Austràlia: sempre hi ha una primera vegada
- Viber
- Messenger
- Copia l'enllaç
Falten molt pocs dies perquè el Barça jugui a l'Accor Stadium de Sydney contra un combinat de jugadors de l'A-League australiana. Serà el proper 25 de maig, un cop acabada la Lliga 2021/22.
Aquesta serà la primera vegada en els 123 anys d'història del Club en què el FC Barcelona jugui un partit a terres australianes. Serà, també, el primer cop que s'enfronti a un rival del país dels coales i els cangurs.
D'aquesta manera, passarem de 67 a 68 països* on el Barça ha jugat alguna vegada un partit al llarg de la seva història.
Partits jugats pel Barça arreu del món
UEFA: Països Baixos (102); França (68, incloent-hi Mònaco); Alemanya (63); Anglaterra (56); Itàlia (54); Portugal, Suïssa (24); Bèlgica (22); Escòcia (17); Grècia (15); Ucraïna (11); Dinamarca (10); Suècia, Turquia (8); República Txeca, Polònia, Rússia (7); Bulgària, Sèrbia (5); Àustria, Hongria (4); Croàcia, Xipre, Islàndia, Noruega, Romania (3); Albània, Andorra, Bielorússia, Irlanda del Nord, República d'Irlanda (2); Finlàndia, Geòrgia, Israel, Letònia, Luxemburg, Malta, Eslovàquia i Gal·les (1)
Conmebol: Veneçuela (14); Argentina (13); Equador (5); Colòmbia (4); Uruguai (3); Xile, Paraguai i Perú (1)
Concacaf: Estats Units (34); Mèxic (20); Curaçao i el Salvador (1)
CAF: Marroc (8); Algèria (4); Egipte i Sud-àfrica (2)
AFC: Japó (17); Xina, Aràbia Saudita (3); Corea del Sud, Tailàndia, Emirats Àrabs Units (2); Hong Kong, Kuwait, Macau, Malàisia, Qatar i Austràlia (1)
*El llistat compta com un ‘país’ tots aquells que són un membre actual de la FIFA. Per tant, equips de l'antiga Txecoslovàquia, Alemanya de l'Est, URSS i Iugoslàvia estan inclosos en els que són els seus països actuals. Els partits al Marroc i Algèria estan considerats abans que tinguessin una federació independent. Mònaco (que el Barça ha visitat cinc cops) figura dins de França, mentre que Palestina no està inclosa en el llistat, on el Barça va ser-hi amb motiu del 'Peace Tour' l'any 2013 però no hi va arribar a jugar.
Els Països Baixos són, de llarg, els que sumen més partits del Barça al llarg de la seva història. La raó? Els múltiples partits de pretemporada del Barça allà durant l'etapa de Johan Cruyff i Louis van Gaal com a tècnics.
En canvi, si només comptabilitzem visites individuals, sense tenir en compte el nombre de partits jugats durant cada visita, els Països Baixos cauen de la primera a la cinquena posició de la llista. El país amb més visites és Alemanya (55), seguit de França (52), Anglaterra (51), Itàlia (48), Països Baixos (39), Portugal (23), Bèlgica (20), Suïssa (17), Escòcia (15) i els Estats Units (13).
Els rivals més habituals (per països)
La cosa canvia si analitzem les diferents nacionalitats dels equips als quals s'ha enfrontat el Barça (sense tenir en compte la seu del partit i incloent compromisos jugats a Barcelona o a altres indrets de l'estat espanyol). En aquest cas, un nou país lidera la llista: Anglaterra.
Andrés Iniesta, en el recordat partit del Barça a Stamford Bridge l'any 2009.
El FC Barcelona ha jugat un total de 178 partits contra diferents equips anglesos. El Top-10 el completen Alemanya (152 partits), Itàlia (143), Països Baixos (126), França (125), Portugal (67), Brasil (60), Bèlgica (58), Suïssa (43) i la República Txeca (40).
Crida l'atenció que els rivals brasilers siguin els setens de la llista quan el Barça no ha jugat MAI un partit al Brasil.
Neymar Jr, durant el Trofeu Joan Gamper contra el Santos l'estiu del 2013
Més enllà dels combinats UEFA, el Brasil (60 partits) és seguit per l'Argentina (37), Mèxic (31), l'Uruguai (19) i els Estats Units (11).
A banda del Brasil, les altres nacionalitats contra les quals s'ha enfrontat el Barça sense haver jugat mai al seu país són Líbia (un amistós amb l'Al-Ittihad al Camp Nou el 2003) i Bolívia (un amistós amb el Bolívar a la Ciutat Esportiva el 2009).
Amistós amb l'Al-Ittihad al Camp Nou l'any 2003.
Els rivals més habituals (per equips)
També resulta interessant fer un cop d'ull als equips als quals el Barça s'ha enfrontat més vegades, comptant partits oficials i amistosos. El rival més habitual al llarg de la història ha estat l'AC Milan (29 partits), seguit pel Benfica (23), el Bayern Munic (22), l'Inter de Milà (22), la Juventus (22), el Chelsea (19), el Manchester United (18), el París Saint-Germain (18) i el Celtic, el Dinamo Kíiv i el PSV Eindhoven (tots amb 16).
Ronaldinho, a San Siro, a l'anada de la semifinal de Champions 2005/06.
Fora dels equips de la zona UEFA, hi ha un triple empat entre Boca Juniors (Argentina), Peñarol (Uruguai) i Vasco da Gama (Brasil), contra els quals el Barça s'hi ha enfrontat en 11 ocasions.
Seguint aquest trio, figuren el Botafogo brasiler (8 partits); el Guadalajara (Mèxic), Nacional (Uruguai) i el Santos (Brasil) (tots amb 7); l'Amèrica (Mèxic) i l'Inter de Porto Alegre (Brasil) (tots dos amb 6) i River Plate (Argentina) (5).
Les principals fites internacionals del Barça
1899: El primer partit del Barça contra un rival forà va ser precisament el primer partit de la història del Club. El rival, una comunitat de jugadors anglesos residents a Barcelona.
1904: El primer viatge a l'estranger per jugar un amistós va ser per enfrontar-se a l'Stade Toulousain de França. El mateix any, l'Stade Toulousain també es va convertir en el primer equip estranger a visitar Barcelona, si no és que comptem un partit del 1900 contra la tripulació d'un vaixell britànic, el HMS Calliope.
1907: La derrota més àmplia del Barça contra un rival estranger va ser un 9-1 contra l'Olympique Marsella francès.
1925: El primer partit contra un equip no europeu va ser un amistós a Les Corts, contra el Nacional de l'Uruguai.
1928: El primer partit del Barça fora d'Europa va ser contra un onze argentí a Buenos Aires.
1932: El primer partit al continent africà va ser un amistós contra l'ASMO Oran d'Algèria, tot i que en aquella època el territori encara corresponia a França. Aquella gira també va viure la golejada més gran contra un equip no europeu: un 1-11 contra el Gallia Sports d'Algèria.
1937: El primer partit a Nord-amèrica va ser contra el Club Amèrica de Mèxic al Parque España a Ciutat de Mèxic, l'inici d'una llarga gira per Mèxic i els Estats Units.
1957: La derrota més àmplia del Barça contra un equip no europeu va ser un 2-7 contra el Vasco de Gama brasiler.
1990: El primer partit a l'Àsia va ser contra un onze de la J-League XI en un partit disputat a Tòquio.
1992: La victòria més àmplia del Barça contra un equip estranger és un 1-20 contra l'Smilde dels Països Baixos.
2022: El partit del Barça a Sydney serà el primer del Club a Oceania (tot i que Austràlia és oficialment un membre de la Confederació Asiàtica de Futbol).
- Viber
- Messenger
- Copia l'enllaç