Presentació del segon volum de “Història del Barça de Bàsquet” de Francesc Fernández
- Viber
- Messenger
- Copia l'enllaç
Aquest matí, a la sala de premsa del Palau Blaugrana i en directe per Barça One, s’ha presentat el segon volum del llibre Història del Barça de Bàsquet (1941-1965), obra de l’historiador Francesc Fernández. Després de la publicació del primer volum dedicat a l’etapa 1926-1940, aquesta nova edició se centra en el període de postguerra i represa de l’activitat esportiva fins a mitjans dels anys seixanta.
L’acte ha estat presidit pel directiu Josep Cubells, responsable de la secció de bàsquet del Club, que ha obert la sessió donant la benvinguda als assistents i agraint la feina conjunta entre l’autor i l’Editorial Base, representada per Santi Sobrequés. “Aquest llibre ens ajuda molt a explicar la nostra història”, ha dit Cubells, recordant que el 2026 se celebrarà el centenari de la secció blaugrana.
Cubells ha destacat especialment la temporada 1946/47, en què el FC Barcelona va aconseguir tots els títols possibles: el Campionat de Catalunya, la Lliga espanyola —encara no reconeguda oficialment—, la Copa i la Copa Ibèrica, primer torneig internacional disputat. També ha volgut subratllar la coincidència històrica que el primer partit internacional del Club en aquest període va ser contra la Virtus de Bolonya, rival aquesta mateixa setmana a l’Eurolliga.
Una obra de recerca exhaustiva
En la seva intervenció, Francesc Fernández ha fet un repàs del contingut del llibre i ha reconegut la dificultat d’accedir a fonts documentals, especialment durant la dècada dels quaranta, fet que ha allargat gairebé dos anys el procés de recerca i escriptura. Ha explicat com el règim franquista obligava els jugadors a disputar competicions organitzades per la Falange, com la Lliga de Productors, que rebien més cobertura mediàtica que les competicions federatives oficials.
També ha destacat alguns dels moments clau recollits al llibre, com la crisi del 1961, quan el Club, presidit per Enric Llaudet, va decidir eliminar diverses seccions esportives per reduir despesa, després del gran esforç econòmic que havia suposat la construcció del Camp Nou. En aquell moment, la secció de bàsquet es trobava pràcticament desmantellada, i només la perseverança de figures com Eduard Portela —que va assumir el repte de tornar l’equip a Primera Divisió— en va permetre la continuïtat.
L’autor ha volgut fer un reconeixement als germans Martínez, que van proposar un sistema de copatrocini per salvar la secció, oferint-se a finançar-la conjuntament amb una empresa. Malgrat tot, aquella proposta no va ser acceptada per la Junta Directiva d’aleshores.
En l’acte realitzat aquest dimecres també hi han estat presents el manager Juan Carlos Navarro, el director esportiu Mario Fernández, el membre d’honor Manolo Flores, l’ambaixador Audie Norris, el president de l’Agrupació de Veterans Pedro Ansa i també dos protagonistes del llibre, l’exentrenador Eduard Portela i l’exjugador Pere Soro.
La Virtus, el primer rival internacional
En la pàgina 147 del llibre es recull un partit amistós que té molt vincle amb l’actualitat del primer equip, que aquest divendres (20.30 hores) jugarà una decisiva última jornada de la fase regular de l’Eurolliga. Resulta que la Virtus va ser el primer rival internacional que va viatjar a Barcelona per jugar dos partits amistosos el 27 i el 28 de setembre de 1947 (amb resultats de 37-36 i 25-29). La visita del campió italià va generar una gran expectació i els partits van realitzar-se sobre una tarima de fusta en el mateix camp de futbol de Les Corts.
- Viber
- Messenger
- Copia l'enllaç