‘Només valorant la diversitat, podem aconseguir la igualtat’

‘Només valorant la diversitat, podem aconseguir la igualtat’

El Barça celebra el Dia Internacional de les Dones amb una campanya que posa el focus en la necessitat d’entendre i acceptar les diferències entre les persones, per tal d’avançar en el camí cap a la paritat

El Club reforça la seva aposta de seguir treballant per avançar cap a la igualtat de gènere, tant dins el món de l’esport com en la societat en general, i amb motiu del Dia Internacional de les Dones, que se celebra el 8 de març, impulsa la seva nova campanya #WeAreAllDifferent8M.

Fins que no acceptem que tots som diferents –dones de dones, dones i homes, homes i homes- no serà possible assolir la paritat. Aquest és el concepte sota el qual es desenvolupa aquest any l’acció de visibilitat i conscienciació que impulsa el Barça, i que s’ha plasmat en una peça audiovisual protagonitzada per diferents jugadores i jugadors blaugrana, juntament amb diferents dones vinculades al Club, que posen en relleu l’important paper que juguen en el dia a dia de l’Entitat.

El llançament de la peça audiovisual suposa la culminació de la campanya posada en marxa pel Club, que advoca per la necessitat de reconèixer la diversitat per avançar cap a  la igualtat. Una crida que també es va fer visible aquest cap de setmana amb una acció durant els partits de Lliga disputats pels equips blaugrana. Així, el primer equip femení i masculí van saltar al terreny de joc en els seus respectius partits de Lliga, lluint una edició especial de la primera equipació, amb el qual posaven el focus en aquells atributs que els distingeixen. En concret, els jugadors del primer equip de futbol femení i masculí van incorporar a la samarreta que van lluir durant la prèvia del partit un patch amb la pregunta “What makes you different?” (Què et fa diferent?).

A l’esquena de les samarretes es van substituir el seu noms al dorsal per un tret rellevant del seu caràcter i forma de ser, i que els fa diferents, escollida per cadascuna de les jugadores i els jugadors. Així, per exemple, les jugadores del femení van escollir AMBICIÓ, FORÇA, CORATGE, PASSIÓ o RENDIMENT. Mentre que pel que fa als homes de Ronald Koeman, van optar per ESFORÇ, RESPECTE o OPTIMISME. Els 2 equips, a més,  van substituir el número de la samarreta per un 8M, en referència a la data de celebració del Dia Internacional de les Dones.Ambdós conjunts van lluir, a més, un braçal de color lila durant el partit, igual que els equips d’handbol i hoquei patins, que també van tenir partit de competició oficial aquest dissabte, i les seccions amateurs.

Després dels partits del dissabte, vàries de les samarretes dels jugadors i jugadores del primer equip masculí i femení amb el disseny especial celebrant la diversitat se subhastaran amb l’objectiu de recaptar fons que es destinaran a finançar els programes d’inclusió de la Fundació Barça.

Juntament amb les accions de partit, a les xarxes socials del Club durant el dia d’avui es convidarà els aficionats blaugrana a posar en valor la diversitat penjant una imatge seva en el seus perfils on es mostrin fent el símbol matemàtic de la diferència (≠) i utilitzant el hashtag  #WeAreAllDifferent8M. En aquesta mateixa línia, des dels comptes del Barça es publicaran al llarg del dia d’avui diferents imatges amb els jugadors blaugrana realitzant aquest símbol de la diferència.

El Barça i la dona 

Al llarg de la història del Club diferents dones han marcat l’evolució de l’entitat blaugrana, començant per Edelmira Calvetó, que el 1913, sota la presidència de Joan Gamper, va ser admesa com a sòcia barcelonista posant a prova les normes i les convencions del moment, que limitaven aquesta opció als homes.

Per retre homenatge a la seva figura, l’any 2011 el Barça va impulsar la creació del grup Edelmira Calvetó, amb l’objectiu de recuperar la memòria històrica de la dona barcelonista, reivindicar el paper de les sòcies, promoure el protagonisme de la dona dins del Club i reflexionar sobre el paper de la dona en l’esport. Entre les activitats que porta a terme aquesta associació hi ha, a més, el Premi Edelmira Calvetó, que distingeix aquelles persones o col·lectius que han treballat per la igualtat i el reconeixement de la dona, o la Beca Edelmira Calvetó, llançada juntament amb la UPC per promoure l’accés professional al món de l’esport i la tecnologia de noies estudiants d’Enginyeria Informàtica o de Telecomunicacions.

Una altra dona que va marcar la història de Club va ser Anna Maria Sagi, la primera dona a formar part d’una Junta Directiva del FC Barcelona el 1934, sota la presidència de Josep Suñol. Als seus 27 anys encarnava un model de dona independent i moderna, que va abanderar la lluita de la dona per conquistar el seu espai en la societat.

Des del punt de vista de la perspectiva de gènere la Fundació Barça hi treballa en els seus programes propis de manera transversal. Així mateix es promou la participació de nenes i joves en els programes i també la promoció d’educadores, que en alguns dels projectes són fins i són un percentatge més alt que d’educadors”.

Així mateix, el Barça commemora aquest any el 50 aniversari del primer partit que el 25 de desembre del 1970 va disputar al Camp Nou l’equip de dones Selecció Ciutat de Barcelona, considerat com l’embrió del futbol femení blaugrana. Com a part dels actes de commemoració d’aquesta data, el 6 de gener passat el Barça Femení, que des del 2019 juga a l’Estadi Johan Cruyff, van saltar a la gespa en el mateix escenari per disputar per primer cop un partit oficial al Camp Nou a la història del Club, una fita que arriba sis anys després de la seva professionalització.

Precisament, el Club va ser pioner a l’estat espanyol en la professionalització del seu equip femení l’any 2015. I també va ser el primer a realitzar la primera gira mixta el 2018 als Estats Units, marcant també una altra fita històrica aquell mateix any en tancar un acord de patrocini amb STANLEY, amb què la marca nord-americana es convertia en el primer patrocinador de la samarreta del  Barça Femení. Una aliança basada en valors compartits com l'esforç, l'ambició i el respecte, i que permetia donar un nou impuls i visibilitat a l'esport femení.

 

 

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut