La representació blaugrana als Jocs Paralímpics de Tòquio 2020
- Viber
- Messenger
- Copia l'enllaç
Els Jocs Paralímpics de Tòquio donaran el tret de sortida el 24 d’agost. Una cita en la qual el FC Barcelona també hi serà present, amb tres representants. Xavi Porras, en la prova de salt de llargada, Guillermo Rojo, com a guia en la prova dels 400m, i Óscar Trigo, seleccionador del combinat espanyol de bàsquet en cadira de rodes. Tres persones que representen tres rols diferents en uns Jocs Paralímpics i en tres modalitats diverses: l’esportista, el guia i l’entrenador.
Xavi Porras, més de 15 anys al Barça i cinquens Jocs
L’olotí Xavi Porras és qui porta més temps al Club dels tres representants a Tòquio. L’atleta, al Barça des del curs 2005/06, disputarà els seus cinquens Jocs Olímpics –quarts com a culer- amb un clar objectiu: gaudir. Arriba a Tòquio després de fer un salt de 6,36 metres, la seva segona marca personal, que li va valer un bitllet per a la cita. I ara ho té clar: “L’objectiu és gaudir de l’esport i de tot el procés que suposen uns Jocs”.
Xavi Porras buscarà la seva segona medalla olímpica a Tòquio
El seu gran objectiu era poder compartir aquesta gran cita amb la seva família, en especial amb el seu fill petit Marc, que, a diferència de la seva filla Egara, encara no havia nascut als Jocs Paralímpics de Rio de Janeiro. Així, reconeix que fer-ho sense públic no serà el mateix: “L’absència del públic serà un punt diferencial. Uns Jocs és com veure un Clàssic durant molts dies i es trobarà a faltar viure l’ambient de la gent i no poder visitar la ciutat”.
Porras intenta ser positiu en l’absència del públic i la disputa de la cita olímpica un any més tard del previst: “Els atletes i saltadors cecs sempre necessitem cert silenci perquè el nostre guia o entrenador ens faci indicacions. En això l’absència de públic ens pot ajudar una mica, si intentem ser positius”.
“La meva principal motivació era que la meva família i els meus fills em poguessin acompanyar a Tòquio”
“ Xavi Porras
A punt de complir 40 anys, Porras afrontarà, doncs, aquests Jocs amb il·lusió malgrat la pandèmia. En el seu palmarès olímpic hi destaca la medalla de bronze a triple salt de Pequín 2008, així com el quart lloc aconseguit a la capital xinesa en la prova de salt de llargada. També el cinquè lloc en triple salt i salt de llargada de Londres 2012 o el sisè lloc en longitud de Rio 2016.
L’objectiu d’Óscar Trigo amb el bàsquet en cadira de rodes, fer medalla
Óscar Trigo, actual entrenador del bàsquet en cadira de rodes blaugrana i que ha tornat al Club aquest estiu per iniciar la seva segona etapa, afronta la seva segona cita olímpica de forma presencial com a seleccionador espanyol. “La preparació ha estat totalment al contrari de l’habitual. Tenim el dubte de com començarem a competir perquè el 20 o 21 de juliol va ser el darrer partit i hem estat un mes només entrenant”. “Conec l’equip i sé que té un gen competitiu brutal, si bé serà una competició molt exigent”, afegeix Trigo.
Óscar Trigo buscarà la seva primera medalla com a seleccionador
“Els equips competirem en un estat de fora de competició a causa de la situació que ha generat la Covid-19 i generarà moltes sorpreses a la fase de grups”, explica Trigo. La selecció espanyola de bàsquet en cadira de rodes s'enfrontarà a la República de Corea, Canadà, Colòmbia i Turquia a la fase de grups, que comença el dimecres 25 d'agost.
“La Vila d’uns Jocs Paralímpics uneix totes les realitats socials que hi ha al món, amb tota la diversitat funcional i les cultures”
“ Óscar Trigo
A nivell personal, el tècnic blaugrana i de la selecció espanyola explica que “estar 31 dies fora de casa es fa molt dur i és quelcom que no hem viscut cap de nosaltres al haver estat 14 dies de concentració en bombolla al CAR de Sierra Nevada abans de marxar cap a Tòquio. Només tenim ganes de competir”.
Óscar Trigo també es refereix a la vessant més humana de la Vila d'uns Jocs Paralímpics: “Pots veure realitats espectaculars. Uneix totes les realitats socials que hi ha al món, amb tota la diversitat funcional i les diferents cultures”.
Guillermo Rojo, l’atleta del Barça amb l’objectiu de ser astronauta
Fa cinc temporades que és atleta del FC Barcelona. Aquest any assolirà un dels seus somnis: disputar uns Jocs. I és que Guillermo Rojo fa de guia a Gerard Descarrega, atleta català de 400 metres amb discapacitat visual que no forma part del FC Barcelona.
Rojo és il·lusió, optimisme i moltes ganes de viure la primera cita olímpica. “Fa tres anys que portem treballant molt dur amb el Gerard i estem segurs que podem lluitar per tot”, explica l’atleta blaugrana. La pandèmia, però, també genera incertesa: “A banda dels atletes que han competit als europeus no sabem com arriben la resta d’atletes d’arreu del món”.
“A través del Barça Innovation puc seguir formant-me en la meva vessant de preparació d’astronautes”
“ Guillermo Rojo
L’atleta culer es mostra molt agraït al Barça, ja que la secció d’atletisme li permet “entrenar en les millors condicions dins l’atletisme que en general és un esport amateur”. “Estic molt agraït a la secció d’atletisme i, a nivell formatiu, em permet seguir formant-me per preparar físicament a astronautes, a través del Barça Innovation Hub”, comenta.
Guillermo Rojo, guia de Gerard Descarrega amb la selecció espanyola
El calendari dels blaugranes a Tòquio
BÀSQUET EN CADIRA DE RODES (Óscar Trigo)
Dimecres, 25 d’agost (13.30 hores)
Espanya-República de Corea
Dijous, 26 d’agost (02.00 hores)
Canadà-Espanya
Divendres, 27 d’agost (07.45 hores)
Espanya-Colòmbia
Dissabte, 28 d’agost (02.00 hores)
Turquia-Espanya
Diumenge, 29 d’agost (13.30 hores)
Espanya-Japó
SALT DE LLARGADA (Xavi Porras)
Divendres, 27 d’agost (12.00 hores)
400 METRES (Guillermo Rojo)
Dissabte, 28 d’agost (05.00 hores)
- Viber
- Messenger
- Copia l'enllaç