El FC Barcelona presenta la primera edició de la seva Memòria de Sostenibilitat
- Viber
- Messenger
- Copia l'enllaç
El FC Barcelona ha presentat la seva Memòria de Sostenibilitat, de les temporades 2020/21 i 2021/22, que recull les accions, iniciatives i polítiques que s’han portat a terme pel Club en els diferents àmbits: l’econòmic i el de governança, l’esportiu, el social i l’ambiental. Cal recordar que la sostenibilitat és un dels tres pilars del Pla Estratègic 2021-2026 i, d'acord amb aquest plantejament, el Barça treballa per promoure un desenvolupament sostenible en tots els seus àmbits d’actuació.
Les organitzacions han d’adaptar-se a un procés de transformació estratègica i operativa per respondre als reptes actuals que marquen les tendències en sostenibilitat. En aquest sentit, per respondre a les noves demandes socials i de mercat, donada la complexitat organitzativa i la multiplicitat d’activitats que duu a terme el FC Barcelona, el Club va desenvolupar un Pla Estratègic on la sostenibilitat és un dels tres pilars de treball. D’aquesta manera, el Club es compromet a desenvolupar l'Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), que s'integren a l'estratègia de l’entitat en tots els seus àmbits d'actuació. També es guia a través dels indicadors GRI (Global Reporting Initiative) o ISO (International Organization for Standardization).
En aquesta mateixa línia, i per tal d’integrar de manera transversal al Club aquesta decisió estratègica i operativa, implementant els diferents projectes i iniciatives de transició, l’entitat compta amb una àrea específica de Sostenibilitat, que treballa de manera transversal amb tots els departaments del Club. Així, l’ampliació i la intensitat de les actuacions del FC Barcelona tant esportives, com socials, econòmiques i ambientals, ha estat clau al llarg de les temporades 2020/21, 2021/22 i 2022/23.
La primera anàlisi de materialitat
Per complementar aquesta nova estratègia i després d’estudiar els punts forts i febles, així com la maduresa del Club respecte als estàndards de sostenibilitat internacionals rellevants i les bones pràctiques d’altres clubs esportius de referència, durant la temporada 2021/22 el Club va iniciar i executar la primera anàlisi de materialitat de la història del FC Barcelona. Aquest procés es va impulsar des de l’Entitat per identificar aquells temes (matèries) d’impacte econòmic, social, de governança i ambiental que els agents d’interès directes i indirectes que participen en el Club determinen com a més rellevants o prioritaris per a l’acció estratègica en sostenibilitat del FC Barcelona.
Obtinguts els resultats de l’anàlisi de materialitat, el Club ha anat construint un seguit de fortaleses estratègiques, operatives i funcionals que donen suport al desenvolupament del pla estratègic de sostenibilitat en sentit ampli i a l’aplicació regular d’estàndards socials, ambientals, econòmics i de governança. És a partir d’aquestes fortaleses que el FC Barcelona ha anat construint i desenvolupant el seu pla d’acció.
Fites assolides amb èxit
Entre les fites assolides dels dos exercicis destaquen l’obtenció de les dues certificacions Biosphere, reconeixements que verifiquen que tant el Club com el Museu desenvolupen els seus béns i serveis d'acord amb un model responsable amb la societat i el medi ambient. També en aquest sentit, el FC Barcelona ha estat reconegut amb la certificació BREEAM pel projecte de l’Espai Barça, reconeixement que verifica que ha superat, en les actuacions que s’han executat fins ara, els requisits que s’estableixen als principis del desenvolupament urbanístic sostenible que BREEAM @ES URBANISMO acredita.
També cal destacar el suport i la promoció per a la visibilitat dels equips professionals femenins, així com també l’actualització del Codi Ètic i la millora de les polítiques de Compliance, que durant les temporades 2021/22 i 2020/21 es van actualitzar per introduir millores significatives, adaptant-les a les polítiques amb l’estàndard de referència (UNE 19601).
Altres accions han estat la participació al Global Sustainability Benchmark in Sports, dins de l’àmbit de l’economia circular s’han efectuat 4 recollides de material de les instal·lacions del Club per donar-los una segona vida, la reducció del consum elèctric mitjançant la instal·lació de bombetes LED i un consum elèctric procedent al 100% d’energies renovables.
Pel que fa als pròxims reptes que es planteja el Club i la seva àrea de Sostenibilitat, destaquen el càlcul de la petjada de CO2 de l’entitat, la recuperació del formigó de la tercera graderia de l’actual Spotify Camp Nou per reciclar-lo i convertir-lo en formigó per a la construcció del futur Espai Barça i es continuaran implementant mesures per a l’estalvi energètic, d’aigua i disminució de residus, entre d’altres. De la mateixa manera, el FC Barcelona, com a entitat compromesa amb la diversitat i la inclusió, preveu com a pròximes fites les millores en l’accessibilitat de les seves instal·lacions, dels serveis i espais digitals, amb l’objectiu d’oferir una millor experiència a totes les persones.
- Viber
- Messenger
- Copia l'enllaç