Barça i Madrid, el Clàssic
Més enllà de títols i rècords personals o col·lectius, la història del futbol s'escriu a cop de grans rivalitats. I una de les més espectaculars i arrelades és la que protagonitzen Barça i Madrid, el enfrontament es coneix en l'actualitat com el Clàssic o Clàssic espanyol. Això no obstant, s'ha convertit en un fenomen universal que va més enllà d'aquest esport i que traspassa totes les fronteres geogràfiques. En les següents línies trobaràs informació sobre pròximes dates, història de la rivalitat i estadístiques d'aquests partits que, per sort, podem gaudir, com a mínim, dues vegades a l'any.
Breu història del Clàssic
Tenint en compte que el FC Barcelona es va fundar el 1899 i que el Reial Madrid ho va fer tres anys després, el 1902, cal esperar fins a aquesta data per trobar el primer Clàssic de la història: el 13 de maig, com a part de el Concurs Madrid de Foot-Ball Association, més conegut com a Copa de la Coronació, encara de caràcter no oficial. De fet, la majoria dels primers enfrontaments van ser amistosos, ja que encara no existia la Lliga i l'única competició oficial a nivell nacional era la Copa d'Espanya, l'equivalent a l'actual Copa de Rei.
Una rivalitat que va prenent forma en els inicis
Amb el pas dels anys, els enfrontaments directes es van succeint de manera més habitual, especialment a partir de la creació de la Lliga el 1929. I, per tant, la rivalitat entre els dos clubs va en augment.
Disputes pels fitxatges, com el que es va lliurar per Alfredo di Stefano en els anys 50, o discutides actuacions arbitrals, com la que va donar lloc a la 'final de les ampolles' el 1968, van afirmar aquesta gran rivalitat. No obstant això, l'alt voltatge d'aquests enfrontaments no hauria d'eclipsar l'alta qualitat dels duels entre Reial Madrid i Barça, ja que en les seves files militaven els millors jugadors del món en aquell temps: per exemple, Ladislao Kubala i Luis Suárez de la banda blaugrana, i Ferenc Puskas o l'esmentat Di Stefano de la banda madridista.
Ja a mitjan el segle XX, la rivalitat era tota una realitat. En aquells dies no es coneixia com el Clàssic, sinó com derbi Barcelona - Reial Madrid, tot i que actualment el terme 'derbi' s'empra preferentment per als partits entre rivals d'una mateixa ciutat o regió, en aquest cas el RCD Espanyol i l'Atlètic de Madrid, respectivament.
Jugades, golejades i excel·lència
La rivalitat no va minvar amb el pas de les dècades, al contrari. I a nivell esportiu, la tònica general va ser la igualtat, amb un balanç de victòries i derrotes sempre equilibrat. Això no va impedir que alguns resultats entre Barça i Reial Madrid fossin realment voluminosos, especialment de la banda blaugrana. Algunes golejades infringides als madridistes van permetre encunyar un terme molt famós i usat en l'actualitat: 'la Maneta', és a dir, marcar 5 gols a l'etern rival.
Una de les més recordades va ser la de 1974, quan Johan Cruyff es trobava en el seu moment àlgid: el 0-5 dels culers a l'estadi Santiago Bernabéu és encara recordat com una de les majors exhibicions en els Clàssics, amb l'holandès com a capità de l'equip.
Però per a les generacions més joves, aquesta jugada rememora sens dubte el 5-0 del Barça de 1994, amb Cruyff aquest cop com a entrenador i amb Romario en el paper d'estrella, deixant una 'cua de vaca' per a la posteritat.
I encara que el Reial Madrid va tornar els cinc gols a zero a l'any següent al Bernabéu, han estat els blaugranes els que més vegades han pogut reeditar la gesta en un Clàssic Barça - Madrid: el 2011, l'equip dirigit per Guardiola ho va fer contra el conjunt de Mourinho i el 2018 va passar el mateix amb el planter barcelonista de Valverde davant el madridista de Lopetegui.
La xifra de 5 gols, però, no ha estat el sostre del Barça en aquestes últimes dècades, ja que l'afició culer conserva a la memòria el 2-6 de 2009 al Bernabéu, el millor exemple de l'excel·lència que es va assolir l'any del sextet.
Clàssics de 'petites històries'
A més de títols i golejades, els Clàssics han estat sempre esquitxats de petits episodis sobre els quals s'han escrit rius de tinta. Per exemple, el 'dolorós' canvi de bàndol d'alguns dels seus jugadors. Els més sonats van ser, potser, els de Bernd Schuster, Michael Laudrup i Luis Figo, que van prendre el 'pont aeri' per deixar Barcelona i traslladar-se a Madrid, engrossint les files de l'etern rival. Però també hi ha altres exemples a la inversa, com el de Luis Enrique o el de Samuel Eto'o.
Hristo Stòitxkov, Rivaldo, Hugo Sánchez o Raúl González van ser altres jugadors que, amb els seus gestos o celebracions, han personificat l'alta tensió viscuda sobre el camp durant un Clàssic Reial Madrid vs Barcelona. No obstant això, aquests enfrontaments també ens han deixat, per descomptat, episodis que dignifiquen aquesta rivalitat.
Com la intermediació de Josep Tarradellas per a 'segellar la pau' abans del Clàssic de 1980. O la de Santiago Bernabéu perquè Kubala pogués reunir-se amb la seva mare en el Nadal de 1961. O els passadissos d'honor al campió. O les ovacions de Camp Nou a Cunningham en 1980 i del Bernabéu a Ronaldinho el 2005. O l'amistat indestructible de dos símbols com Xavi i Casillas, premiats amb el Príncep d'Astúries dels Esports de 2012.
L'última dècada, marcada per dos astres
En aquest repàs històric pel Clàssic Barça vs Madrid, és útil centrar-se en l'última dècada de tots dos enfrontaments per conèixer en quin moment es troba la rivalitat. I també per fer esment a dues figures que han acaparat tots els flaixos en aquests enfrontaments recents: Leo Messi i Cristiano Ronaldo.
L'argentí i el portuguès, grans dominadors de la Pilota d'Or en la passada dècada, es van veure les cares molt sovint mentre van coincidir a Espanya. I donat l'alt nivell de tots dos equips, ho van fer en totes les competicions, no només amb partits entre Barcelona i Madrid a la Lliga. Finals de Copa del Rei, semifinals de Champions League i fins a 'clàssics de l'estiu', amb la Supercopa entre Barça i Madrid com a cita recurrent.
I com 'escuders de luxe', un enfilall de grans jugadors que han ajudat a convertir el Clàssic en un fenomen global: Xavi, Iniesta, Neymar, Busquets o Piqué de la banda blaugrana i Benzema, Sergio Ramos o Modric de la banda madridista. Noms que, juntament amb altres de present i de futur, contribueixen a mantenir la rivalitat entre Barça i Madrid al capdamunt del panorama futbolístic mundial.
Estadístiques del FC Barcelona-Reial Madrid
Finalment, res millor que conèixer algunes estadístiques per saber de quin costat es decanta la balança entre els dos protagonistes de l Clàssic espanyol. Dades que reflecteixen no només els enfrontaments directes sinó també el palmarès Barça vs Reial Madrid en general.
Quants clàssics s'han jugat entre Barcelona i Reial Madrid?
La xifra total de Clàssics entre Barça i Madrid és difícil de calcular amb exactitud, ja que a més dels partits oficials cal afegir molts altres duels amistosos, cosa que era molt comú en les primeres dècades d'aquesta rivalitat.
Qui ha guanyat més vegades el Clàssic?
Si fem un còmput general dels Clàssics, el palmarès resultant seria el següent:
- Victòries totals del FC Barcelona: 101
- Victòries totals del Reial Madrid: 105
- Empats: 52
- Gols a favor del FC Barcelona: 423
- Gols a favor del Reial Madrid: 433
- Victòries a casa del FC Barcelona: 63
- Victòries a casa del Reial Madrid: 66
Si vols aprofundir sobre el palmarès general de l'FC Barcelona, pots fer una ullada a aquesta pàgina. A més, si estàs buscant on veure el Barça - Madrid d'alguna temporada passada, en aquesta web pots trobar Clàssics històrics.
Barça - Reial Madrid. Reial Madrid - Barcelona. En definitiva, dues cares d'una mateixa moneda que enriqueix aquest esport i que cada any es renova amb nous al·licients, escrivint pàgines daurades de l'infinit llibre de la història de el futbol.