El FC Barcelona participarà en el projecte europeu TRIANKLE per desenvolupar teràpies regeneratives per a les lesions de turmell

El FC Barcelona participarà en el projecte europeu TRIANKLE per desenvolupar teràpies regeneratives per a les lesions de turmell

El projecte, en què el Club participa a través del Barça Innovation Hub, forma part del programa Horizon 2020, el més important d’Europa en l’àmbit de la innovació

El FC Barcelona, a través del Barça Innovation Hub, el laboratori de recerca i innovació del Club, és una de les 12 entitats que formen el consorci TRIANKLE, un ambiciós projecte de recerca d’àmbit europeu que s’ha presentat avui i que té com a objectiu desenvolupar teràpies regeneratives en forma d’implants per a la regeneració dels teixits articulars del turmell, lesions que tenen un gran impacte en la qualitat de vida de diferents segments de la població i en l’economia dels sistemes sanitaris dels països de tot el món. El Barça participa en aquest projecte, que forma part del programa europeu Horizon 2020, el més important en innovació, després d’haver guanyat una convocatòria europea de finançament públic presentant la millor proposta en el seu àmbit d’actuació.

El projecte TRIANKLE, que compta amb un pressupost global de 5,9 milions d’euros, es posarà en marxa a partir del proper mes de gener i durant els propers quatre anys les empreses i institucions que formen part del consorci tindran com a objectiu desenvolupar implants personalitzats bioimpresos amb tecnologia 3D i fabricats a base de col·lagen i gelatina per a pacients que pateixen tendinopaties comunes, com els trencaments parcials del tendó d’Aquil·les, i les lesions del cartílag articular i osteoartritis. 

Les tendinopaties i les osteoartritis són patologies molt habituals, especialment entre persones d’edat avançada, dones i esportistes professionals i ambdues tenen un gran impacte en la qualitat de vida i en l’economia dels sistemes sanitaris de tot el món. Es calcula que l’osteoartritis genera un cost de 76.500 milions d’euros a la UE cada any, mentre que les tendinopaties representen una despesa estimada de 140.000 milions d’euros. 

El projecte TRIANKLE pretén omplir l’absència de tractaments efectius que hi ha en l’actualitat per curar aquestes dolències. Cap de les alternatives, tant quirúrgiques com no quirúrgiques, que hi ha actualment han tingut èxit a llarg termini i sovint els teixits tractats no arriben a recuperar la força i la mobilitat per complet. En aquest context, l’objectiu d’aquesta iniciativa serà reduir el temps de recuperació en un 50% i recuperar les ràtios de funcionalitat del teixit lesionat fins a un 10 o un 15 per cent. 

Un projecte que beneficia la societat 

El Barça participa en el projecte a través de l’àrea de salut del Barça Innovation Hub, després d’haver presentat la millor proposta pel seu àmbit d’actuació en la convocatòria de finançament públic que es va fer pel projecte. La principal tasca del Club en aquesta iniciativa consistirà en realitzar les valoracions preclíniques d’aquests implants i aportar les valoracions de grups de pacients com els esportistes dels esports amateurs del club i de l’Agrupació de Jugadors del FC Barcelona. Un altre dels objectius és el de contribuir a la difusió i promoció d’aquesta iniciativa que, d’altra banda, encaixa a la perfecció amb un dels principis del BIHUB com és el fet que els seus projectes contribueixin no solament a millorar el Club, sinó també el món de l’esport i la societat en general.  

El FC Barcelona forma part del consorci TRIANKLE juntament amb altres onze entitats de cinc països europeus -Alemanya, Suècia, Espanya, Països Baixos i Regne Unit- que representen un ampli espectre que inclou empreses privades especialitzades en biomaterials i tecnologia d’impressió en 3D, centres d’investigació, universitats, entitats esportives, fundacions i institucions sanitàries. En concret, les altres entitats que en formen part són: Naturin Viscofan GmbH, soci industrial i coordinador del projecte; les empreses Cellink AB, Cambridge Nanomaterials Technology i Gradocell SL, dos centres d’investigació: Fraunhofer Gesellschaft Zur Foerderung Der Angewandten Forschung E.V. i Acondicionamiento Tarrasense Associacion (LEITAT); tres Universitats: University of Sttutgart, Universidad del País Vasco y Eindhoven University of Technology, i dues fundacions: la Osteoartritis Foundation International i la Fundació Clínic per a la Recerca Biomèdica 

El projecte TRIANKLE contribuirà a impulsar el potencial de la tecnologia d’impressió en 3D per a aplicacions mèdiques regeneratives i, en última instància, permetrà la comercialització de solucions regeneratives personalitzades amb aquesta tecnologia. D’altra banda, el projecte comporta la constitució d’una plataforma tecnològica per desenvolupar futures teràpies regeneratives de teixits articulars per a altres articulacions. 

Aquest no és l’únic projecte en què el Barça participa en el marc del programa europeu H2020. El Barça Innovation Hub, juntament amb el Barcelona Supercomputing Centre, forma part ja d’aquest programa amb el projecte IOTwins, un sistema innovador que aplica la Internet de les coses i la Intel·ligència Artificial i que servirà per analitzar i predir el moviment de persones dins i fora de les instal·lacions del Club i per tant optimitzar-ne la gestió. Aquesta nova participació, en aquest cas dins del consorci TRIANKLE, torna a posicionar el Barça com a gran laboratori per a la innovació a nivell internacional.

 

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut