El FC Barcelona recicla el formigó i l'acer de les demolicions de l'Spotify Camp Nou i el reutilitza per a la construcció del nou Estadi
- Viber
- Messenger
- Copia l'enllaç
El FC Barcelona avança amb les obres de l’Spotify Camp Nou, després de finalitzar les demolicions i amb les fonamentacions ja en marxa, pel que serà l’estructura de la nova tercera graderia. En el marc de les actuacions d’enderroc que s’han dut a terme a l’Estadi i als seus voltants, i d’acord amb el plantejament que la sostenibilitat és un dels tres pilars del Pla Estratègic 2021-2026, el Club treballa per promoure el desenvolupament sostenible també a l’Espai Barça. En aquesta línia, s’està duent a terme un procés en què el Barça recicla el formigó i l’acer extrets de l’Estadi, amb l’objectiu de reutilitzar-los durant la fase de construcció de l’obra.
Apostar per l’economia circular i construir un nou Spotify Camp Nou sostenible és possible gràcies a aquest tipus d’iniciatives que des del Club s’estan implantant. La creació d’una planta de tractament als terrenys del Miniestadi n’és un exemple i està previst que aquesta estigui en funcionament fins a la finalització del tractament de tot el material, tenint en compte que fins ara hi ha aproximadament 54.000 m3.
El procés de reciclatge que s’està duent a terme es basa primer de tot a separar el formigó i l’acer extret. D’aquesta manera, i ja en els terrenys del Miniestadi que s’han adaptat per tal de desenvolupar una planta de tractament, el formigó de la demolició de l’Spotify Camp Nou es tritura en granulacions diferents, amb la finalitat de reutilitzar-lo com a matèria primera per a la construcció del nou Estadi, en el màxim permès per la legislació vigent: el 100% en el formigó no estructural (anivellament i rases) i el 20% en l’estructural. La resta dels àrids reciclats també es reutilitzaran en la seva totalitat per a terraplenament.
En el cas de l’acer extret de les demolicions, es transporta a una empresa externa especialitzada en el procés de reciclatge, que un cop fet tot el procés ho torna a portar a l’Spotify Camp Nou, amb un percentatge mínim de material reciclat del 97%, perquè formi part del formigó armat i de la nova estructura del futur Estadi.
Economia circular i reducció de l’empremta de carboni
El màxim reciclatge possible del formigó armat de l’enderrocament de l’Spotify Camp Nou, i tota la reutilització possible del formigó i l’acer extret, acompanyat del tractament i incorporació dels materials reciclats a la nova estructura de quilòmetre 0, són un model d’estalvi d’extracció de matèria primera, de protecció d’espais verges i també d’economia circular en la construcció del nou Estadi.
El model d’economia circular del Club comporta una rellevant disminució de l’empremta de carboni de les obres de l’Espai Barça, tant pel que fa al material, com també a l’energia consumida, no tan sols en el transport sinó també en la fabricació del nou material. Cal destacar que el formigó i l’acer reciclat suposen aproximadament més del 50% de l’empremta de carboni de les obres de l’Espai Barça.
Qualitat de l’aire a l'entorn de l’Estadi
Tot el moviment de runa que les excavadores estan realitzant en els terrenys del Miniestadi està originant partícules en suspensió que, des de l’aplicació del darrer Decret de la Sequera aprovat per la Generalitat de Catalunya, limita l’ús de l’aigua, un factor que en una situació normal ajudaria substancialment al control i eliminació d’aquestes. Per la seva banda, el FC Barcelona n’és conscient i ja està treballant per poder trobar alguna solució basada en l’ús d’aigua terciària de les depuradores. A més, des de l’inici de les obres, s’han instal·lat sensors de partícules en els límits de parcel·la, monitoritzant en continu els nivells (PM10) i controlant que es segueixin complint els límits normatius actuals.
Des del Club es fan reunions periòdiques de seguiment amb els veïns i es manté un contacte permanent amb l’Ajuntament de Barcelona i el districte de les Corts per informar de l’estat de les obres, així com de les actuacions previstes i de les possibles incidències detectades per intentar trobar possibles solucions i generar les mínimes possibles molèsties.
Una infraestructura completament sostenible
Cal recordar que el FC Barcelona va obtenir el mes de maig passat la certificació BREEAM per al projecte de l’Espai Barça, reconeixement que verifica que ha superat, en les actuacions que s’havien anat executant i en les futures previstes, els requisits que s’estableixen als principis del desenvolupament urbanístic sostenible que BREEAM @ES URBANISMO acredita.
A més, el FC Barcelona també va obtenir el passat mes d’abril dues certificacions Biosphere, reconeixements que verifiquen que tant el Club com el Museu desenvolupen els seus béns i serveis d'acord amb un model responsable amb la societat i el medi ambient.
- Viber
- Messenger
- Copia l'enllaç