La Fundació FC Barcelona i ACNUR presenten una exposició sobre la vida de les persones desplaçades que van trobar refugi a l’estadi de Montjuïc durant la Guerra Civil

La Fundació FC Barcelona i ACNUR presenten una exposició sobre la vida de les persones desplaçades que van trobar refugi a l’estadi de Montjuïc durant la Guerra Civil

La vicepresidenta institucional del FC Barcelona, Elena fort, i el director de la Oficina d’ACNUR per Europa, Philippe Leclerc, i el jugador del primer equip Ilkay Gündogan, inauguren a l’Estadi Olímpic Lluís Companys l’exposició Barça “Més que un Club”, Montjuïc, “un estadi refugi”

Entre la tardor del 1936 i la primavera del 1937, en plena Guerra Civil espanyola, l’Estadi Lluís Companys de Montjuïc va arribar a acollir a més de 21.000 persones desplaçades procedents de diferents parts de la Península. La fotògrafa d’origen polonès Margaret Michaelis va recollir el dia a dia dels milers de famílies (pares, mares, infants i joves) que van passar per aquest recinte esportiu. Avui, l’estadi de Montjuïc és la llar provisional del FC Barcelona i el Club, des de la seva Fundació, vol reivindicar el paper d’aquest recinte, que va acollir a milers de persones que fugien de la Guerra Civil. 

L’acte de inauguració de l’Exposició ha tingut lloc a la Sala Cupra de l’Estadi Olímpic i ha comptat amb la presència de la vicepresidenta institucional del FC Barcelona, Elena Fort, el vicepresident primer Rafael Yuste, el director de la Oficina d’ACNUR per Europa, Philippe Leclerc, el corporate manager de la Fundació FC Barcelona, Paco Sanz, i la directora de l’Anella Olímpica, Carme Lanuza. També ha assistit el jugador del primer equip i col.laborador d'Alt Perfil d'ACNUR, Ilkay Gündogan acompanyat de la seva esposa Sara Arfaoui.

Vida quotidiana

El recull d’imatges de l’exposició mostra la vida quotidiana de les persones que van trobar refugi a l’Estadi Olímpic, que va transformar algunes de les seves dependències per poder atendre aquestes persones obligades a fugir de les seves poblacions d’origen. A les fotografies es pot veure com feien classes a les aules habilitades a les graderies o directament a la gespa, sessions d’activitat física i esports, tasques domèstiques com cuinar, estendre la roba o cosir; com rebien atenció mèdica i dental, o simplement escenes quotidianes dels menjadors instal·lats a l’estadi convertit en centre per persones desplaçades.

Amb aquesta exposició, el FC Barcelona, la seva Fundació i ACNUR volen sensibilitzar sobre la situació que pateixen més de 110 milions de persones refugiades i desplaçades que hi ha al món actualment. Al mateix temps, es vol fer un paral·lelisme amb les persones que han hagut de deixar casa seva fugint de la guerra d’Ucraïna. Igual que va passar amb l’estadi de Montjuïc fa 87 anys, també un altre recinte esportiu, en aquest cas l’Arena Lviv, a Leòpolis, a la regió ucraïnesa de Donetsk, que va acollir el Xakhtar Donetsk quan va esclatar el conflicte al Donbas el 2014, esdevingué l’any passat refugi per a 170 persones desplaçades per la guerra, que van viure a la planta superior de l’estadi. 

La causa de les persones refugiades

El partit de Champions League contra el Xakhtar Donetsk dimecres 25 d’octubre ha estat una bona oportunitat per parlar sobre aquesta trista coincidència i sensibilitzar novament sobre la realitat de les persones refugiades, un del grans reptes que té el món en l’actualitat i que malauradament no para de créixer en nombre a causa a l’aparició de noves crisis, i la reactivació i agreujament de diversos conflictes. Un exemple és l’actual guerra entre Rússia i Ucraïna, que continua, l’actual conflicte a Orient Pròxim o al Sudan, així com  moltes altres guerres silenciades que estan provocant una gran mortalitat entre la població civil i una allau de persones desplaçades en aquestes zones de conflicte.

Aquest posicionament ferm del FC Barcelona i la seva Fundació a favor de la causa de les persones refugiades, enfortida amb l’aliança global amb l’Agència de Nacions Unides pels Refugiats (ACNUR-UNHCR), ha fet possible aquesta exposició, realitzada gràcies a la idea original  i la col·laboració de  la revista Panenka.

Declaracions d'Elena Fort, vicepresidenta institucional del FC Barcelona

“Aquesta exposició sintetitza a la perfecció la nostra idea de l’esport com a a eina immillorable per a construir un món millor. És una immensa història de solidaritat i compromís, en un moment de la història on desgraciadament tornem a veure imatges de dones, infants i homes refugiats en estadis de futbol d’Europa i d’arreu del món en moments d'emergència com va succeir aquí fa més de 80 anys.” 

“El FC Barcelona es posiciona a favor de la pau i en contra de la mort d'infants i joves innocents, en qualsevol dels bàndols afectats pels  conflictes, i demana respecte pels drets humans i el dret internacional humanitari per preservar la vida i la seguretat de la població civil a tot el món. Per això estem a favor de la causa dels refugiats i desplaçats, que són la població civil que acaba patint les conseqüències dels conflictes.” 

Declaracions de Philippe Leclerc, director de la Oficina per Europa d'ACNUR

"Cada any, milions de persones es veuen obligades a fugir de casa per escapar del conflicte i la persecució. Cada any veiem xifres rècord i, fins ara, hi ha més de 110 milions de persones desplaçades per la força al món. ACNUR ofereix ajuda i protecció per salvar vides en emergències i advoca per l'accés a l'asil, "millors lleis d'asil i inclusió perquè les persones desplaçades puguin accedir als seus drets. Ajudem a trobar solucions a llarg termini per construir un futur en un nou país o tornar a casa un cop segur. Avui ens centrem en el poder fantàstic de l'esport per crear un esperit de solidaritat, ajudar els refugiats a integrar-se a les comunitats d'acollida i millorar les vides de les persones desplaçades. Valorem enormement el compromís del FC Barcelona i la Fundació, així com dels aficionats al futbol de tot el món."

 

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut