El FC Barcelona i Òmnium signen un conveni per promoure la llengua catalana, la cultura i el país
- Viber
- Messenger
- Copia l'enllaç
El president del FC Barcelona, Joan Laporta, i la vicepresidenta institucional, Elena Fort, han signat aquest dimecres amb el president d’Òmnium Cultural, Xavier Antich, i la vicepresidenta d’aquesta entitat, Mònica Terribas, un conveni de col·laboració que uneix les dues entitats en els propers quatre anys per treballar conjuntament per la llengua, la cultura i el país. Els dos presidents s’han compromès a treballar plegats per promoure la cultura catalana en tots els àmbits de la vida quotidiana i en tots els territoris de parla catalana, així com impulsar, difondre i fomentar conjuntament la llengua, la cohesió social i els drets civils i polítics de Catalunya.
L’acte s’ha celebrat aquest migdia a la Llotja President Suñol i també hi han estat presents altres directius de les dues entitats com Miquel Camps, per part del FC Barcelona, i Joaquim Forn i Jordi Arcarons, membres de la junta directiva d’Òmnium, una associació fundada el 1961, en plena dictadura franquista, per promoure l’ensenyament de la llengua catalana en la clandestinitat. Avui dia és una entitat que treballa per a la promoció i la normalització de la llengua, la cultura i la identitat nacional de Catalunya.
El FC Barcelona sempre compromès amb el seu país i la seva llengua, amb la societat catalana i amb els valors humans universals, i donarà suport a les iniciatives de la societat civil i de les institucions que es facin a favor de la llengua i de la cultura catalanes, especialment a la difusió de l’esport en llengua catalana, i comptarà amb el suport d’Òmnium en la seva tasca de continuar sent un agent actiu de la promoció de Catalunya al món, de la seva llengua i cultura, del seu esport i del turisme. El Club també es compromet a donar suport a totes aquelles accions democràtiques en favor dels drets i les llibertats de Catalunya i a posar el FC Barcelona al costat del poble català en el seu lliure exercici a decidir el futur. En el conveni també inclou la voluntat de fer difusió anualment del Premi d’Honor de les Lletres Catalanes i a la persona que en resulti guardonada.
Òmnium, per la seva banda, oferirà atenció personalitzada als esportistes de totes les seccions del Club per proporcionar-los coneixements sobre la llengua i la cultura catalanes, i oferirà xerrades i sessions anuals, amb experts rellevants, en el marc de la formació de la Masia, a més de facilitar material informatiu sobre la llengua, la cultura i el país per als visitants del Museu del FC Barcelona.
Una relació que es remunta al 2004
Amb aquest conveni per quatre anys, el FC Barcelona i Òmnium Cultural reforcen els seus forts lligams, que es remunten al 22 de març del 2004, quan es va signar el primer conveni de col·laboració. Aquell dia les dues entitats van signar un conveni de col·laboració que formalitzava, entre altres acords, que Òmnium Cultural faria classes d'història, cultura i tradicions de Catalunya als jugadors del FC Barcelona, posant un èmfasi especial en la història del Club.
Declaracions de Joan Laporta, president del FC Barcelona
“Avui per nosaltres també és un dia especial. Celebro que per a Òmnium sigui un orgull signar aquest conveni, ja que per al Barça és un honor, perquè som dues institucions que ens uneix la defensa i la promoció del que és la llengua i la cultura catalanes, i també aquesta cohesió social que tots volem per al país i pel que fa a la defensa dels drets civils i polítics de Catalunya. Nosaltres tenim molt clar que Òmnium és més que una entitat cultural. El Barça és 'Més que un club' i a les dues ens uneix aquest fil de lluites compartides que ve de lluny, però que també té un present i que segur que té un futur”.
Declaracions de Xavier Antich, president d’Òmnium Cultural
“Per nosaltres aquesta aliança d’Òmnium amb el Barça és absolutament estratègica. Estem parlant de les dues entitats amb més base social de tot el país i em sembla, a més, que hi ha una complicitat entre els que són els objectius del foment de la llengua catalana, de la cultura catalana, de l’esport, bàsicament els tres com a eina de cohesió social, i de la defensa dels drets i llibertats del país en reivindicació del dret d’autodeterminació. Això ha quedat recollit de manera formal per voluntat del FC Barcelona, i, per tant, és un conveni que expressa, més enllà de la simpatia institucional entre les dues entitats, una manera de rearmar-nos en aquest temps tan complicats de no trobar horitzons. Per nosaltres el Barça també ha estat una brúixola”.
- Viber
- Messenger
- Copia l'enllaç