Tres partits contra el Benfica que haurien canviat la història culer

Tres partits contra el Benfica que haurien canviat la història culer

L'Estadi Wankdorf i l'Spotify Camp Nou han viscut precedents entre blaugranes i lisboetes que podrien haver transformat l'esdevenir al Vell Continent

Quan es parlen dels precedents entre Benfica i FC Barcelona, als culers amb més memòria els hi ve al cap la final de la Copa d'Europa de Berna. Una història desafortunada en els capítols barcelonistes al Vell Continent, que ha viscut partits transcendentals entre els dos equips que es veuran les cares el pròxim dimarts 21 de gener a Da Luz. 

Què hauria passat si el Barça no s'hagués topat amb els pals d'aquella final de Copa d'Europa de 1961? És evident que un trofeu més continental apareixeria al palmarès culer. I no és l'únic capítol davant el conjunt lisboeta que hauria pogut canviar l'esdevenir blaugrana. Repassem tres precedents que contenen molta literatura. 

Els pals quadrats de Berna

El 31 de maig de 1961, el FC Barcelona va experimentar una baixada als inferns al Wankdorfstadion de Berna davant el Benfica. Era la final de la Copa d'Europa, on els culers es van plantar després d'haver eliminat el Reial Madrid. Felicitat que s'estendria només començar el duel amb el gol de Sandor Kocsis. Poc s'albirava la desfeta barcelonista. 

Antoni Ramallets va ser el primer a experimentar la malastrugança d'aquell dimecres de 1961. L'excels porter barcelonista no va estar encertat en el canvi de guió del marcador. En un tancar i obrir d'ulls es va passar del 0-1 al 2-1 desfavorable. Primer, una mala sortida i després el sol, que va propiciar que no bloqués bé la pilota, van sembrar les dues primeres llavors de mala sort culer d'aquell llunyà matx contra el conjunt de les àguiles. 

Si s'hagués tractat d'un combat de boxa, el FC Barcelona s'hauria endut la final per bastants punts de marge. Tant abans del 2-1 com després del 3-2 definitiu, els d'Enrique Orizaola van sumar prou ocasions per construir un altre lluminós. Incomptables escomeses que van guardar quatre pilotes al pal. Una maleïda fusta que l'imaginari sosté que si hagués estat redona en comptes de quadrada, el Barça de Ramallets, Kubala, Luis Suárez, Kocsis o Czibor hauria sigut campió d'Europa. 

Berna (Saenz Guerrero-ANC)
Autor: Sáenz-Guerrero-ANC

Així doncs, el Benfica de Béla Guttmann va esvair la primera opció del FC Barcelona de tenir una Copa d'Europa al Museu, i va obrir el seu palmarès de Copes d'Europa. Actualitzat la campanya següent amb la segona i última Copa d'Europa que ha alçat l'equip de les àguiles. Perquè sobre seu ha planat la maledicció llegendària llançada per l'arquitecte hongarès d'un Benfica imparable. Acomiadat per discrepàncies salarials, el 1962, en ser acomiadat, Guttmann va vociferar que el Benfica no tornaria a guanyar la Copa d'Europa. I, de moment, així ha estat. 

La primera pedra de Wembley 1992

31 anys i sis precedents després, cinc amistosos, FC Barcelona i Benfica es van tornar a creuar a la Copa d'Europa. Aquella vegada la maledicció i el Dream Team van derrotar els lisboetes per dibuixar el primer pas important cap a la consecució de la primera Copa d'Europa culer.

El 15 d'abril de 1992, l'excels grup amb jugadors com Zubizarreta, Koeman, Laudrup, Amor, Bakero, Guardiola o Stoichkov va guanyar per 2-1 el Benfica en la darrera jornada de la fase de grups europea. Stoichkov i Bakero van ser els autors dels gols que van classificar el Barça per a la final de Wembley 1992

3326_01_25

Què hauria passat si els blaugranes entrenats per Johan Cruyff no s'haguessin trobat amb els lisboetes en la fase de grups continental de 1991/92? Qui sap? Però la resta és història i mesos més tard el Barça, gràcies al Dream Team que potser no s'hauria coronat i no hagués tingut tant de ressò en els llibres d'història barcelonistes sense derrotar els lisboetes en la fase de grups, escrivia la primera història d'amor a Europa amb Wembley. La primera Copa d'Europa ja estava en poder del FC Barcelona.

Relegats a l'Europa League 

El 23 de novembre de 2021 un xut plenament enroscat de l'exculer Yusuf Demir podria haver canviat la història del FC Barcelona al Vell Continent. Però el vital penúltim duel de la fase de grups de la Champions 2021/22 entre catalans i portuguesos va acabar en empat tot i el travesser del jove futbolista turc. Un 0-0 que va contribuir, posteriorment, a la presència culer a l'Europa League.

Benfica23112021-VctorSalgado_pic_2021-11-23_fcbvsbenfica_37

Sens dubte que no va ser l'estrena somiada a la Champions de Xavi com a entrenador blaugrana. Què hauria passat si aquell xut ple de qualitat de Demir hagués entrat en la xarxa de l'Spotify Camp Nou? Segurament que el Barça no s'hauria vist relegat a jugar l'Europa League després de 18 anys sense trepitjar la segona màxima competició continental.

Aquest és el darrer capítol entre Barça i Benfica que podria haver reescrit la història. El darrer precedent entre aquests dos conjunts que es veuran les cares en la nova Champions. Qui sap què passarà i si entrarà en les cròniques memorables dels enfrontaments entre barcelonistes i lisboetes. 

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut