. Dilluns 15, a les 20.30 hores.

Dinamarca i la Portugal de Luis Frade són les grans candidates a acabar primera i segona del grup F. Els lusos volen repetir la sorpresa del passat Europeu on van quedar sisens. El xoc entre Nielsen i Frade serà el que tancarà la fase de grups el dilluns 15 a les 20.30 hores. L'Olympik Park Stadium de Munich serà la seu dels sis partis d'aquest grup.

  • Portugal - Grècia. Dijous 11, a les 18.00 hores.
  • Dinamarca - República Txeca. Dijous 11, a les 20.30 hores.
  • República Txeca - Portugal. Dissabte 13, a les 18.00 hores.
  • Grècia - Dinamarca. Dissabte 13, a les 20.30 hores.
  • Dinamarca - Portugal. Dilluns 15, a les 20.30 hores.

Curiositats

En cas que França s'aixequi com a campiona europea, Karabatic esdevindrà el sisè jugador amb més títols continentals de la història amb quatre. El mateix lateral dret francès vol allargar el seu llegat de jugador amb més partits disputats amb la selecció en tots els Europeus.

Jim Gottfridsson i el mateix Karabatic poden convertir-se en els jugadors amb més MVP de la història. Ambdós en tenen dos, igual que Ivano Balic. A diferència del croat, tant el suec com el francès poden desempatar el marcador.

Mikkel Hansen i, altre cop, Karabatic es troben en tercera i segona posició, respectivament, en el rànquing històric de golejadors. Mentre que el danès en té 261, el francès n'acumula ja 279. Aquest Europeu pot servir a ambdós per a ocupar les dues primeres posicions, amb Karabatic esdevenint el màxim anotador de la història. Actualment, aquesta posició l'ocupa un dels millors rematadors de la història, i també exjugador blaugrana, Gudjon Valur Sigurdsson amb 288 dianes.

Espanya és el país que més vegades ha quedat entre els tres primers amb 9 cops. Des que Jordi Ribera va entrar al càrrec el 2016, els espanyols han guanyat dos cops i han quedat segons dos més. En cas de sortir amb l'Europeu sota el braç, es convertiria en el segon seleccionador amb més títols (3), sol un per darrere del mític Bengt Johansson que en té quatre.

Serà el primer Europeu amb videoarbitratge. 

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut