Tots els rècords de Lamine Yamal

Tots els rècords de Lamine Yamal

La 2023/24 ha estat una temporada amb molts focus per al davanter de La Masia, que a ritme de desequilibri ha batut marques històriques

Lamine Yamal. Ha estat un dels noms propis de la campanya 2023/24. En la seva primera temporada completa al primer equip, el 27 ha destrossat marques històriques de joventut. Desbordant en cada partit que ha disputat, el jugador de La Masia s'ha apuntat una infinitat de rècords amb la samarreta del FC Barcelona i de la selecció espanyola. 

Fites sense precedents que s'afegeixen a un debut de rècord. El curs 2022/23, Lamine Yamal es va estrenar amb el primer equip a l'Spotify Camp Nou davant el Betis sent el debutant més jove del Barça i el debutant culer més jove a la Lliga. Una aparició que assentaria les bases del seu pas destacat amb només 16 anys. No s'ha d'oblidar la seva edat. I és que exhibint desimboltura ha amagat la seva qualitat d'imberbe en un 2023 i 2024 que ha meravellat. 

Titular més jove de la Lliga 

L'afició barcelonista només va haver d'esperar dos partits per presenciar el primer rècord de Lamine Yamal a la temporada 2023/24. En el primer partit de Lliga del Barça com a local, els fonaments de l'Estadi Olímpic Lluís Companys van presenciar una nova fita del jugador de La Masia. Amb 16 anys i 38 dies, es va erigir en el futbolista més jove de la història de la Lliga del segle XXI en ser titular; superant el registre que Fabrice Olinga va establir amb el Màlaga el 2012. Aquesta menció la va acompanyar amb una actuació de mèrit en la victòria davant el Cadis

Assistent més jove de la Lliga

Pocs dies més tard, amb 16 anys i 45 dies, es va penjar l'etiqueta de futbolista més precoç de la Lliga del present segle en repartir una passada de gol. I no va ser una assistència qualsevol. Centrada mil·limètrica i melòdica cap al cap de Gavi per enaltir aquesta marca que va escriure a l'Estadi de la Ceràmica en el Vila-real 3 - Barça 4.

_SGB5504

Debutant i golejador més jove amb la selecció espanyola 

L'ascens de Lamine Yamal en el joc del FC Barcelona també li va servir per debutar amb la selecció espanyola absoluta. No content amb la marca històrica de precocitat que suposava debutar amb 16 anys i 57 dies va anotar un gol. Una celebració davant Geòrgia que el van erigir en el golejador més jove de tota la història de La Roja. Dues fites que estaven en poder d'un company d'equip i amic com és Gavi.

Culer més jove en debutar a la Champions

Deixem la Lliga per passar a la Champions. Una competició que també ha sucumbit als encants de Lamine Yamal. Els 16 anys i 68 dies que tenia en el partit de la fase de grups a Montjuïc davant l'Anvers (5-0) van suposar que trenqués un nou registre: ser el debutant més jove de la història del FC Barcelona a la Champions. D'aquesta manera, deixava enrere la marca d'Ansu Fati. Aquell 19 de setembre, el 27 no va poder batre el primer classificat en la història de la competició. Youssoufa Moukoko del Borussia Dortmund va poder mantenir la condició de jugador més jove de la Champions per 50 dies de diferència.  

Titular més jove en les memòries de la Champions

Amb 16 anys i 83 dies sí que va ocupar la posició d'or de titular més jove de la competició de les estrelles. Do Dragão va ser l'escenari on es va endur aquesta distinció. En el triomf per la mínima davant el Porto, va trencar el rècord que era vigent des del 1994, quan Celestine Babayaro (Anderlecht) va sortir d’inici amb 16 anys i 86 dies. Així doncs, el culer el va superar per només tres dies. 

Golejador més jove de la història de la Lliga

Presències i una assistència de rècord, però faltava el gol. Ben segur que Lamine Yamal té encerclat en vermell en el seu calendari el 8 d'octubre de 2023. Perquè va ser el dia que es va estrenar com anotador del primer equip blaugrana. Com no podia ser d'una altra manera, la seva prompta activitat també es va veure traduïda en la faceta anotadora. Amb 16 anys i 87 dies es va transformar en el realitzador més jove de la Lliga. Va tornar a arrabassar-li un rècord a Fabrice Olinga (Màlaga), aquesta vegada per només 11 dies. El lloc: l'estadi Nuevo Los Cármenes

mini_2023-10-08_GRANADAvsFCB_95

Jugador més jove en disputar un Clàssic

El calendari del 2023 avançava a ritme de Lamine Yamal. El 28 d'octubre, va sumar un nou registre al seu ampli catàleg en esdevenir en el futbolista de menys edat en jugar el Clàssic. S’endinsava en la història dels Barça-Madrid trencant una marca que ostentava el també blaugrana Vicenç Martínez amb 16 anys i 280 dies. El protagonista d'aquesta història ho va fer amb 16 anys i 107 dies. Més endavant, no podria trencar la marca del mateix Vicenç Martínez i es quedaria segon en la classificació de titular més jove en un Clàssic quan va partir des de l'onze inicial en el Clàssic lliguer de la segona volta. 

Assistent més jove de la Champions 

És evident que aquest curs Lamine Yamal no ha defugit el perill ofensiu. Ha firmat una infinitat de regats, però també gols i assistències. Precisament, una altra de les seves passades de gol té un capítol en el seu llibre personal de rècords. Amb 16 anys i 153 dies es va transformar en el jugador més jove en repartir una assistència a la màxima competició continental. Passada filtrada mil·limètrica per la internada de Ferran Torres al camp de l'Anvers per superar una marca que estava a l’abast de Bojan Krkic.

Debutant més jove... 

Una nova competició i un nou any també van sucumbir als registres estratosfèrics de Lamine Yamal. En el primer matx de la Supercopa d'Espanya davant Osasuna, amb 16 anys i 182 dies, es va erigir en debutant més jove de la competició, superant el registre anterior, obra també d’un jugador del Barça com Ansu Fati (17 anys i 70 dies).

... i golejador més jove de la Supercopa

Aquell matx de semifinals contra el conjunt navarrès va ser més prolífic. Perquè en les acaballes va ser l'autor del 2-0 definitiu i, com si res, el 27 culer va tornar a meravellar les històries de precocitat i es va convertir en el jugador més jove en marcar a la Supercopa.

_GP21685

Golejador més jove de la Copa

Un nou torneig en un inici de 2024 molt prolífic per al futbolista culer. A la Copa del Rei, el 24 de gener de 2024, el futbolista de La Masia va veure porteria a San Mamés amb 16 anys i 195 dies. Edat suficient per apoderar-se d’una altra marca: ser l’artiller més jove de la competició del KO en tot el segle XXI. 

Autor més jove d’un doblet a la Lliga…  

Més celebracions amb el codi postal de Rocafonda (Mataró). Per primera vegada la festivitat icònica de Lamine Yamal es va veure dues vegades. Va ser contra el Granada a l’Estadi Olímpic Lluís Companys. Amb 16 anys i 213 dies va segellar el doblet més precoç de la Lliga. Primer amb la cama dreta aprofitant una centrada de João Cancelo i, després, enaltint una recuperació per dibuixar un xut imparable més enllà de la frontal de l’àrea.  

… únic en marcar tres gols, posteriorment, més, a la Lliga abans dels 17

Aquest doble va fer elevar a l’atacant blaugrana a les tres dianes a la Lliga. Una quantitat que mai havia pogut assolir un menor de 17 anys en aquesta competició. Els registres continuaven ballant al ritme d’un jove somrient. Una dada que actualitzaria abans de finalitzar la Lliga 2023/24. Amb el seu gol en la jornada 35 davant la Reial Societat va tancar la competició amb cinc dianes per allargar aquest rècord de jugador menor de 17 anys amb més gols a la Lliga. 

 

Futbolista més jove en disputar una eliminatòria de Champions 

Ni més ni menys que en l'Estadi Diego Armando Maradona, va acumular una nova marca de precocitat. La seva titularitat davant el Nàpols li va servir per inscriure's com el futbolista més jove en disputar una eliminatòria de la màxima competició europea. 16 anys i 223 dies era l'edat que reflectia la seva partida de naixement. 

Juntament amb Cubarsí, primers titulars menors d'edat a la Champions 

El segon capítol davant el conjunt partenopeu va servir per veure una marca conjunta memorable amb Pau Cubarsí. Les dues perles de La Masia van ser de la partida en la tornada a l'Estadi Olímpic Lluís Companys per erigir el FC Barcelona en el primer equip de la història que sortia d'inici amb dos jugadors menors d'edat en una eliminatòria de Champions. Una joventut que van assumir amb focus i transcendència. 

_SG_2537

Jugador més jove en aparèixer en uns quarts de Champions 

De rècord en rècord en la casella de la Champions League. Superada l'eliminatòria davant el Nàpols, era moment de brodar el seu nom gràcies al doble enfrontament davant el PSG. Quatre anys després el FC Barcelona disputava aquesta ronda, que guarda una nova característica precoç de Lamine Yamal. L'extrem blaugrana sortia de la partida de l'onze de Xavi en el Parc des Princes i, per tant, era el futbolista més jove que disputava uns quarts de final de la Champions League. 

Futbolista més jove en sumar 10 partits de Champions

Ha estat tal la transcendència del talentós blaugrana que ha escalat meteòricament en les seves participacions en totes les competicions. En la tornada davant l'elenc parisenc, amb 16 anys i 278 dies, va ser el jugador més jove en sumar 10 partits a la competició de les estrelles. Va desbancar Youri Tielemans, que tenia 17 anys i 216 dies quan va jugar el seu desè partit amb l'Anderlecht contra el Dortmund el desembre del 2014. Es va haver d'esperar la irrupció de Lamine Yamal per tornar a actualitzar un rècord que portava vigent poc més de 10 anys. 

Culer més jove en arribar als 50 partits amb el Barça

Abans de la conclusió de la temporada 2023/24 encara faltava un rècord per emergir. El 19 de maig a l'Estadi Olímpic davant el Rayo Vallecano, la presència del 27 sobre el verd va suposar la seva participació número 50 amb la samarreta blaugrana. Una xifra redona que va atrapar amb 16 anys, 10 mesos i 6 dies. La història del FC Barcelona ja tenia una altra marca i Lamine Yamal n'afegia una més a la seva col·lecció personal. Va superar el registre de Bojan Krkic, que va arribar als 50 partits oficials amb 18 anys i 3 dies al mes d’agost del 2008. 16 anys més tard i amb una assistència sota la bota, el jugador de La Masia tancava un any ple de rècords amb el FC Barcelona. 

Debutant més jove de l'Eurocopa 

Aquesta història encara té més rècords per explicar després de la seva inclusió a la llista de Luis de la Fuente per a l'Eurocopa 2024. Acabada la temporada 2023/24 repleta de rècords amb el FC Barcelona, en el torneig que es disputava en territori alemany, Lamine Yamal tenia a l'abast destrossar més marques de precocitat. I ho va fer. El primer que va trencar va ser erigir-se en el futbolista més jove en disputar una Eurocopa amb 16 anys i 339 dies. Una marca que va batre des de la titularitat en el partit de la jornada 1 contra Croàcia. 

Assistent més jove de l'Eurocopa

No content amb aquest nou reconeixement de joventut en el seu primer partit en una Eurocopa es va treure del barret màgic amb una assistència davant el conjunt balcànic. Sens dubte que va ser una estrena brillant; va encarar, va driblar durant un total de 86 minuts i va firmar una passada de gol sensacional. En el 3-0, el davanter de La Masia va posar una centrada melòdica per a l'arribada de Carvajal. 

Futbolista més jove en jugar una eliminatòria d'Eurocopa

Amb 16 anys i 354 dies, es va apoderar d'una nova marca a l'Eurocopa. Els vuitens de final davant Georgia a Colònia va ser l'escenari que va presenciar aquest estratosfèric registre de Lamine Yamal, que va superar Bellingham, Musiala, el blaugrana Pedri i Marcus Rashford, que completen el Top5.

Golejador més jove de la història de l'Eurocopa

En les semifinals de l'Eurocopa davant França, va deixar a més d'un sense paraules. Amb només 16 anys i 362 dies va assolir una nova fita de precocitat en perforar la porteria francesa amb un xut ple de rosca i qualitat des de la frontal de l'àrea. El davanter encapçala la llista de golejadors més joves de l'Eurocopa amb més d'un any de marge. Lamine Yamal va esmicolar el rècord de Johan Vonlanthen que ho havia fet amb 18 anys i 141 dies. 

Futbolista més jove en jugar una final d'Eurocopa

Un partit més, dos rècords més. Amb la selecció espanyola a la final de l'Eurocopa, Lamine Yamal es va erigir en el futbolista més jove en jugar una final d'Eurocopa. Un registre que va enaltir amb una assistència de gol cap a Nico Williams en l'1-0 de la selecció espanyola davant Anglaterra. 

Jugador més jove en alçar un trofeu amb la seva selecció

La cloenda redona va ser alçar el trofeu col·lectiu i també el guardó individual de ser el millor jugador jove de l'Eurocopa. I com no, la glòria final va portar una nova marca de precocitat. Ni més ni menys que convertir-se en el futbolista més jove en alçar un trofeu internacional, Eurocopa o Mundial, amb la selecció. Amb 17 anys i 1 dia va experimentar la dolçor del títol superant a una llegenda com Pelé; el mític futbolista brasiler va guanyar el Mundial amb 17 anys i 249 dies. Espectacular es queda poc descriptiu. 

De moment, tanquem aquesta pàgina repleta de marques de joventut firmades per un extraordinari jove jugador. Continuarà, Lamine Yamal?

LAMINE YAMAL
Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut