Gary Lineker: “Estic molt orgullós de rebre aquest guardó”

Gary Lineker: “Estic molt orgullós de rebre aquest guardó”

L’exfutbolista i comunicador ha recollit el Premi Vázquez Montalbán en categoria de periodisme esportiu en un acte celebrat aquest dilluns a les instal·lacions del Club

L’Auditori 1899 de l’Spotify Camp Nou ha estat l’espai que ha acollit la gala d’entrega del XV Premi Internacional de Periodisme Manuel Vázquez Montalbán, celebrada aquest dilluns al matí. L’exfutbolista i comunicador Gary Lineker ha rebut el guardó de mans d’Anna Sallés, vídua de Montalbán, acompanyada també pel president del FC Barcelona, Joan Laporta, i pel degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Joan Maria Morros.

La vicepresidenta del FC Barcelona, Elena Fort, ha llegit l’acta del jurat en què es destaca del guardonat “la seva capacitat comunicativa, la seva mirada irònica i crítica del futbol i el seu amor pel Barça”. Lineker, que va jugar al FC Barcelona entre els anys 1986 i el 1989, va entrar a formar part del món de la comunicació després de penjar les botes. La seva trajectòria ha brillat especialment a la BBC, on ha liderat programes com Gary Lineker’s Golden Boots i, sobretot, Match of the day. Actualment és ambaixador de LaLiga i comenta i analitza el campionat espanyol per als espectadors del Regne Unit i Irlanda a LaLiga TV.

“Una referència esportiva europea i del barcelonisme”

Durant el seu parlament Joan Laporta ha qualificat Lineker com “una referència esportiva europea i del barcelonisme”. I s’ha congratulat que aquest dilluns “un dels millors golejadors de la història” hagi visitat el Barça per rebre un premi de periodisme. Laporta ha destacat també “la mirada personal, amable i sempre rigorosa” de l’anglès i ha volgut ressenyar aquestes virtuts com a característiques distintives també de Vázquez Montalbán.

L’anglès ha reconegut sentir-se “molt orgullós” de rebre aquest premi, en especial perquè considera que és un guardó “molt important en el món de la comunicació” i perquè admet sentir “molt de respecte” per les persones que l’han guanyat anteriorment. 

Elogis per al primer equip

En una entrevista realitzada durant l’acte pel periodista i membre del jurat, Jordi Basté, Lineker ha parlat del seu intens treball per convertir-se en comunicador, fins a aconseguir ser una de les figures de referència d’aquest àmbit en el món anglosaxó. Basté ha destacat també la seva credibilitat i la seva capacitat de comunicar davant les càmeres. 

Hi ha hagut també temps per parlar de la seva trajectòria al Barça i de l’actualitat futbolística. Ha reconegut que veu “bé” el primer equip i ha destacat que compta “amb uns jugadors joves molts bons”. Ha tingut també paraules d’elogi per a Xavi; “ser entrenador del Barça és difícil, però fins ara ho ha fet molt bé”, ha confessat. En clau individual ha destacat el talent de Lewandowski i el perfil de Pedri, que ha qualificat de “molt excepcional i diferent als altres; ho té tot”. 

Trajectòria dels guardons

Aquest premi, que es lliura des de l’any 2004 en memòria i homenatge al periodista i escriptor Manuel Vázquez Montalbán, distingeix les trajectòries periodístiques en dues categories: periodisme cultural i polític i periodisme esportiu. Aquesta segona categoria l’atorguen el Col·legi de Periodistes de Catalunya i el FC Barcelona, i té una dotació econòmica de 6.000 euros i una escultura commemorativa. 

El palmarès del Premi Vázquez Montalbán de Periodisme Esportiu des dels seus orígens és el següent:

· 2004: Patrick Mignon
· 2005: Joaquim Maria Puyal
· 2006: Juan Villoro
· 2007: Simon Kuper
· 2008: Candido Cannavò
· 2009: Ramon Besa
· 2010: Eduardo Galeano
· 2011: Santiago Segurola
· 2012: Nick Hornby
· 2013: Sergi Pàmies
· 2014: Eduardo Gonçalves de Andrade ‘Tostão’
· 2017: Michael Robinson
· 2018: Emanuela Audisio
· 2019: Jorge Valdano

Els anys 2015 i 2016 el premi no es va convocar. El 2020, la pandèmia en va impedir la convocatòria.

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut