El Barça torna al camí dels beneficis amb l’objectiu d’iniciar un nou cercle virtuós
- Viber
- Messenger
- Copia l'enllaç
El FC Barcelona ha presentat aquest dijous els comptes del tancament de l’exercici econòmic 2021/22 i el pressupost de la temporada en curs, 2022/23, que se sotmetran a votació dels socis i sòcies compromissaris en els punts 2 i 3 de l’Assemblea General Ordinària que se celebrarà el proper diumenge 9 d’octubre. Així, la liquidació econòmica de l’exercici 2021/22 mostra un resultat positiu de 98 milions d’euros després d’impostos, amb uns ingressos d’explotació de 1.017 milions d’euros i unes despeses d’explotació de 856 milions d’euros. Pel que fa al pressupost, l’objectiu de la temporada 2022/23 preveu uns ingressos de 1.452 milions i uns beneficis després d’impostos de 275 milions.
El vicepresident econòmic Eduard Romeu ha detallat les xifres d’una temporada marcada per l’esforç en la recuperació dels ingressos encara afectats per la pandèmia, la racionalització dels costos i la venda del 10% dels drets de televisió derivats dels partits de LaLiga del primer equip de futbol masculí. Aquest darrer punt ha reportat uns ingressos bruts de 266 milions d’euros no previstos inicialment al pressupost, aprovats en l’Assemblea del passat 16 de juny del 2022 i que, una vegada signada l’operació, seran objecte d’explicació i ratificació a l’Assemblea del proper diumenge.
Sense l’efecte d’aquesta venda extraordinària, el Club ha aconseguit 750 milions d’euros en la resta d’ingressos d’explotació, molt a prop de l’objectiu pressupostari i superant en 119 milions d’euros el resultat de l’exercici anterior, gràcies a la recuperació gradual derivada del final de la pandèmia de la Covid-19.
Entre els ingressos, també cal destacar que hi ha hagut un augment d’un 415% en els ingressos provinents de l’explotació de l’Estadi i la resta d’instal·lacions, que han situat la temporada 2021/22 en el camí de la recuperació d’ingressos previs a la pandèmia (131 milions d’euros), i han deixat enrere un any 2020/21 sense públic a l’Estadi i a les instal·lacions del Club.
Per contra, en l’apartat de Mèdia els ingressos han disminuït un -11% principalment per dos factors: d’una banda, per l’eliminació del primer equip masculí de la UEFA Champions League, que va provocar menys ingressos relacionats amb les rondes classificatòries d’aquesta competició i, d’altra banda, per l’efecte de l’ajornament de les competicions durant l’estiu 2020, fet que en desvirtua l’anàlisi comparativa respecte a l’exercici anterior.
Reducció de les despeses
D’altra banda, el Club presenta unes despeses d’explotació de 856 milions d’euros, 72 milions d’euros per sobre de l’import pressupostat, a causa, en part, de l’esforç realitzat durant el mercat d’hivern per a la millora de la plantilla del primer equip. Tot i així, el Club ha estat capaç de mantenir la massa salarial esportiva a 518 milions d’euros, 99 milions per sota del cost de la massa salarial de l’exercici anterior.
Cal destacar que el Club manté la ràtio de massa salarial sobre ingressos dins dels paràmetres recomanats pels principals organismes esportius, tant si es té en compte com si no la venda extraordinària de drets de televisió, i que per primera vegada en les últimes temporades s’ha aconseguit reduir el deute, seguint els criteris que aplica la LFP. El deute net, a 30 de juny del 2022, és de 608 milions d’euros (682 milions a tancament de 30 de juny del 2021). És important també destacar la reestructuració d´aquest deute, amb què s’ha aconseguit un important transvasament de curt a llarg termini mitjançant l´emissió de senior notes que el Club va realitzar a l’agost del 2021.
A nivell de tresoreria, el Club té una posició de caixa més sòlida que l’any anterior, de 378 milions d’euros disponibles, fet que comporta una millora en el Fons de Maniobra del Club, que és la diferència entre els imports a pagar i a cobrar en el proper any, i que gràcies al resultat positiu de l’exercici s’ha revertit la tendència negativa del Patrimoni Net de l’Entitat, que ha començat a recuperar-se, i s’ha situat a tancament de juny en 353 milions d’euros negatius (a 30 de juny del 2021 se situava en 451 milions d’euros negatius).
El Club ha fet front a tots el seus compromisos i obligacions. Tot i així, la situació encara és complicada tant pel que fa als deutes pendents com als compromisos contractuals, fet que porta a seguir treballant intensament per recuperar un equilibri en el resultat ordinari del Club i generar caixa suficient per seguir creixent.
El pressupost preveu 1.255 milions d’ingressos
Eduard Romeu també ha presentat el pressupost de l’exercici 2022/23 que es portarà a aprovació a l’Assemblea del proper diumenge, així com les dues operacions extraordinàries firmades durant l’estiu del 2022, ja aprovades en Assemblea, que seran objecte de ratificació per votació específica per part dels socis i sòcies compromissaris. El pressupost inclou uns ingressos d’explotació de 1.255 milions d’euros, que suposen el rècord històric en facturació del Club gràcies a la venda del 15% dels drets de televisió de la Lliga relatius al primer equip masculí de futbol per import de 400 milions d’euros.
Sense tenir en compte aquest efecte extraordinari, el Club preveu millorar la resta dels seus ingressos en 105 milions d’euros respecte a l’exercici 2021/22, gràcies a la millora dels seus contractes de patrocini, especialment a l’acord firmat amb Spotify, al pla estratègic de creixement del negoci de marxandatge i també gràcies a la recuperació total dels ingressos relacionats amb l’Estadi. En aquest sentit, el Club ha pogut gaudir per primera vegada d’una temporada sencera sense afectacions derivades de la pandèmia del Covid-19, fet que no succeïa des de la temporada 2018/19.
En l’apartat de despeses d’explotació, el Club ha dut a terme un esforç significatiu en fitxatges durant aquest mercat de traspassos d’estiu, portant diverses figures de renom mundial i renovant diferents peces clau dins de l’equip que estan contribuint a augmentar la qualitat de la plantilla, i que també té una sèrie de compromisos contractuals històrics que ha d’afrontar. El Club treballa en la contenció de la massa salarial esportiva per a les properes temporades com un dels pilars més importants del mandat.
L’impacte de la venda d’actius
Pel que fa a les operacions extraordinàries de venda d'actius signades durant la present temporada 2022/23, el passat juliol el Club va realitzar una segona venda, en aquest cas d’un 15% dels drets audiovisuals del partits de LaLiga del primer equip masculí. D’aquesta forma el Club va poder comptabilitzar uns ingressos bruts addicionals de 400 milions d’euros.
Finalment, el Club va procedir a la venda d´un 49% de la seva participació en BRIDGEBURG INVEST SL, societat que explota el negoci audiovisual digital del FC Barcelona, en concret, la comercialització de Metaverse, NFT’s i tokens. Aquesta operació va permetre la comptabilització de 200 milions d’euros d´ingressos bruts pel Club, així com l'associació en aquest negoci amb dos socis estratègics, com són Socios.com i Orpheus Media, que permetran una acceleració del negoci.
- Viber
- Messenger
- Copia l'enllaç