Avui 25 de novembre es commemora el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones. L’objectiu d’aquesta data és sensibilitzar la societat sobre les diferents formes de violència que pateixen les dones arreu del món, incloent-hi la violència física, sexual, psicològica i ambiental. En aquest context, el FC Barcelona, de la mà del Departament Diversitat, Equitat i Inclusió ha volgut alçar la veu amb la implicació de dos dels seus públics i prescriptors més importants: esportistes i treballadors i treballadores de Club.
Vídeo ‘Barça, un club, una veu per la lluita de totes’
La peça audiovisual titulada ‘Barça, un club, una veu per la lluita de totes’ té com a objectiu conscienciar sobre la importància de la lluita contra la violència masclista, així com promoure la igualtat de gènere; i respondre al compromís de l’entitat de ser ‘Més que un Club’, utilitzant la seva força com a altaveu.
Els protagonistes són jugadors i jugadores joves de totes les seccions, on elles alcen la veu per no callar davant la violència masclista, ells l’alcen mostrant la seva implicació i suport, fent costat a les seves companyes: Alba Caño, Emma Galvez, Judit Pujols i Noah Bezis, del FC Barcelona Femení B; Ander Astralaga i Sergi Domínguez, del Barça Atlètic Futbol; Bintou Lo Sylla, del Barça CBS Bàsquet Femení; Pau Recasens, del Barça Atlètic Futsal; Petar Cikusa, del Barça Atlètic Handbol; Joan Gangonells, del Barça Atlètic Hoquei Patins; Eva Sebastián, de l’UNES BARÇA Bàsquet en cadira de rodes; i Clàudia Cádiz, del Barça Hoquei Herba Femení.
El missatge central del vídeo és la unitat i el compromís del FC Barcelona en la lluita contra qualsevol forma de violència, destacant que aquesta és una causa que ens afecta a tots i totes, i que hem de treballar conjuntament per erradicar-la. La difusió del vídeo va començar ahir, amb la seva projecció al videomarcador de l’Estadi Johan Cruyff, en la prèvia dels partits del Barça de futbol femení i del Barça Atlètic, i continuarà en les diferents instal·lacions del Club en partits seleccionats al voltant d’aquesta data, per arribar a tota l’afició culer.
Xerrada ‘Masculinitats positives, igualtat i feminisme’
A més a més del vídeo, l’Auditori 1899 ha acollit avui la xerrada ‘Masculinitats positives, igualtat i feminisme’, adreçada als treballadors i les treballadores del Club i impartida per Javier Royo, reconegut il·lustrador i dissenyador, i ambaixador de la UNESCO en programes per a la igualtat de gènere i les masculinitats positives.
Una sessió dedicada a tots els treballadors i treballadores del FC Barcelona, especialment als homes, que ha servit per a reflexionar, analitzar el paper individual davant del feminisme i conèixer de més a prop una masculinitat més positiva. Quina hauria de ser la posició dels homes davant del feminisme? Què coneixem els homes sobre la violència vers les dones? També som els homes víctimes d’algun tipus de violència masclista? Hi ha dones masclistes? Han estat només algunes de les qüestions que han sortit a la llum i a debat durant la sessió.
En finalitzar la xerrada, Javier Royo ha realitzat una activitat pràctica amb les persones assistents amb l’objectiu que realitzessin una reflexió escrita sobre la igualtat entre homes i dones. Tres imatges de l’il·lustrador han convidat a la reflexió sobre allò que connecta homes i dones i el que tenen en comú, sobre el que es veu a primera vista, i el que resta ocult, així com sobre la nostra visió o posició davant del treball.
Aquesta xerrada sobre noves masculinitats forma part de les mesures del Pla d’Igualtat del FC Barcelona per promoure la igualtat dins la cultura corporativa del Club.
25N
El dia 25 de novembre va ser declarat Dia Internacional contra la Violència de Gènere durant el primer Encuentro Feminista de Latinoamérica y del Caribe celebrat a Bogotà (Colòmbia) l'any 1981. El 1999, l'ONU va donar caràcter oficial a aquesta data, que havia estat escollida en memòria de les germanes Mirabal, activistes polítiques assassinades el 1960 a la República Dominicana.
Sobre Javier Royo
El reconegut il·lustrador i dissenyador Javier Royo (@javirroyo) és fundador d’El Estafador, una publicació setmanal d’humor gràfic, i autor de la sèrie de còmics “La Cebolla asesina”. Les seves obres feministes inclouen “Homo machus”, “Laborachismo” i “Dibujo,luego pienso”.
Les obres de Javier Royo combinen text i imatge de manera que conviden qui llegeix a reflexionar. El llenguatge visual que utilitza és obert a diverses interpretacions, permetent que cada persona doni significat als missatges segons la seva pròpia perspectiva i experiència.