30 anys de la inauguració dels Jocs Olímpics de Barcelona

30 anys de la inauguració dels Jocs Olímpics de Barcelona

Aquest dilluns és l’aniversari d’aquesta important efemèride per a la Ciutat Comtal. Repassem, en clau blaugrana, uns Jocs en què el Camp Nou i el Palau Blaugrana van albergar algunes competicions

El 25 de juliol sempre serà una data per a la història de Barcelona. I és que, aquell dia de 1992, es va donar el tret de sortida als Jocs Olímpics que van impulsar i van canviar per complet la ciutat. I aquest dilluns 25 de juliol del 2022 es compleixen 30 anys d’aquesta efemèride, tant arrelada encara entre la població.

Aleshores, l’Estadi Olímpic i el Palau Sant Jordi van ser les instal·lacions esportives que van acollir les competicions més importants. Tot i això, el FC Barcelona va col·laborar posant a disposició de l’organització el Camp Nou, que va ser escenari principal de la competició de futbol, i el Palau Blaugrana. A més, fins a 15 esportistes del Club van participar-hi en un total de cinc modalitats diferents.

JJ.OO.BCN92(3)

La medalla d’or d’Espanya al Camp Nou

Durant aquests Jocs Olímpics, l’Estadi va albergar fins a sis partits, entre els quals hi va haver la gran final entre Espanya i Polònia (3-2).

JJOO CAMP NOU

Per guanyar l’or, la selecció espanyola es va enfrontar contra Polònia en un Camp Nou on es van aplegar unes 95.000 persones. L’equip espanyol comptava, en aquella cita, amb dos jugadors blaugrana: Albert Ferrer i Josep Guardiola (a més d’Antonio Pinilla, que estava en mig de dues cessions, al Mallorca i a l’Albacete). També hi eren Francisco Veza ‛Paqui′, aleshores jugador del Tenerife però que provenia de les categories inferiors del Barça, així com Abelardo Fernández (Sporting de Gijón), Luis Enrique Martínez (Reial Madrid) i Alfonso Pérez (Reial Madrid), tres futbolistes que vestirien la samarreta blaugrana posteriorment, concretament els anys 1994, 1996 i 2000 respectivament.

L’estadi del Barça va viure una final emocionant, que es va decidir a l’últim minut amb el definitiu 3-2 de Kiko, autor de dos gols en aquell partit, mentre que el ‘Pitu’ Abelardo va fer l’altre.

A més d’aquesta gran final, disputada el 8 d’agost, el Camp Nou va ser seu de l’Itàlia-Estats Units (2-1 | 24 de juliol, primera fase); el Polònia-Qatar (2-0 | 1 d’agost, quarts de final); l’Austràlia-Suècia (2-1 | 2 d’agost, quarts de final); el Polònia-Austràlia (6-1 | 5 d’agost, semifinal); i el Ghana-Austràlia (1-0 | 7 d’agost, partit per al tercer i quart lloc).

El Palau Blaugrana: seu de l’hoquei patins i les arts marcials

Les competicions de taekwondo, judo i els últims partits del torneig d’hoquei patins van tenir lloc al Palau Blaugrana. De fet, a Barcelona 92, l’hoquei patins es va jugar com a “esport de demostració”, ja que és una modalitat esportiva que no figura en el programa oficial dels Jocs Olímpics.

En aquella ocasió, el Palau Blaugrana va acollir, entre altres partits, la final que va perdre la selecció espanyola davant l’Argentina per 8-6. Els jugadors del Barça Josep Benito i Joan Carles van participar en aquella final i van guanyar la medalla d’argent d’hoquei patins.

El conjunt espanyol, aleshores dirigit per Carles Trullols, antic jugador barcelonista, va seleccionar també per a aquella fita Carles Folguera i Ferran Pujalte, els quals ingressarien al FC Barcelona posteriorment. El cas contrari era el de Joan Ayats, que havia vestit la samarreta blaugrana fins al 1991.

D’altra banda, en la selecció guanyadora, l’Argentina, no hi havia cap jugador del Barça, però tres hi ingressarien més tard: Gaby Cairo, Roberto Roldán i José Luis ‘el Negro’ Páez.

Els altres 10 esportistes del Barça als Jocs del 92

A Barcelona 92 també van ser-hi molts altres esportistes del club blaugrana. En bàsquet, Espanya (novena) va comptar amb la participació de Juan Antonio San Epifanio ‘Epi’ i Andrés Jiménez, mentre que Puerto Rico (vuitena) ho va fer amb José Rafael ‘Piculín’ Ortiz.

A més, en handbol, David Barrufet, Enric Masip, Ángel Hermida, Iñaki Urdangarin i Lorenzo Rico van formar part d’un combinat espanyol que va quedar en cinquena posició.

Finalment, en atletisme també van ser-hi presents dos atletes del Barça: el fondista Jaume Barroso, que va quedar 14è dels 50 kilòmetres marxa, i el perxista Daniel Martí, que va quedar eliminat després d’haver fet un salt màxim de 5’40 metres.

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut