El Centre de Documentació i Estudis torna a obrir les seves portes al públic en una nova seu, a Travessera de les Corts

El Centre de Documentació i Estudis torna a obrir les seves portes al públic en una nova seu, a Travessera de les Corts

Compta amb zona de consulta, arxiu, biblioteca i hemeroteca i reuneix més d’un miler de llibres, 280 publicacions, uns 7.000 expedients i 1,4 milions de fotografies

El Centre de Documentació i Estudis del FC Barcelona ha obert de nou les seves portes en una nova ubicació, a la Travessera de les Corts, 65-71 (accés 15 A del Camp Nou). El Centre, que des de la seva inauguració a finals del 1994 estava ubicat al segon pis del Museu, va haver de tancar temporalment al públic per les obres de manteniment i seguretat que es realitzen al Camp Nou en el marc de l’Espai Barça. El vicepresident primer Jordi Cardoner i la delegada de Cultura de la Junta Directiva, Teresa Basilio, han visitat el Centre per conèixer de prop les noves instal·lacions.

El nou Centre de Documentació té prop de 100 m² i disposa d’un espai de treball i una zona de consulta per al públic

Ara, s’inicia una nova etapa amb unes noves oficines de prop de 100 m² que disposen d’un espai de treball i una zona de consulta per al públic, i que es comuniquen directament amb un arxiu de documentació de 250 m² amb mòduls compactes.

El nou Centre ofereix una imatge més moderna i s’alinea amb la nova identitat de marca del Club, que s’està instal·lant a tots els suports i espais del FC Barcelona.

El Centre de Documentació és dipositari de la memòria històrica del Club mitjançant la custòdia i tractament arxivístic del seu patrimoni documental, assegurant la seva preservació i difusió a través de la recerca. Presta un servei transversal als diferents departaments del Club i també disposa d’un espai de consulta obert als socis, investigadors i públic en general. L’horari d’atenció del Centre de Documentació i Estudis del FC Barcelona és de dilluns a dijous, de 10 a 14 h i de 16 a 18 h, i divendres de 10 a 14 h.

En el Centre de Documentació es pot consultar informació especialitzada en el FC Barcelona i l’esport en general i aplega, a més de l’arxiu, una biblioteca i una hemeroteca. De fet, el Centre disposa de més de 1.050 llibres de temàtica esportiva, 600 dels quals amb contingut plenament blaugrana. A l’hemeroteca es poden consultar un total de 280 publicacions diferents, entre diaris, revistes i publicacions diverses. L’arxiu documental disposa d’uns 7.000 expedients descrits i l’arxiu fotogràfic també ha crescut espectacularment en els darrers anys i conté més d’1,4 milions de fotografies, 700.000 de les quals en format digital, a més de 250.000 negatius, que provenen del fons fotogràfic Horacio Seguí.

També cal destacar que el Centre ha rebut importants donacions d’expresidents i exdirectius del Club com les dels fons següents: Miró-Sans, Agustí Montal i Costa, Josep Lluís Vilaseca o Antoni M. Muntañola.

Tasca de recerca

Durant aquests anys la tasca de recerca del Centre ha permès elaborar exhaustives estadístiques de la història barcelonista que ha possibilitat, per exemple, la revisió de les xifres golejadores de mites blaugrana com Paulino Alcántara i César Rodríguez. A més, s’han fet importants troballes històriques, durant molt de temps desconegudes o oblidades. D’aquestes troballes cal destacar, entre d’altres, la crònica de Joan Gamper del primer partit del Barça a una publicació suïssa (1899); els primers Estatuts del Club (1902); la gènesi de l’escut actual, obra de Santiago Femenia (1910); la música i lletra de l’himne del Barça de l’any 1910, el primer de la història del Club i del futbol estatal; la informació i la imatge de la primera sòcia femenina del Barça, Edelmira Calvetó; informació sobre Francesc Xavier Casals, president blaugrana durant la Guerra Civil espanyola i durant molts anys ignorat; la música i lletra de l’himne del Barça del 1949, censurat i oblidat durant una llarga època per estar escrit en català; o l’informe de l’advocat Ramon Trias Fargas referent al fixatge d’Alfredo Di Stéfano (1953) on es desvelen importants novetats sobre aquest polèmic cas.

L’arxiu de documentació té 250 m² i disposa de mòduls compactes

Declaracions de Jordi Cardoner, vicepresident primer del FC Barcelona:

"El FC Barcelona fa 25 anys que va impulsar el Centre de Documentació i Estudis per conservar i recuperar el llegat històric del Club, una iniciativa que va ser pionera i que amb el pas del temps ha convertit aquest centre en un referent en el seu àmbit. El Centre de Documentació és un element més que ens diferencia com a 'Més que un club' i fem cert que aquest club pertany a tots nosaltres, dels qui hi som i dels qui no hi som. En aquest centre es guarda un record a tothom”.

“Som dels pocs clubs al món que poden presumir de guardar la seva història. Amb aquestes noves instal·lacions i una actualització dels mitjans tecnològics, vetllem per uns continguts històrics d'un elevat valor”.

Declaracions de Teresa Basilio, delegada de Cultura de la Junta Directiva:

"Pretenem obrir un centre de consulta obert a qualsevol persona, no només als socis, també als  historiadors, documentalistes o estudiants que estiguin fent un treball de recerca sobre temes vinculats al Barça i la seva història".

“Amb la inauguració de la nova seu millorem les condicions de treball i de conservació dels documents, amb un espai destinat exclusivament a l’arxiu documental, però també volem fomentar que el Centre sigui més proper i accessible per a tots aquells que vulguin conèixer la nostra història i divulgar-la, des d’historiadors fins a socis o aficionats interessats”.

 

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut