Frenkie de Jong: “Les dades m’han ajudat a millorar com a jugador”
- Viber
- Messenger
- Copia l'enllaç
De Jong ha estat un dels noms destacats d’avui dijous de l’Sports Tomorrow Congress (WOM+N)2021. En una conversa enregistrada -el jugador es troba concentrat amb la selecció holandesa- amb la responsable de Science i Data Analytics de l’Ajax, Vosse de Boode, l’holandès ha explicat que és partidari que els jugadors puguin disposar del major nombre de dades -físiques, tècniques i tàctiques- per contrastar el seu rendiment i millorar com a jugadors.
De Jong ha començat explicant l’anècdota que quan va debutar amb l’Ajax va rebre alguns comentaris que deien que era un jugador amb qualitat tècnica però que li faltava físic i era massa lent. El dia següent de Jong va anar a veure els analistes de l’equip per preguntar-los per les seves estadístiques, sobretot en els esprints de velocitat. “Volia saber si era prou ràpid. El fet de conèixer els meus números em va donar confiança. La gent deia que no era suficientment ràpid, però les dades després ho desmentien i això em va donar seguretat”.
Des de aleshores, el centrecampista confia molt en les dades i en la informació que li proporcionen, que li serveixen per valorar el seu rendiment i comparar-se a amb els seus companys i rivals.
El ventall d’informació que pot rebre un jugador ha crescut exponencialment en els darrers anys. Fa uns anys les dades en el futbol es limitaven a poc més de comptabilitzar els gols marcats, les assistències i els gols encaixats. Ara l’espectre s’amplia amb paràmetres físics i tàctics que són d’una gran utilitat, segons De Jong. “Jo no soc un jugador que destaqui quant a gols o a assistències, i de vegades fèiem broma d’això amb els meus companys. Però un dia, a l’Ajax, ens van presentar unes dades referents a aspectes tàctics i em va sorprendre veure com en situacions relacionades amb la fase de construcció de les jugades que acaben en gol jo sortia com un dels destacats. Amb dades com aquestes a la mà vaig poder tornar les bromes als companys”.
El seu interès pel Big Data aplicat al món del futbol arriba al punt de creure que seria d’una gran utilitat que els jugadors poguessin disposar d’una App on hi hagués disponible tota la informació -física, tàctica i tècnica- i que cada futbolista pogués consultar segons el seu criteri o les seves necessitats. “Hi ha jugadors que no li presten massa atenció però en el meu cas crec que les dades són un element que t’ajuda a millorar. Després dels partits i d’alguns entrenaments pregunto quins han estat els meus números per veure si responen a les sensacions que he tingut. És bo tenir aquesta informació perquè et dona una foto real del que has treballat”, explica.
El Big Data no només serveix a jugadors i tècnics per avaluar el rendiment, sinó per renovar contractes o decidir quins clubs o quina competició els encaixa més per al futur. Un clar exemple és el del futbolista Kevin de Bruyne. El jugador belga, sense agent, va contractar un equip de Big Data per calcular el seu valor i negociar amb el Manchester City la seva renovació. De Jong reconeix que ja va fer quelcom similar abans de fitxar pel Barça, ja que va demanar al departament d’anàlisis de l’Ajax dades de LaLiga i del Barça i d’alguns dels seus jugadors en particular per poder-se comparar. De Jong no descarta fer el mateix de cara al futur i afegeix que “les dades són un element que tant jugadors com agents tindran cada cop més en compte per decidir quina competició o quin club és més idoni per a les seves característiques. La sensació de cada jugador és important, però les dades poden ajudar a decidir”, ha afirmat.
- Viber
- Messenger
- Copia l'enllaç