Avui 3 de desembre, en el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, el FC Barcelona reitera el seu compromís amb l'accessibilitat i la inclusió. Al llarg del darrer any, el Club ha implementat diverses iniciatives des del departament de Diversitat, Equitat i Inclusió, amb l'objectiu de garantir que totes les persones, independentment de les seves condicions físiques, sensorials o cognitives, puguin accedir a les instal·lacions del Club, serveis i informació de la manera més autònoma i segura possible. Aquestes accions s'emmarquen en el compromís continuat per la defensa dels drets i el benestar de les persones amb discapacitat, contribuint a una societat més inclusiva.
Accessibilitat física
Maniquins inclusius a les Barça Stores
Com a part del seu compromís amb la diversitat i la inclusió, el FC Barcelona ha introduït maniquins inclusius a les seves botigues oficials. Aquests models representen la diversitat de la societat amb models en cadires de rodes, amb pròtesis, implants coclears i ulleres, promovent la inclusió i reflectint la varietat de cossos i capacitats.
Noves localitats per a persones usuàries de cadira de rodes al Palau Blaugrana
El Palau Blaugrana ha estrenat una nova zona especialment dissenyada per a persones usuàries de cadires de rodes. Cadascuna d’aquestes noves set localitats compta amb un seient addicional per a una persona acompanyant, garantint que tothom pugui gaudir dels partits en companyia. A més, per facilitar l'adquisició d'entrades, el Club ha implementat un nou sistema de venda en línia que permet adquirir localitats PMR per a totes les instal·lacions a través d'un formulari web.
Accessibilitat sensorial
Millores per a persones amb discapacitat auditiva i visual al Barça Immersive Tour
El FC Barcelona ha implementat una sèrie de millores per garantir una experiència inclusiva per a persones amb discapacitat auditiva i visual al Barça Immersive Tour. Entre aquestes millores destaquen la instal·lació d’un bucle magnètic, l’oferta d’audioguies multimèdia accessibles a través de telèfons mòbils amb subtítols en català, castellà i anglès, i un servei de préstec de cascos inhibidors de soroll per a infants i persones amb espectre autista (TEA) o alta sensibilitat auditiva (hiperacúsia).
Hores + Tranquil·les al Museu
El Museu del Barça ha posat en marxa les 'Hores + Tranquil·les', una iniciativa dissenyada per oferir un entorn més segur i adaptat per a persones amb autisme, sensibilitat sensorial o discapacitat intel·lectual. Cada dissabte de 15 h a 17 h, el Museu redueix la intensitat lumínica i acústica, per oferir un entorn més tranquil i acollidor. A més a més, el personal ha rebut formació especialitzada en accessibilitat cognitiva i atenció a les persones amb autisme per tal de poder oferir la millor atenció al visitant.
Subtitulació de l’himne del Barça
El FC Barcelona continua el seu compromís amb la inclusió a través d'iniciatives com la subtitulació de l’himne del Barça als videomarcadors de l’Estadi Johan Cruyff, del Palau Blaugrana i de l’Estadi Olímpic Lluís Companys en partits de Lliga. Aquesta iniciativa millora l’experiència per a les persones amb discapacitat auditiva.
Accessibilitat digital
Formació en accessibilitat digital
Per millorar els continguts digitals del Club amb l’objectiu que siguin accessibles per a tothom, s’han dut a terme auditories i es realitzen formacions als treballadors i treballadores encarregats de realitzar aquestes tasques sobre disseny gràfic, creació de continguts web, desenvolupament digital, PDF i formularis accessibles. També de subtitulació de continguts.
Col·laboracions i convenis
Conveni amb l'ONCE
El FC Barcelona ha signat un conveni amb l'ONCE per promoure l'accessibilitat i la inclusió al nou Spotify Camp Nou. A més, el Club ha participat en la creació d'un cupó especial de l'ONCE per celebrar el seu 125è Aniversari, destacant el seu compromís amb les persones amb discapacitat.
Setmana Internacional de les Persones amb Sordesa i el Dia Internacional de la Llengua de Signes
El FC Barcelona va celebrar la Setmana Internacional de les Persones amb Sordesa i el Dia Internacional de la Llengua de Signes amb diverses activitats, incloent la sortida al terreny de joc de l’Estadi Olímpic Lluís Companys de nens i nenes socis amb sordesa, així com d’un grup d’infants amb implant coclear, membres de l’Associació Catalana de Famílies i Persones amb Sordesa (ACAPPS), amb qui el Club té un conveni des de fa 3 anys. Al mateix temps, un cor signant format per membres del Centre Recreatiu i Cultural de Persones Sordes de Barcelona (CERECUSOR) i de la Penya de Sords del Barça va interpretar el Cant del Barça en llengua de signes.
Una gala del 125è aniversari del FC Barcelona per a tots els públics
Durant la gala del 125è aniversari del FC Barcelona al Liceu, el Club en col·laboració amb l’ONCE, va presentar un quadre sensorial en relleu de la mascota CAT per a infants cecs, permetent-los “veure” la mascota a través del tacte. A més, es va projectar un audiovisual on un jugador i una jugadora del Barça Genuine lliuraven l’obsequi a la seu de l’ONCE i compartien les seves experiències amb nens i nenes cecs, que els expliquen com perceben la mascota.
Gràcies a l’emissió en directe de la cerimònia a través de Barça One amb l’habilitació d’un canal accessible amb subtitulació i interpretació en llengua de signes catalana (LSC), es va assegurar que les persones sordes o amb pèrdua auditiva i tothom que ho desitgés, poguessin seguir tot l’esdeveniment.
En aquest Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, el FC Barcelona continua treballant per ser un referent en accessibilitat i inclusió, assegurant que tots els seus espais, tant físics com digitals, siguin accessibles per a tothom.