El FC Barcelona impulsa la reforma dels Estatuts i obre un procés participatiu dels seus socis i sòcies

El FC Barcelona impulsa la reforma dels Estatuts i obre un procés participatiu dels seus socis i sòcies

De manera telemàtica es podran aportar idees, suggeriments i propostes per a l’actualització i millora de la Carta Magna del Club. Es preveu que la proposta, que serà formulada per la Junta Directiva, se sotmetrà a aprovació a la propera Assemblea Ordinària del Club.

La Junta Directiva del FC Barcelona ha aprovat la creació d’una Comissió per a la Reforma dels Estatuts i impulsar un procés participatiu dels seus socis i sòcies perquè participin en aquesta adaptació dels Estatuts als nous temps que vivim.

L’objectiu és recollir idees, suggeriments i propostes per a l’actualització i millora del conjunt de normes pel qual es regeix l’activitat del Club. Una realitat que canvia constantment, també a causa de la irrupció de les noves tecnologies i les noves possibilitats que ofereix en la participació en la vida social del Club, com s’ha pogut constatar en els darrers mesos amb el referèndum telemàtic per al finançament de l’Espai Barça i amb l’Assemblea Extraordinària telemàtica per aprovar el patrocini de Spotify.

Aquestes aportacions es podran fer a partir d’aquest dilluns 16 de maig, i durant un mes, a través d’un site específic al web del Club. La previsió és sotmetre la proposta resultat d’aquest procés a l’aprovació dels socis i sòcies compromissaris a la propera Assemblea Ordinària.

El Club també té previst impulsar trobades amb grups de socis i sòcies per escoltar totes les propostes, inquietuds i suggeriments que cal incloure en la nova proposta d’Estatuts.

Comissió de treball per vetllar pel procés

La  Comissió de Treball per portar a terme aquest procés de reforma estatutària està  conformada per la vicepresidenta Elena Fort; pel secretari de la Junta, Josep Cubells; pel membre de la Comissió de Disciplina Ramon Esteve; pels membres de la Comissió Econòmica Jaume Guardiola i Jaume Carrasco; pel notari Joan Carles Ollé; i pel síndic dels socis i sòcies del Club, Joan Manel Trayter.

Darrera actualització

El mes d’octubre passat l’Assemblea va aprovar la darrera modificació dels Estatuts. Els articles modificats van introduir en el text de la Carta Magna qüestions relatives a la promoció dels valors democràtics, la igualtat i la no discriminació; l’erradicació de les actituds masclistes, homòfobes i racistes en l’àmbit social i de l’esport, van incorporar que l’ingrés d’un nou soci o sòcia es pugui fer de manera telemàtica; que l’augment del nombre de components de la Junta Directiva passés de 21 a un màxim de 25 membres.

La reforma també va incloure que la reducció de la durada del mandat passés de sis a cinc anys naturals; es va ampliar el codi ètic a totes les persones empleades del Club i es va introduir un nou article relacionat amb la Comissió d’Ètica i Transparència. Així mateix, es van aprovar dues disposicions transitòries, la primera que la modificació de la durada del mandat no afectaria l’actual Junta Directiva, i la segona, que a conseqüència de les pèrdues registrades i l’endeutament del Club en el moment d’aprovar-se els comptes relatius a l’exercici 2020/21, l’article 67 queda provisionalment en suspens i sense efectes fins a la restitució del patrimoni net positiu.

Declaracions de la vicepresidenta Elena Fort

 

“Entenem que en els actuals temps que corren, hem de fer un replantejament de moltes coses que hi ha als Estatuts i per això iniciem aquest procés en què des de la part interna hi ha una comissió que està treballant en les diverses modificacions que s’han de fer. Però entenem que, amb la voluntat de fer participar els socis en totes les decisions del Club, és fonamental obrir un procés participatiu, que no s’ha donat mai en aquest Club, perquè tots els socis puguin expressar a traves del web totes aquelles propostes que considerin essencials per tal de modificar aquests Estatuts i que se’ls sentin seus i propis”.

Històric de les reformes estatutàries

Els Estatuts del Club han anat adaptant-se als temps viscuts al llarg dels seus 122 anys d’història, amb diverses reformes que han anat de la mà dels canvis socials i institucionals viscuts en cada etapa. Al marge de constituir el document que recull el conjunt de normes per les quals es regeix l’activitat del Club, els Estatuts configuren una eina destacada per conèixer la realitat política, econòmica i social del nostre país.

Els primers estatuts del FC Barcelona es remunten al 1902, tres anys després de la fundació del Club, i contenien un total de vint articles. Posteriorment, el Club ha tingut nous estatuts al 1911, 1921, 1927*, 1932, 1940, 1950, 1955, 1959, 1964, 1967, 1973, 1981, 1992, 2001, 2009, 2013, 2018 i 2021.

A l'enllaç següent  podreu consultar els Estatuts que ha tingut el FC Barcelona al llarg de la seva història:

*Els Estatuts del 1927 no estan disponibles al Centre de Documentació i Estudis del FC Barcelona

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut