El Barça col·labora amb la FIFA en un estudi científic sobre el futbol femení
- Viber
- Messenger
- Copia l'enllaç
El mes de juliol passat, els responsables de l’Àrea de Salut del Barça Innovation Hub, el laboratori d’innovació esportiva que contribueix a millorar el rendiment dels atletes del Club, van presentar davant de la FIFA les primeres conclusions d’un estudi científic realitzat amb les jugadores professionals del FC Barcelona que consisteix a examinar diferents paràmetres mèdics i físics de les futbolistes, així com les seves respostes als entrenaments i a la competició. L’objectiu principal de l’estudi ha estat determinar l’impacte que té aquest esport en el cos de les atletes i, a partir de les conclusions obtingudes, poder optimitzar el rendiment esportiu i prevenir el risc de lesions de les futbolistes en general.
La FIFA ha finançat el projecte amb voluntat d’aprofundir en el coneixement mèdic del futbol femení, i el FC Barcelona ha estat el club escollit per a dur a terme aquesta recerca, tenint en compte la trajectòria i l’experiència prèvia en estudis de salut i medicina esportiva que el Club ha desenvolupat en els darrers anys a través del Barça Innovation Hub. Des del 2017, el Barça ha posat en marxa 31 projectes de recerca en medicina esportiva en l’àmbit dels diferents esports professionals del Club.
Pel que fa a aquest estudi, les proves van començar el juliol del 2018 i hi han participat 30 jugadores professionals. Durant aquest dos anys de recerca s’han definit diferents perfils fisiològics, antropomètrics, nutricionals i psicològics de les jugadores, que han requerit la participació de diferents especialistes en àrees com la traumatologia, la nutrició, l’endocrinologia, la ginecologia, la psicologia i la teoria de l’entrenament.
En total, s’han analitzat fins a 500 variables de cada jugadora. Les principals inclouen paràmetres clínics, com els antecedents patològics i les lesions; físics, com les dades subministrades a traves dels registres de GPS d’entrenaments i partits; ginecològics; antropomètriques, com el percentatge de greix i muscular; nutricionals, com els hàbits en l’alimentació, així com dades analítiques, de rendiment esportiu i psicològiques, com l’estat d’ànim i la percepció de fatiga.
Entre els primers resultats, l’estudi conclou que les jugadores de futbol tenen uns perfils i característiques ben definides, molt diferents a altres atletes, sobretot a aquelles que practiquen esports individuals. L’estudi també ha determinat la incidència que tenen els nivells hormonals i els cicles menstruals en l’adaptació a l'entrenament i a la competició i en la possibilitat de patir lesions. Aquestes primeres conclusions permeten dissenyar algunes mesures preventives consistents a monitoritzar els cicles menstruals i els hàbits dietètics i del son, així com fer controls analítics periòdics i enquestes per determinar l’estat d’ànim i la percepció de la fatiga. L’estudi encara no ha conclòs i durant els propers mesos es continuaran valorant les dades obtingudes per dissenyar noves estratègies preventives per optimitzar el rendiment físic i minimitzar el risc de lesions.
Declaracions de Marta Plana, Secretària de la Junta Directiva i Responsable del BIHUB.
“Aquest estudi amb la FIFA és un bon exemple d’alguns dels objectius principals que persegueix el BIHUB. Per una banda, treballar com a laboratori d’innovació amb l’objectiu de millorar el rendiment dels nostres atletes; en aquest cas, del futbol femení. I per una l’altra, fer-ho de la mà d’institucions i organismes internacionals que identifiquen el Barça com el partner idoni per dur a terme diferents projectes de recerca i d’innovació. Ara, l’objectiu és continuar treballant en aquest camp i ampliar noves línies d’investigació que permetin prevenir lesions i continuar millorant la salut i el rendiment de les nostres futbolistes”.
- Viber
- Messenger
- Copia l'enllaç