10 coses que has de saber sobre Wojciech Szczęsny

10 coses que has de saber sobre Wojciech Szczęsny

El nou porter blaugrana pot ser poc conegut per a molt, tot i tenir una llarga trajectòria en equips d’altíssim nivell

El FC Barcelona té nou porter. Wojciech Szczęsny, el segon polonès de la història del Barça, defensarà la porteria culer fins al proper 30 de juny del 2025. Repassem a continuació 10 curiositats seves:

1. De les pistes de ball als camps de futbol

Tot i que va començar a jugar a futbol de ben petit, amb vuit anys, no va ser el seu primer esport, ja que primer ho va intentar amb els balls de saló, i també amb el llançament de javelina. “Tenia entre set i nou o deu anys. Era alt i crec que una mica rígid, però agafava bé els moviments”, recordava sobre el seu passat de ballarí.

2. Una nissaga de porters

La seva predilecció per la porteria no és una casualitat. El seu pare Maciej ja va ser porter, durant més d’una dècada, d’equips de renom com el Legia de Varsòvia o el Wisla de Cracòvia. I, el seu germà Jan, de 36 anys, també ha estat porters en equips de les categories inferiors del futbol polonès.

3. El Barça, amb un record especial

Szczęsny ha jugat 75 partits de la Champions League i, curiosament, el primer de tots va ser contra el FC Barcelona. El 16 de febrer del 2011, en el partit d’anada dels vuitens de final, va debutar a la màxima elit continental en un duel que els anglesos van vèncer per 2-1, amb el porter com a peça clau per a minimitzar un Barça amb Xavi, Iniesta, Villa, Pedro o Leo Messi. A la tornada, malauradament per ell, va lesionar-se en el minut 19, al Camp Nou, i el Barça va remuntar l’eliminatòria amb un 3-1.

4. Connexió polonesa

Tot i que no ha compartit equip amb cap dels jugadors del primer equip, sí que hi trobarà una cara més que coneguda al vestidor, la de Robert Lewandowski. Tots dos han estat una peça clau per a la selecció polonesa dels últims 15 anys. Des del 2009, el porter i el davanter han participat junts en un total de 71 partits, defensant els colors del seu país.

5. El penal aturat a Messi

El nou porter culer té l’honor d’haver-li aturat un penal a Leo Messi, ni més ni menys, que en un Mundial. Concretament a Qatar 2022, que acabaria guanyant l’Argentina, a la fase de grups ho va passar molt malament. En el tercer i últim partit del seu grup, els argentins necessitaven guanyar els polonesos per a poder passar, i tot i que ho acabarien fent, encara amb 0-0, Szczęsny va aturar un penal amb una gran acció. És un dels dos porters que han aturat un penal del millor de la història en un Mundial, juntament amb l’islandès Halldórsson el 2018.

6. Segon porter amb passat a la Juve

De tots els porters que han passat per la porteria del primer equip blaugrana, només n’hi havia un que tenia passat a la Juventus. Es tractava de Neto, que va jugar a Torí entre 2015 i 2017. Dues setmanes després, arribava Szczęsny a la Vecchia Signora. A més, encara per a més curiositat, l’actual equip de Neto és l’Arsenal, on també hi va estar Szczęsny. Pel que fa a la Roma, l’altre equip on ha jugat, és l’únic porter que ha passat per l’equip de la capital italiana i pel Barça.

Szczesny, amb Luis Suárez.
Szczesny, amb Luis Suárez.

7. Capaç d’asseure Buffon i Alisson

I, precisament a Itàlia va haver de treballar de valent per a ser titular. Primer, a la Roma, competia amb el brasiler Alisson, ara al Liverpool, mentre a la Juventus ho va fer amb un mite com Buffon, a qui va acabar relegant a la suplència. Ell mateix en feia broma en una entrevista el 2019: “Quan era a Roma vaig enviar Alisson a la banqueta. Ara, a la Juventus, el meu suplent és Buffon. La conclusió és que probablement sigui el millor del món i de la història”, ironitzava.

8. Millor porter de la Premier i la Serie A

Tant alt ha estat el seu nivell que estem parlant d’un porter que ha estat escollit com el millor de la Premier i el millor de la Serie A, dues de les millors lligues del planeta. A Anglaterra, la temporada 2013/14, ho va aconseguir juntament amb Petr Cech, amb qui va compartir guardó, mentre que a Itàlia ho va fer al curs 19/20, després de guanyar la tercera lliga seguida.

9. Un home de família

El Barça ha fitxat un jugador molt familiar. Des del 2013 comparteix la seva vida amb Marina Łuczenko, una cantant nascuda a Ucraïna i que va créixer a Polònia, on és una personalitat molt reconeguda. Amb ella ha tingut dos fills, en Liam, nascut el 2018, i la petita Noelia, nascuda el passat 3 de juliol.

10. En forma, i ara, motivat

Si bé és cert que havia anunciat la retirada el 27 d’agost, no va ser tant per un tema futbolístic. Ell mateix va dir: “El meu cos encara se sent preparat per a més reptes, però el meu cor ja no. Per això he decidit retirar-me”. Però, quan el Barça truca a la porta, el cor torna a bategar amb ganes de futbol, sembla.

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut