Qui som
El Centre de Documentació i Estudis (CDiE) és una unitat d'informació especialitzada en el FC Barcelona i en l'esport. Presta un servei transversal als diferents departaments del Club i també disposa d'un espai de consulta obert als socis, investigadors i públic en general.
El CDiE és el dipositari de la memòria històrica del Club mitjançant la custòdia i tractament arxivístic del seu patrimoni documental, assegurant la seva preservació i difusió a través de la recerca.
Compta amb zona de consulta, arxiu, biblioteca i hemeroteca, i aplega a la seva nova seu de prop de 100 m² més d'un miler de llibres de temàtica esportiva -600 dels quals amb contingut plenament blaugrana-, 280 publicacions periòdiques, uns 7.000 expedients i 1,5 milions de fotografies.
Centre de Documentació i Estudis - Principal
Història
Davant la necessitat de preservar el llegat centenari del FC Barcelona es crea al 1994 el Centre de Documentació Barcelonista, per iniciativa del llavors directiu i delegat de Cultura, l'historiador Jaume Sobrequés i Callicó. Aquest nou ens orgànicament vinculat al Museu es farà càrrec de la documentació inactiva de l'arxiu administratiu del Club.
El projecte de crear un centre de documentació per part d'un club esportiu amb voluntat oberturista cap a investigadors i estudiosos va ser una iniciativa pionera a l'estat espanyol. Amb la fundació d'aquest centre es perseguia que el patrimoni documental tingués un espai propi on romandre i ser consultat, i esdevenir un servei de referència que assumís les necessitats d'informació, documentació i assessorament històric dins de l'entitat.
Centre de Documentació Barcelonista
A partir de l'any 2006, seguint la dinàmica general de professionalització dins del Club, el Centre enceta una nova etapa vinculat aquest cop a l'àrea de Comunicació, i passà a dir-se Centre de Documentació i Estudis del FC Barcelona (CDiE). Aquest canvi no serà merament estètic sinó que anirà acompanyat de la voluntat de ser un motor per a la recerca i la divulgació de la història del Barça. El CDiE vol ser una unitat d'informació i recursos moderna. El pes cada cop més important de les TIC i les necessitats productives i comunicatives que del seu ús se'n deriven faran necessària l'evolució del CDiE i la seva adaptació a l'era digital. A més, es pretén potenciar la col·lecció per mitjà de la implementació d'una estratègia de captació de nous fons documentals, com ara el fons fotogràfic Horacio Seguí o el fons personal del president Agustí Montal i Costa.
Finalment, els treballs de construcció del futur Espai Barça van motivar el trasllat del CDiE a una nova seu l'abril de 2019. D'estar situats al segon pis del Museu, dins de l'estadi Camp Nou, passa a estar situat al número 65 de la Travessera de les Corts, al perímetre del campus del FC Barcelona. Amb aquest canvi s'aprofita per optimitzar els espais físics del Centre segregant, d'una banda l'espai de consulta i oficina i de l'altra l'espai dedicat a la instal·lació dels fons documentals. D'aquesta manera la documentació gaudeix d'unes condicions físiques, ambientals i de seguretat adients.